Regija
UPISAN SAMO JEDAN RAZRED

Ekonomisti ne žele ići u Drenovce
u srednju školu nego u Županju
Objavljeno 22. kolovoza, 2013.

DRENOVCI – Je li osnivanje ispostave srednje škole u Drenovcima bio dobar potez, je li opravdala očekivanja ili će završiti kao neslavan, ali u svakom slučaju hvalevrijedan pokušaj da se učenicima u Cvelferiji omogući školovanje na kućnom pragu, pitanja se o kojima naveliko raspravlja ne samo u selima istočnog dijela županjske Posavine već i među zaposlenicima škole. Povod špekulacijama je izostanak interesa završenih osmaša za upis u srednju školu u Drenovcima, što neki smatraju početkom kraja tog projekta. Ministarstvo prosvjete je, kao i u protekle tri godine ispostavi županjske Obrtničko-industrijske školi u Drenovcima odobrilo upis dva razredna odjeljenja- konobar kuhar i ekonomist. I dok se razred ugostitelja bez problema popunio, za zanimanje ekonomista javilo se samo nekoliko učenika.

– Nije riječ o tome da učenici nisu zainteresirani za ekonomiju, nego je problem u mjestu školovanja. Poražavajuće je što su brojni učenici iz Cvelferije ekonomski smjer upisali u Županji jer ne žele u Drenovce. Valjda ih je sramota pohađati srednju školu u selu, a mnogi zapravo jedva čekaju pobjeći u grad - uvjerena je srednjoškolka iz Vrbanje.

Ravnatelj Obrtničko-industrijske škole u Županji, prof. Slavko Šokičić, pojašnjava da se za Drenovce nije javio dovoljan broj učenika koji prelaze bodovni prag za upis, tako da je umjesto u Drenovcima još jedno razredno odjeljenje ekonomista dobila Županja. Šokičić se ne slaže s tvrdnjama da ispostavi srednje škole u Drenovcima prijeti gašenje jer organizacija rada, stručna pokrivenost i kvaliteta nastave ni po čemu ne odudaraju od Županje

– Uvjeren sam da do toga neće doći, jer ondje već postoji šest razrednih odjeljenja, za desetak dana kreće i sedmo, što je sasvim solidan broj. Ako je ove godine izostao interes za ekonomiste, to nije nikakva tragedija i to ne znači da ga sljedeće godine neće biti. U Drenovcima bi se trebala uvesti i neka druga zanimanja, za što moramo stvoriti uvjete jer ne ide to preko noći - pojašnjava Šokičić.

- Uvijek bilo tako - onaj tko ima bolje ocjene i bolje financijske mogućnosti bira i bolje škole. I mnogi studenti radije biraju Zagreb nego primjerice Vinkovce - zaključuje Šokičić.

U Drenovcima su se do sada školovale tri generacije budućih ekonomista te konobara i kuhara, ukupno 170 učenika u šest razrednih odjeljenja. Načelnik Drenovaca Jakša Šestić i dalje smatra da je osnivanje ispostave srednje škole u Drenovcima pravilna odluka koja je opravdala svoju svrhu. Učenici ne moraju sate provoditi na putu do Županje ili Vinkovaca i natrag, a postavlja pitanje što će se dogoditi ako u dogledno vrijeme prijevoz više ne bude besplatan, tko će im plaćati skupe autobusne karte. Šestić naglašava da treba osluškivati tržište i gospodarstvo i u skladu s tim školovati djecu.

- Ovo je poljoprivredno područje, gdje se prostire čak 25.000 hektara zemlje, i učenicima treba omogućiti da se školuju za poljoprivredna zanimanja kako bi mogli osnivati obiteljska poljoprivredna gospodarstva i osigurati si egzistenciju - naglasio je Šestić. Podsjetio je na to da je u Cvelferiji sve više mladih ljudi koji odlaze trbuhom za kruhom, iznijevši podatak da se u posljednjih deset godina broj stanovnika smanjio sa 17,5 tisuća na 12.000, što je zvono na uzbunu.M.Lešić Omerović

Načelnik Drenovaca Jakša Šestić i dalje smatra da je osnivanje srednje škole u Drenovcima pravilna odluka

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike