Magazin
PREDSJEDNIK UDRUGE BARANJSKIH SELJAKA

Petar Pranjić: Ostajemo na cestama i čekamo premijera!
Objavljeno 17. kolovoza, 2013.

Već ste nekoliko dana na cestama. Tvrdite da nećete popustiti. Razgovarali ste s ministrima Linićem i Jakovinom. Očito, neuspješno. Hoćete li na cestama dočekati žetvu suncokreta ili berbu kukuruza?

- Točno je da smo na cestama već nekoliko dana, a kada ćemo se maknuti, u ovom je trenutku teško reći. Inzistiramo na razgovoru s premijerom Zoranom Milanovićem. Možda čovjek ima više sluha za naše probleme od dvaju ministara. Vjerujte, zaista je riječ o problemima. To nije naš hir. Unatrag nekoliko godina muče nas elementarne nepogode, nadležni i otkupljivači. Prvo suša, pa kiša, pa neisplata sredstava zbog tih istih elementarnih nepogoda. Na kraju, neisplata poticaja i mizerna cijena pšenice. Ako je takva cijena, neka vekna kruha bude dvije, tri kune, a ne šest. Ljudi su ogorčeni. Ne mogu plaćati redovne obveze. Kada čujemo za cijenu pšenice na burzama diljem Europe, u koju su se toliko zaklinjali, diže nam se kosa na glavi.

Zašto onda ne prodajete pšenicu u inozemstvo?

- Dobro pitanje. Hoćemo, sigurno. Već smo u kontaktima s nekolicinom stranih otkupljivača, pa ćemo nagodinu vidjeti. Problem je u neorganiziranosti i needuciranosti. Pitam vas - zašto nas nitko nije uputio? No, kako bilo da bilo, krenut ćemo sami. Sijat ćemo ugovorene količine, ako drugačije ne ide. Tu se otvara i drugo pitanje. Svi su znali da će cijena pšenice biti mala, ali nitko se nije usudio reći. Čekali su žetvu i kada je pšenica skinuta - objelodanili su cijenu. Zašto?

Unatoč svim vašim problemima, javlja se i antiprosvjedna klima. Sve su češći upiti vozača kada će seljaci maknuti svoje traktore s cesta.

- I nas to pitaju. Našli smo se u svojevrsnoj pat-poziciji. Vidjet ćemo. Kako bismo izašli u susret vozačima i stanovnicima okolnih sela, možda se odlučimo traktore skloniti sa strane i odblokirati prometnice.

Što i kako dalje?

- I mi se pitamo. Naši prosvjedi nisu samo zbog neisplate poticaja i niske otkupne cijene. Želimo jednom reći svima - u Hrvatskoj nema poljoprivredne strategije. Moramo se odlučiti, želimo li poljoprivredu i poljoprivrednike ili ne. Nadamo se bar nečemu povoljnom. Neka nam bar ostave ovu mizeriju koja nas slijedi zakonom. Već iduće godine očekujemo novčanu potporu iz Bruxellesa, pa možda bude bolje.(I.GETTO)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike