Regija
TREĆINU PRIHODA STANOBIROU DONOSI NAPLATA PARKIRANJA

U Županji do kraja godine
poskupljuje parking?
Objavljeno 16. kolovoza, 2013.

ŽUPANJA – Gradska tvrtka Stanobiro, koja je 1998. godine osnovana radi upravljanja zgradama kolektivnog stanovanja u Županji, upravlja sa 751 stanom i 79 poslovnih prostora. Broj stanova je od presudnog značenja za funkcioniranje cijelog sustava jer da bi se od naknade od zajedničke pričuve moglo pokriti sve nužne troškove tvrtke, trebalo bi, ističu u Stanobirou, na upravljanju imati najmanje 5.000 stanova. Stoga su u međuvremenu proširene djelatnosti pa se Stanobiro počeo baviti i projektiranjem i nadzorom, naplatom parkiranja, javnim cestovnim prometom i upravljanjem objektom kina Mladost. U strukturi prihoda najzastupljenija je parking-služba, koja je počela djelovati prije sedam godina.

U parking-službi konstatno radi pet djelatnika (četiri kontrolora i voditelj). Od ukupno 2,053.845 kuna prihoda ostvarenih u 2012. od naplate parkiranja prikupljeno je 770.682 kuna, od čega gotovo polovina na parkomatima. Realizacija prihoda parking-službe obavlja se preko 12 parkomata postavljenih u užem centru grada, SMS porukama, naplatom komercijalnih i povlaštenih karata te dnevnih karata po nalogu. U izvješću o radu u 2012., koje je razmatralo Gradsko vijeće Županje, ističe se da je lani nastavljen blagi trend smanjenja prihoda u odnosu prema 2011., što će se, prema svemu sudeći, nastaviti i u ovoj godini. Pali su prihodi od prodaje mjesečnih karata i od SMS parkinga.

- Za sada, od početka našeg rada, nismo išli na povišenje cijena parkiranja, makar su se promijenili mnogi uvjeti obavljanja posla, primjerice visina i način obračuna PDV-a, visina naknade operaterima i slično. Veći broj gradova proveo je korekciju cijena naviše, i SMS poruka i cijena parkirnih karata, pa i o tome treba razmišljati u tijeku godine - stoji u izvješću o radu parking-službe.

U rujnu prošle godine korigirane su cijene usluga M-parkinga, a cijena naplate na parkomatu nije se mijenjala i iznosi tri kune za sat parkiranja u I. zoni, odnosno dvije kune u II. Nakon poskupljenja vozači usluge M-parkinga plaćaju četiri kune za sat vremena u I. i tri kune u II. zoni grada.

Od 1. svibnja 2011. Stanobiro je proširio djelatnost i na obavljanje javnog cestovnog prijevoza, koji mu je lani donio 288.780 tisuća kuna prihoda. Kupljen je autobus s 35+1+1 mjesta, koji je u redovitoj upotrebi, a u protekle dvije godine prevozio je uglavnom gradske sportske i kulturne udruge. Autobus je ispunio očekivanja, reakcije korisnika su pozitivne, a opremljen je i registriran i za prijevoz djece. U javnom cestovnom prijevozu u Stanobirou vide velik potencijal u širenju poslovanja, pa su osnovali i Turističku agenciju Županja Tours. Jedan od zadataka u sljedećem razdoblju bit će pozicioniranje jedine turističke agencije u gradu na turističkom tržištu, za što postoje velike objektivne mogućnosti.

M.Lešić Omerović

Cijena naplate na parkomatu je tri kune za sat parkiranja u I. zoni, odnosno dvije kune u II.

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike