Regija
BLIŽI SE RASTANAK NAJPOZNATIJEG PARA RODA

Ptići odletjeli, a Malena i Klepetan
pripremaju se za neizbježni rastanak
Objavljeno 13. kolovoza, 2013.

BRODSKI VAROŠ - Približilo se vrijeme rastanka najpoznatijeg para u svijetu bijelih roda, Malene, koja zbog slomljenog krila već 20 godina prezimljava u Brodskom Varošu, i Klepetana, koji se jedanaest godina s dalekog puta vraća svojoj odabranici i ponovo teško oprašta polazeći na put prema Africi udaljenoj 13.000 kilometara.

- Oni imaju urođeni sat. Mladi i majke odlaze oko sv. Lovre, a rodani još pregledaju teren i kreću zadnji između 24. i 28. kolovoza - kaže Stjepan Vokić, bivši domar škole u Brodskom Varošu, umirovljenik koji se više od dva desetljeća skrbi o Malenoj. Zajedno s Klepetanom i ptićima koji se svake godine izlegu Stjepan ptičju obitelj doživljava kao svoju. Iz dosadašnjih 11 legala othranili su 46 ptića. Zabolio ga je, kaže, i nedavni rastanak s četiri ovogodišnja pomlatka, pogotovo s jedinom ženkom koja se nije dala odvojiti od Malene.

- Kad su joj braća otišla, ona je cijeli dan hodala za majkom kao da želi ostati. Tek se navečer Malena sakrila iza grma, a mala je doletjela do mene po ribu i otišla. Vidio sam je još jedan dan kod Slobodnice. Iz velike grupe roda se izdvojila, došla iz ampera popiti vode, uzela jednu ribu i odletjela zauvijek - kaže Stjepan.

Mlade rode prve kreću na daleki put, skupljaju se u jata na Lonjskom polju gdje se lakše snalaze za hranu i onda nastavljaju dalje.

- Klepatan je još kod Malene u gnijezdu i ne odvajaju se, a ja svaki dan idem po ribu na kanal Mrsunja u Stupnik i hranim ih. I za mene je svake godine stresan rastanak pa iščekivanje hoće li opet doći - govori Stjepan kao da je riječ o njegovim sinovima koji žive u dalekom Melbourneu, Koelnu i puno bližem Osijeku.

- A već ga dvojica čekaju na susjednom krovu. Kada Klepetan odleti, Malena i ja ćemo na odmor do Kopačkog rita. Neka vidi pravu prirodu i druge ptice, zaslužila je - kaže ovaj ljubitelj roda koji već razmišlja o zimi, nabavljanju drva i grijanju garaže - sobe za Malenu gdje ona uz glazbu s radija i društvo njezina dobrotvora koji je svaki dan hrani preživi do sljedećeg proljeća i ponovnog susreta s Klepetanom.M.Radošević

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike