Regija
VELIKI BROJ SOVA ZAGORČAVA ŽIVOT

Županjci od prodornog kreštanja
mladih sova noću ne mogu spavati
Objavljeno 21. kolovoza, 2013.

ŽUPANJA – Stanari zgrada u blizini osnovne škole u Županji požalili su se kako već noćima ne mogu spavati od prodornog kreštanja sova na krošnjama okolnog drveća. Ne znaju što učiniti ni kome se obratiti da im pomogne riješiti problem.

I prije tri godine u Županji je zabilježena neuobičajena pojava kada se oko 200 parova sova doselilo se u središte grada. Noćna ptica pobudila je zanimanje mnogih, ali i otvorila staru priču o praznovjerju. U središtu Županje gotovo da nije bilo stabla bez bar jednoga stanara. Dok sove danju miruju, noću raspiruju maštu.

- Bake su nam uvijek govorile da sove najavljuju nesreću i da će tamo, gdje se oglašavaju, netko umrijeti, pričaju građani. Da je riječ o neutemeljenim naklapanjima tvrdi poznati uzgajivač ptica Dragutin Kamenski iz Županje, kojega te priče ljute. Ističe da u noćnom glasanju sova nema ničega misterioznog ni zastrašujućeg – ili je riječ o ljubavnom zovu ili izlasku mladih iz gnijezda.

- U vrijeme parenja klepeću krilima i svaki put se čuje hu-hu. Kad dođe njihov ljubavni pir, one udaraju krilima, pa se dosta čuju, i to većinom u večernjim satima i po noći - pojašnjava ovaj ljubitelj i promatrač ptica. Sada je, kaže, riječ o izlasku mladih iz gnijezda. Noću se glasaju i dozivaju roditelje da im donesu hranu. Ptići napuštaju gnijezdo prije nego su sposobni za let, ostaju u blizini, penju se po granama i glasanjem obavještavaju roditelje o svom položaju.

– To će potrajati još najviše mjesec dana i prestat će, a do tada se građani moraju strpjeti - poručuje naš sugovornik. Sova je, podsjeća Kamesnki, danas ugrožena, ali i zakonom zaštićena vrsta.

- Te su ptice mnogo korisnije nego što mi mislimo. Ne treba ih uklanjati, jer ne prave štetu. Hrane se kukcima, miševima, ponekad sitnim pticama, pojašnjava i tvrdi da u priče iz davnina o tome da je sova došla nagovijestiti smrt više nitko ne vjeruje i da bi ih trebalo gledati sa simpatijama. Posljednjih godina ova ptica sve se češće sreće po naseljenim mjestima jer mnogo je šuma uništeno, ostaju oranice, pa su i druge divlje ptice, ne samo sove, prisiljene spas potražiti u gradskim krošnjama. Pokušavajući ljudima objasniti kolika je korist od ove ptice, predsjednik Centra za zaštitu sova Srbije Milan Ružić obično postavi pitanje: “Što mislite, koliko jedan par sova utina tijekom godine da mlijeka? Ljudi se najprije čude, a onda dobiju objašnjenje:

- Sove se hrane glodavcima, koji se hrane stočnom hranom. Kada se izračuna koliko glodavaca pojedu tijekom godine, i koliko bi stočne hrane glodavci koji se razmnožavaju nevjerojatnom brzinom, pojeli, dođe se do količine od 10.000 litara mlijeka godišnje, što je dovoljno za dvije visokomliječne krave, tvrdi Ružić. To je izravna korist, a treba još spomenuti i uštedu novca za trovanje glodavaca i smanjenu opasnost za okoliš, vodu, hranu…M.Lešić Omerović

U priče iz davnina o tome da je sova došla nagovijestiti smrt više nitko ne vjeruje

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana