Regija
DJEVOJKA KOJU ŽIVOT NIJE MAZIO

Udomljena Megi, u nesreći ostala
bez noge, vodi bitku za budućnost
Objavljeno 20. kolovoza, 2013.
Nalet automobila 20-godišnjeg vozača okrenuo joj je ionako težak život naopačke

SLAVONSKI BROD - Petnaestogodišnja Margareta Sedlarević od svoje druge godine živi u udomiteljskoj obitelji Dobrić u Slavonskom Brodu i to je, uz žive roditelje, njezina jedina obitelj. Odrasla i dobro odgojena djevojka krenula je prošle godine u 1. razred srednje škole, a onda joj se 25. travnja ove godine preokrenuo život naopačke. Nalet automobila 20-godišnjeg vozača na tri djevojke koje su se vraćale iz škole bio je koban za Ivonu Srećković dok su Anamarija Sabljak i Margareta s teškim ozljedama opasnim za život završile u zagrebačkoj Traumatologiji. Margareta je, unatoč liječničkim naporima, ostala bez desne noge i još uvijek je u šoku od svega što je pretrpjela.

Život je nije mazio od samog početka, no u kući Dobrićevih od druge godine našla je svoj dom. S prijateljicom Andreom koja je u istu obitelj stigla prije osam godina te sa djecom Dobrićevih živjela je kao s najbližom obitelji. Teta Ana, kako je zovu, uspješno se nosila s tinejdžerskim problemima. Zajedno su, kada smo razgovarale mjesec dana prije strašne nesreće, govorile o povremenim sitnim razmiricama odrastanja. Tada je Ana Dobrić kazala kako„tinejdžeri uvijek misle da su najpametniji, i da sve znaju. Odrastanje je teško, a ja im želim pomoći da se izgrade kako bi sutra mogle napredovati. Naravno, da je to njima teško prihvatiti... Megi i Andrea zajedno žive iako imaju poptpuno različite stavove, stilove života, karaktere, a ja sam opet treća osoba koja sve to treba uskladiti. Moram znati povući granicu i kazati dokle što može,“ riječi su udomiteljice Ane koju u tom poslu već 15 godina vodi isključivo ljubav.

A nakon teške nesreće koju je doživjela Margareta, ljubav je potrebnija nego ikada prije. Ana je nesebično poklanja iako joj snage sve više ponestaje.

- Tri protekla mjeseca Megi je provela u bolnici proživljavajući teške traume. Odlazila sam u Zagreb dva puta tjedno odnosila sve potrepštine, čiste pidžame, sredstva za higijenu, laptop, mobitel, bonove, razne sitnice... vijesti od prijatelja, susjeda... - kaže Ana. No, koliko god ju je tragični događaj još više vezao uz Margaretu, ne skriva razočaranje slavonskobrodskim Centrom za socijalnu skrb.

- Za tri mjeseca Margaretina boravka u bolnici došli su jednom, nakon dva mjeseca. Obećali su i pomoć zbog izvanrednih troškova koje imamo i koje ni blizu ne mogu pokriti iz mjesečne naknade od 2.400 kuna, no problem trome, hladne ustanove ponovo je potvrđen. Da nije bilo moje obitelji i prijatelja ne znam kako bih sve isfinancirala - kaže udomiteljica.

Djevojka, koju još uvijek treba njegovati 24 sata, nema volje za razgovor. Zamolila je da ju ništa ne pitamo. U Dobrićevoj i svojoj kući oporavlja se do skorog odlaska u Zagreb u Klinički zavod za rehabilitaciju i ortopedska pomagala, gdje će joj biti ugrađena proteza,pa slijede ponovno prvi koraci i duga rehabilitacija u toplicama. Polazak u 2. razred srednje Poljoprivredne škole ovisi o tome kako će se oporavljati. Do tada Ana, uz teško bolesnog supruga, ne odustaje od borbe za Megi, kao da je riječ o rođenoj kćerki. Vjeruje i kako će se djevojka izboriti u daljnjoj borbi za dostojan život, u čemu će imati teta Aninu punu podršku. Na, žalost, biološka se majka nije ni javila.

- Redovito smo kontaktirali bolnicu dok je Margareta bila u Zagrebu. No posjeti su, zbog učestalih operacija i njezinog teškog stanja, prema preporuci liječnika bili ograničeni - kaže ravnateljica brodskog Centra za socijalnu skrb Slavica Nikšić, koja je ozlijeđenu djevojku i osobno posjetila. Svjesna je kaže, težine situacije u kući udomitelja gdje će djevojka, prema vlastitoj želji i dalje ostati, pa će se i status udomiteljice mijenjati, no riječ je o procesu koji se ne događa preko noći.

- U međuvremenu, Centar pomaže s jednokratnim pomoćima - kazala je Nikšić.

Marija RADOŠEVIĆ
POMOZIMO MARGARETI

Za Margaretu je pokrenuta humanitarna akcija čiji je cilj dogradnja dvorišne zgrade koja bi bila prilagođena njezinim potrebama (bez stepenica). Oni koji žele pomoći, novčani prilog mogu uplatiti na žiro-račun centra Sirius u Zagrebačkoj banci-IBAN:HR8123600001501323396, OIB:96202266101.

OPORAVLJA SE DO ZAGREBA

TAMO ĆE JOJ BITI UGRAĐENA PROTEZA,PA SLIJEDE PONOVNO PRVI KORACI I DUGA REHABILITACIJA

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike