Regija

Što je Lourdes za Francusku, to je svetište Ilača za Srijem
Objavljeno 14. kolovoza, 2013.

ILAČA –Tisuće vjernika pohodit će i ove godine Gospino svetište u Ilači, jedno od četiri najveća marijanska svetišta na istoku Hrvatske, koje se u napisima često opisuje riječima “što je Lourdes za Francusku, to je Ilača za Srijem.“

Ilačka župa spominje se 1612. godine, a godine 1865. nekoliko stotina metara dalje od crkve pojavio se nasred kolnog puta, na mjestu današnje kapelice, izvor vode gdje se iste večeri zbilo i ukazanje Gospe, sedam godina nakon lurdskog ukazanja. Uz izvor se vežu čudotvorna ozdravljenja, a svetište Gospe “na Vodici“ otad su počeli posjećivati brojni hodočasnici. Iste godine kada se dogodilo ukazanje, postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. godine započela je gradnja crkve koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. godine.

Štovanje Gospe “na Vodici” odobrio je biskup Strossmayer. Vjernici svake godine na blagdan Velike Gospe dolaze u Ilaču, ali hodočašća se održavaju i na druge marijanske blagdane, dok mnogi namjernici dolaze na “Gospinu vodicu” i preko cijele godine. Mnogi hodočasnici do svetišta dolaze pješice. Nakon stradanja ratne 1991. godine svetište je iznova uređeno, oko crkve je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi, te kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.

O svetištu je izdana i knjižica sa svjedočanstvima ozdravljenja, a 2010. snimljen je dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka“.(S.B.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana