Regija
IPA PROJEKT SURADNJE MAĐARSKA-HRVATSKA

Slatina, Szentlörinc i Našice – novo putovanje starom prugom
Objavljeno 19. kolovoza, 2013.

SLATINA/SZENTLÖRINC – “Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Szentlörinc-Slatina-Našice“ naziv je IPA projekta iz programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, kojim tri grada nastoje obnoviti prometnu i kulturnu povezanost, jer ih je koncem 19. i početkom 20. stoljeća spajala uskotračna željeznička pruga. U sklopu realizacije projekta, u Szentlörincu je otvorena izložba o povijesti željeznice koja je spajala tri grada.

Osim fotografija, posjetitelji su na panoima mogli vidjeti tehničke i povijesne detalje željeznice. Govoreći o važnosti koju je imala željeznička pruga Szentlörinc -Slatina-Našice krajem 19. stoljeća i o ciljevima projekta, gradonačelnik Szentlörinca Mark Györváry naglasio je veliki gospodarski napredak koji je pruga donijela u ove krajeve. Izrazio je uvjerenje da će se ovim projektom nekadašnja veza ponovno pokrenuti, a dodao je također da će sva tri grada ostvariti veliku materijalnu korist.

O projektu su govorili i gradonačelnici Našica Krešimir Žagar i Slatine Ivan Roštaš. Slatinski je gradonačelnik za 31. kolovoza najavio rekonstruirani doček vlaka iz 1895. godine s kostimiranim putnicima u Slatini, uz bogat kulturno-umjetnički program. Roštaš je istaknuo da će se ovim projektom u Zavičajnom muzeju grada Slatine urediti oko 200 četvornih metara do sada neuređenog prostora, muzejska knjižnica u kojoj će se čuvati i dokumentacija i arhivska građa o željeznici i spomen-soba slatinskog skladatelja svjetskog ugleda Milka Kelemena.

Uz broje uzvanike iz Mađarske i Hrvatske, otvorenju izložbe nazočili su dožupan Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković i generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Ljiljana Pancirov.P.Žarković

Najviše novca Slatini

Realizacija projekta trajat će 16 mjeseci (do 31. svibnja 2014.), a vrijednost mu je 373.772,50 eura. Od toga iznosa 85 posto daje EK, a 15 posto korisnici. Početna konferencija održana je u Slatini, a završna će biti u mađarskom Szentlörincu. Najviše sredstava dobit će Grad Slatina kao vodeći korisnik u projektu (191.405,00 eura), a slijede Zaklada Brantner-Koncz iz Szentlörinca kao prvi partner (100.080,00 eura), Zavičajni muzej Slatina kao drugi partner (32.972,50 eura) i Grad Našice kao treći partner (49.315,00 eura).

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike