Ekonomija
AGROGLAS NA PREMIJERI NOVITETA NEW HOLLAND-A

Za poljske i britanske farmere nema krize - oni kupuju najviše novih kombajna
Objavljeno 13. kolovoza, 2013.

Ako ćemo po staroj narodnoj – “Za dobrim se konjem praši”, sudeći prema podignutoj prašini na poljima francuske pokrajine Champagne-Ardenne, New Holland se ima čime podičiti.

I dok su na hrvatskim poljima davno utihnuli žitni kombajni, posljednjeg dana srpnja stotinjak je europskih poljoprivrednih novinara nedaleko od živopisnog francuskog grada Troyesa, imalo prigodu doživjeti kompletno iskustvo New Holland žetve – vidjeti u radu, ali i voziti najnovija dva modela kombajna i novu roto-balirku varijabilne komore. Svjetska je to premijera posljednjih tehničkih uradaka inženjera i stručnjaka New Hollanda, kao odgovor na višegodišnje praćenje potreba i zahtjeva farmera, ali i kao korak dalje u evoluciji New Holland DNK, slikovito je istaknuo Carlo Lambro, potpredsjednik New Holland Agriculture za područje Europe, bliskog istoka i Afrike (EMEA) na press-konferenciji održanoj prije prezentacije na polju. Upoznao je tom prigodom okupljene novinare s posljednjim korporativnim novostima prema kojima su pregovori o reorganiziranju strukture kapitala Fiat Industrial i CNH global započeti još prošle godine, zaključeni upravo prošlog mjeseca definitivnim dogovorom o spajanju koje su odobrili dioničari obje kompanije, a ime novog holdinga će biti CNH industrial.

- Ovim smo spajanjem potvrdili status jednog od najvažnijih svjetskih igrača. Spajanje će unaprijediti daljnji prosperitet oba poduzeća, osnažiti globalnu poziciju, proširiti ponudu proizvoda i geografsku prisutnost, zadržavajući poljoprivredu kao osnovni biznis. Nastavljamo graditi našu budućnost na čvrstim temeljima – rekao je Lambro potkrjepljujući ostvarenje ovih ambicija rezultatima poslovanja u prvom tromjesečju ove godine koji pokazuju lagani oporavak tržišta.

Prema njegovim podacima CNH grupacija je ostvarila prihod od 4,7 milijardi američkih dolara od kojih je 4,4 milijuna operativnog profita a to je za 29 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvoj četvrtini ove godine globalna poljoprivredna industrija bilježi pad prihoda za otprilike 5 posto. U tom je kontekstu, prodaja CHNa u sektoru traktora stagnira a u sektoru kombajna bilježi lagani porast pa Lambro ocjenjuje položaj grupacije na tržištu kao stabilan. Područje Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA), koje je posljednjih godina proživljavalo veliku krizu, zauzima 30 posto globalne prodaje CNH grupe.

- Oprezni smo u našim očekivanjima iako je EMEA tržište oporavlja. Zabilježen je rast prodaje kombajna za 2,1 posto, s najvećom potražnjom u Poljskoj, Velikoj Britaniji i skandinavskim zemljama te konstantno stabilan trend u Francuskoj i Njemačkoj – navodi Lambro ističući da je prodaja New Holland strojeva za sijeno i silažu porasla samo za 0,5 posto, no veći je rast u samom segmentu balirki, za 3,6 posto.

- I u ovom scenariju koji otežava financijska kriza, osobito u južnoeuropskim zemljama, New Holland se potvrđuje kao lider u segmentu kombajna. Želimo nastaviti trend rasta i još povećati udjel New Hollanda na tržištu Europe, bliskog Istoka i Afrike u čemu će nam pomoći i tri nova proizvoda, koje New Holland kao specijalist za žetvu, danas lansira. Nastavljajući tako NH evoluciju u segmentu žetve i poljoprivrede uopće, ova tri nova proizvoda su “krojena po mjeri” da zadovolje sve specifične farmerske potrebe, i tako posao učine jednostavnijim, konkurentnijim i profitabilnijim – najavio je Carlo Lambro ovu svjetsku premijeru serije TC 5060, 5070 i 5080 i serije CX elevation kombajna te Roll-Belt balirke s varijabilnom komorom.

Renata PRUSINA

2,1 %

porasla je prodaja kombajna

Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike