Regija
POLICIJA DEŽURA I VRAĆA LJUTITE GRAĐANE ŽELJNE OSVJEŽENJA U RIJECI

BiH traži mine u Savi, Županjci do
24. kolovoza ne mogu na Poloje
Objavljeno 15. kolovoza, 2013.
Druga etapa je od 3. do 16. rujna, a treća od 22. rujna do 4. listopada

ŽUPANJA – Županjci koji su jučerašnji blagdan Velike Gospe željeli provesti na gradskom izletištu Poloji ili se proteklih dana okupati u Savi bili su neugodno iznenađeni kada ih je u tome spriječila policija. Policijski službenici, naime, već nekoliko dana dežuraju na prilaznom putu i ljutite građane upućuju natrag.

– Ovo zbilja nema smisla. Baš sada, u pol ljeta, sjetili su se pretraživati Savu i tražiti mine od prije 20 godina. Zar to nisu mogli obaviti proljetos ili pričekati da prođu ove vrućine, a ne nam, u ovim kriznim vremenima i besparici, kada nam je jedina razonoda otići na Savu i bar na tren zaboraviti brige i osvježiti se, i to onemogućiti. Nitko nas ne može uvjeriti da to netko ne radi namjerno - ogorčeni su Županjci koji su nam se proteklih dana javljali u našu redakciju.

O čemu je zapravo riječ, objasnio nam je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović.

- Na bosanskoj obali Save članovi Državne agencije za istrage i zaštitu BiH rade na pronalaženju, obilježavanju i uklanjanju eventualnih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Na lijevoj, hrvatskoj, obali Save nalaze se službenici PU vukovarsko-srijemske, službenici protueksplozijske zaštite, radi osiguranja područja i koordinacije u komunikaciji ako se neeksplodirana ubojita sredstva pronađu - ističe Džigumović.

Naime, riječ je o nastavku projekta razminiranja korita rijeke Save i čišćenju od mina zaostalih iz prethodnog rata, što je započeto u rujnu prošle godine, u okviru bilateralne međunarodne policijske suradnje Republike Češke i BiH. Uz Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), koja je nositelj tog projekta, i Odjela za specijalističke ronilačke aktivnosti i obuku policije Republike Češke (Brno), u pripremu i realizaciju projekta uključeni su i drugi čimbenici iz BiH te MUP RH, Granična policija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje te Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija.

U razdoblju od 11. do 24. kolovoza bit će realizirana prva faza deminiranja - dijela korita rijeke Save u Orašju. Nastavak radova predviđen je za razdoblje od 3. do 16. rujna, a treća od 22. rujna do 4. listopada.

I dok građani negoduju jer ne smiju na Poloje, u Ministarstvu sigurnosti BiH ističu da je provođenje projekta od iznimne važnosti ne samo za države čije institucije aktivno sudjeluju u njegovoj realizaciji nego i za cjelokupnu međunarodnu zajednicu, budući da je Sava međunarodni plovni put te je sigurnost plovidbe od presudnog značenja.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Pedesetak sanduka granata

Prema podacima kojima raspolažu, u Ministarstvu sigurnosti BiH u Savi kod Orašja rasuto je pedesetak sanduka minobacačkih granata. Oko 150 razornih granata tamo je dospjelo kada se 1995. godine kod Donje Mahale prevrnula skela kojom su prevožene.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike