Regija
SUŠA POŽURILA SKIDANJE USJEVA

Dio kukuruza već “izgorio”,
berba mjesec dana ranije
Objavljeno 22. kolovoza, 2013.
U Baranji tijekom kolovoza 10 puta manje kiše od višegodišnjeg prosjeka

BELI MANASTIR - Stanje usjeva na baranjskim poljoprivrednim površinama, prije svega kukuruza, suncokreta i šećerne repe, nije kritično, ali ni previše zadovoljavajuće. Sažetak je to izjava nekolicine poljoprivrednih proizvođača kojima je zajednički - pogled uprt u nebo. Višegodišnji kolovoški prosjek oborina, naime, iznosi između 50 i 60 litara kiše, dok je ove godine tijekom kolovoza baranjsku zemlju natopilo više nego skromnih šest litara u prosjeku. Svakako valja podsjetiti kako prave kiše nije bilo od polovice srpnja. Jedan-dva pljuska ni u kojem slučaju nisu nadomjestila potrebnu količinu vlage, pa su ratari prisiljeni obavljati neke radove koji se inače rade pri samom kraju kolovoza ili početkom rujna. Kako ističu beljski ratari, silažni kukuruz već je “potpaljen” pa se skida i silira.

- Sada su idealni uvjeti za to jer je suha tvar otprilike 38 posto - kažu, naglašavajući kako je merkantilni kukuruz na pjeskovitim tlima već izgorio, dok se onaj na jačim tlima više-manje drži.

Zanimljivo je kako će na nekim područjima Baranje berba kukuruza, koja je uobičajena za listopad, uraniti i više od mjesec dana. Suncokret, pak, lakše podnosi sušna razdoblja, premda bi i njemu kiša dobro došla.

- Sada je već sigurno da će žetva suncokreta krenuti za tjedan ili dva - kaže karanački poljoprivrednik, Šandor Sabo, naglašavajući kako ga je on preventivno tretirao protiv bolesti kojih, za sada, u Baranji nema na vidiku. Razlog je upravo suša, što je valjda jedina dobra posljedica prilično dugog razdoblja bez kiše.

- Ne znam još ništa službeno, ali šuška se kako bi cijena suncokreta trebala biti najviše dvije kune, dakle možda čak i niža. To nam je samo dodatno ulje na vatru - žali se jedan baranjski ratar, koji je prošle godine suncokret prodao za približno 3,5 kune po kilogramu.

- Već se zna kako će prinos suncokreta biti zadovoljavajući, za razliku od nekih drugih kultura koje ne podnose sušu. Zato i spuštaju cijenu - komentira najave o nikad nižoj cijeni ove uljarice, koja se na burzama kreće između 1,80 i 1,90 kuna za kilogram.

Čini se da će najvećih problema biti s repom. Veliki kao i oni nešto manji proizvođači ističu da su problemi počeli već sa sjetvom, koja je, u ovom slučaju zbog kišnog razdoblja, kasnila i po mjesec dana.

- Repa ne raste. Kronično joj nedostaje vlage, pa će korijen biti malen - tvrde, naglašavajući kako će stoga prinos biti znatno manji, što ipak ne mora značiti da će mala biti digestija.

Ivica GETTO
Kako pripremiti sa sjetvu zemlju tvrdu kao beton

Problem sa sušom bit će još veći ako kiše ne bude i sljedećih mjesec dana.

- Usjevi su takvi kakvi jesu i tu pomoći nema. No već sada se pribojavamo pripreme tla i sjetve. Zemlja je na pojedinim mjestima poput betona. Kako ćemo se pripremiti i zasijati, samo Bog zna - podvlače baranjski ratari.

Meteorološke prognoze se razlikuju - jedni slabu kišu najavljuju već za vikend, drugi tek idućeg utorka. Slažu se pak u temperaturama, koje će lagano opadati od subote. Krajem vikenda grijat će nas 30-ak stupnjeva, dok će idućeg tjedna biti nešto niže - u utorak možda i ispod 20 Celzijevih stupnjeva.

Uranit će i žetva suncokreta - počinje za tjedan ili dva

''Ne znam još ništa službeno, ali šuška se kako bi cijena suncokreta trebala biti najviše dvije kune, dakle možda čak i niža. To nam je samo dodatno ulje na vatru'' žali se jedan baranjski ratar koji je prošle godine suncokret prodao za približno 3,5 kune po kilogramu. Tvrdi kako su sve to ''zakulisne igre'' i mešetarska posla. ''Već se zna kako će prinos suncokreta biti zadovoljavajući, za razliku od nekih drugih kultura koje ne podnose sušu. Zato i spuštaju cijenu'' komentira sada već sve izvjesnije najave o nikad nižoj cijeni ove uljarice, koja se na burzama kreće između 1,80 i 1,90 kuna za kilogram. (I.G.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli