Regija
“MALA VENECIJA” KOD ŽUPANJE

Cerna leži na pet rijeka preko kojih se pruža devet mostova!
Objavljeno 19. kolovoza, 2013.
Selom teku Biđ, Bosut, Bitulja, Berava i Krajc kanal

CERNA - Cerna je, s pravom se može reći, jedno od najljepših sela u Hrvatskoj, smještena na obalama Biđa, Bosuta, Bitulje, Berave i Krajc kanala. Njihova korita utkana su u mjesto, a ljepota vodotokova, ističu Ceranci, prelila se u duše i živote ljudi koji su povezani, baš kao i obale s čak devet mostova! Upravo zbog tolikog broja mostova, s kojim se ni jedno drugo selo u Lijepoj Našoj ne može pohvaliti, mnogi to slikovito mjesto u županjskoj Posavini nazivaju slavonskom “malom Venecijom”. A Ceranci, koji raspolažu velikim turističkim potencijalima, ponosni su na svoje parkove, rijeke i mostove, o njima govore i na službenim web stranicama Općine.

Najstariji mještani tvrde da je Cerna nekada imala i 12 mostova. Svaki od njih priča svoju priču. Neki su vrlo frekventni, s pojedinih puca predivan pogled na prirodu i okoliš, drugi su, pak, rijetko u funkciji, a neki čekaju obnovu. Gvozdenim ili Željezničkim mostom danas prelaze tek rijetki vlakovi na relaciji Vinkovci - Županja. Ciglarskim drvenim mostom, prisjećaju se mještani, nekada se vagonima prevozila cigla iz ceranske ciglane do željezničkog kolodvora i dalje transportirala u Italiju. Pilanski most, kako mu i ime govori, povezivao je Pilanu u Radićevoj ulici i željeznički kolodvor i njime se prevozilo drvo. Bio je najkraća poveznica stanovnika nekadašnjih ulica Ive Lole Ribara, danas kralja Zvonimira; Ulice bratstva i jedinstva, danas Ante Starčevića; i Kolodvorske ulice, s Ulicom braće Radić gdje su Ceranci odlazili na posao, dok se imalo gdje raditi.

Most na Bosutu i prostor oko mosta u ljetnim mjesecima bili su omiljeno okupljalište djece i mladih koji su uživali u kupanju u Bosutu. Rijeka je nekada bila bistra i prozirna, a danas je prekrivena lećom. U Bosutu se nitko više ne kupa i polako blijede sjećanja na bistru vodu Bosuta. Posljednji ostaci mosta uklonjeni su 2006. godine. Most u centru sela povezuje šest ulica - Tomislavovu, Veliku Cernu, Kolodvorsku, Ljudevita Gaja, Strossmayerovu i Radićevu ulicu.

U Drugom svjetskom ratu bio je miniran, zamijenio ga je drveni, a zatim je sagrađen postojeći betonski. Grobljanskim mostom na Bosutu sagrađenim 1981. Ceranci prelaze odlazeći na vječna počivališta, a neki su ga zbog toga u šali prozvali i most bez povratka. Most na Blatima poljoprivrednicima omogućava da dođu do obradivih površina koje su smještene kao na otoku, sa sve četiri strane okružene rijekama. Stari drveni most urušio se 2007. godine, uklonjen je i sagrađen je novi. Lovačkim mostom lovci odlaze do Lovačkog doma i natrag u lov u obližnju šumu Banov dol. Jeklovim mostom nazvanim po trgovcu i gostioničaru Jeklu vodi cesta prema Županji. Deveti most – most na Zvezdari stoji na kraju ulice Mala Cerna, a sagrađen je 1994. Ceranci kažu da postoji i deseti, on i nije most, no služi istoj svrsi, nalazi se na Blatima i preko Bitulje povezuje Cernu i Šiškovce. Zemljani je i ima svoju funkciju samo ako ne dođe do poplava, no lako se ukloni u slučaju potrebe protoka vode. Stariji mještani sjećaju se da je niže mosta na Zvezdari postojao još jedan drveni most koji se urušio i prije puno godina nestao u vodama Bosuta.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NEMA SMJEŠTAJNIH KAPACITETA

Načelnik Cerne Goran Begović ističe da je u planu osnivanje Turističke zajednice kako bi se što bolje iskoristili potencijali i bogati prirodni resursi kojima Cerna raspolaže. Trebaju se, kaže, najprije osigurati preduvjeti i prostor u kojem će raditi bar jedan djelatnik. Gorući problem u Cerni je nedostatak smještajnih kapaciteta. “Jedan se mještanin registrirao za tu djelatnost, uredio je kuću i osigurao 20-ak ležaja. I vlasnik zoološkog vrta Miško u Cerni namjerava napraviti bungalove, a plan nam je i u Lovačkoj kući urediti šest soba. Cilj nam je da bar jednom autobusu turista možemo ponuditi i osigurati smještaj”, ističe Begović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike