Regija
BRODSKI SLIKAR STVARA ČETIRI DESETLJEĆA

Josip Šimić u slikama čuva toplinu
doma, djetinjstva i slavonskih njiva
Objavljeno 22. kolovoza, 2013.
Njegovi su radovi i oslikana vrata, stranice starih kreveta, kredenci...

SLAVONSKI BROD - Brodski slikar Josip Šimić puna četiri desetljeća slika ulje na staklu, platnu i kartonu na drvenim uporabnim predmetima i daskama, slika akvarel i temperu..., a zbog posebnog slikarskog rukopisa, iz kojega “izvire duša”, znan je i cijenjen ne samo među Brođanima nego i među brojnim ljubiteljima likovnosti u Zagrebu, Karlovcu, Vinkovcima, Požegi..., pa i izvan Hrvatske. Tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu te velik broj skupnih izložbi, kao i likovnih radionica te sudjelovanja na brojnim kolonijama svjedoče Šimićevu vrijednost. Izlagao je na XV. i XVI. biennalu Slavonije te na hrvatskim trienalima akvarela, član je HDLU-a Zagreb od 1998. godine, te dobitnik priznanja Grada Slavonskog Broda za 25 godina slikarskog djelovanja. U brodskim izložbenim salonima više je puta izlagao - pokazao je cikluse Život, Fašingari, Ulja na staklu, Madarače i Obojana drveta, iz kojih se uglavnom iščitava povratak djetinjstvu i rodnim Brodskim Zdencima, gdje povučen u ljepotu prirode, u smiraj dana najradije stvara.

- Godinama promatram njive (Madarače) u Zdencima, i sve što se događa, predivne zalaske sunca..., a svoj doživljaj onda pokušavam prenijeti na papir, platno, drvo - kaže Šimić.

Njegovi radovi nisu samo slike nego i objekti, oslikana vrata, stranice starinskih kreveta, drveni okviri zrcala, ormari, kredenci, “šifunjeri”, a tu su i komadi drveta uzeti iz prirode, uske trake drvenih letvica..., u čijoj se izvornosti krije izrazita arhaičnost. “Obojanim drvetima”, primjerice, često ilustrira suncokret, oblak, brazdu, žetvu, dugu, ditiramb, mjesečinu…, svjedočeći kako su ovi radovi, kao i njegov cjelokupni opus, iznjedreni prije svega kroz slobodu i ljepotu stvaralaštva.

Marija RADOŠEVIĆ
Prepoznala ga i likovna publika i kritičari

Iako nema formalnu naobrazbu, o slikaru Šimiću osvrte su objavljivali relevantni kritičari likovnih zbivanja u Hrvatskoj (J. Pintarić, B. Franceschi, S. Špoljarić, Ž. Čorak, P. Goll, B. Pešut, N. Albaneže...). Potonji, primjerice, smatra kako Šimić posjeduje stvaralačku uvjerljivost, duboku simboličnost i čvrste karakterne odlike. Njegove realizacije jednostavno nose odlučan autorski stav, a svi njegovi radovi čine, u međusobnoj interakciji, složenu instalaciju. Dopadljive, koloritne slike i predmete iz Šimićevih Zdenaca, s kojih dopire toplina i ljepota, upravo bi mnogi poželjeli u nekom kutku svog doma.

Šimić je izlagao na biennalima Slavonije i na hrvatskim trienalima akvarela

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UNIVERZALOVA NOVA DIGITALNA USLUGA

e-groblje: Tražilica pokojnika s lociranjem grobnog mjesta

2

ŽUPANJA POMAŽE I U OVOJ AKADEMSKOJ GODINI

Zatraženo uvođenje dodatnih kriterija za stipendiranje studenata

3

OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN KUHARA I SLASTIČARA

Učenici izrađivali slastice na moderan način