Novosti
DANAS SE ODLUČUJE - DOGOVOR ILI BLOKADA

Seljaci očekuju na pregovorima Linića i Milanovića ili - odlaze
Objavljeno 12. kolovoza, 2013.

Vezani članci

POLJOPRIVREDNICI ODLUČNI OSTATI NA CESTAMA

Seljaci: Više nema budućnosti za nas, ne idemo nikamo i spremni smo na sve

ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD/VINKOVCI - U iščekivanju nove runde pregovora s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, zakazanom za danas, 12. kolovoza, u podne, u Zagrebu, broj punktova na kojima seljaci prosvjeduju se povećava. Osim blokade đakovačke zaobilaznice na kojoj je stotinjak traktora, novi punkt je i uz cestu Đakovo-Našice, između Potnjana i Bračevaca, te kod Kešinaca, u semeljačkoj općini. Dok je na zaobilaznici promet još od četvrtka blokiran kod raskrižja za Satnicu Đakovačku, između Potnjana i Bračevaca 20-ak traktora zasad je uz cestu, a toliko ih je i na kešinačkom području. Hoće li se i oni preseliti na cestu, kaže poljoprivrednik Željko Fabric iz Drenja, ovisi o rezultatima današnjih pregovora. Na njima seljaci ultimativno zahtijevaju i dolazak premijera Zorana Milanovića te ministra financija Slavka Linića.

- U protivnom, napustit ćemo demonstrativno skup - poručio je predstavnik virovitičko-podravskih seljaka Zvonko Pipić. Seljaci će se odazvati i današnjem sastanku s otkupljivačima i prerađivačima, također u Zagrebu, u Ministarstvu poljoprivrede, u 10¸00 sati, na kojem će biti riječi o cijeni pšenice, a za koju proizvođači priznaju samo onu na razini prošle godine – 1,35 kn/kg. U Brodsko posavskoj županiji seljaci prosvjeduju na tri punkta na kojima je blokiran izlaz na autocestu.

- Žalosno je da mi ljudi govore; ili će na štrik ili u zatvor, jer dalje se više ne može opstati - kaže Antun Vrakić, predsjednik županijskog HPK, uz ispriku svima koje prosvjedi ometaju. Predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac jučer je kazao kako se trenutačno u Vukovarsko-srijemskoj županiji prosvjeduje na 12 punktova. Baranjski seljaci nastavili su sa blokadom državne ceste D7. Kako bi se zabavili, ozbiljnu su situaciju pretvorili u šalu, pa su uz svoje velike i skupe traktore postavili i dječji traktor s prigodnim natpisima. (S.Ž./M.Ra./S.Bu./I.G.)

Građani: Ako ne mogu živjeti, neka se prekvalificiraju

Stotinjak traktora blokirali su državnu cesta koja vodi do međudržavnog graničnog prijelaza Županja-Orašje. Prijelaz je za sada prohodan, a policija sav promet preusmjeravaju na alternativnu makadamsku cestu i grad Županju. Velik broj građana ne podržava njihove akcije i poručuju neka prosvjeduju na Markovom trgu, a ne na štetu drugih. “Neka se oni bore za svoja prava, ali ne na ovakav način. Žale se da nemaju novca, da su im prazni novčanici, a nitko ne pita kako je drugim građanima i imamo li i za kruh. Sramota! Pozivamo premijera Milanovića i ministra policije Ostojića da ih spriječe u blokadi granice,” revoltirani su Županjci. Ljutiti su i stanovnici županjske Ulice baruna Trenka koja je postala žila kucavica prema graničnom prijelazu. “Nepodnošljivo je! Dižu se oblaci prašine, a strahujemo i za djecu. Seljacima želimo svako dobro, ali neka se što prije maknu s ceste i puste ljude da žive,” poručuju. Bijesni su i vozači.

- Ako im nije dobro biti seljak, neka se prekvalificiraju u neko drugo zanimanje. Ni nama prodavačima, frizerima i drugima nitko ne daje poticaje da se bavimo tim zanimanjima. Pa zašto poticati seljaka da radi ono što radi? I to novcem prikupljenim od onih koji nemaju ni zemlje ni imanja! Neka se okušaju u nečemu drugome, a ne samo prijetnjama državi, Vladi i indirektno svima nama. Dosta nam je više da svake godine ispaštamo zbog njihovog traženja kruha preko pogače - poručuju vozači.(M.L.O.)

Milanoviću seljaci ni na kraj pameti

Premijer Zoran Milanović neće doći na današnji sastanak s predstavnicima poljoprivrednika. “Pregovore vodi resorni ministar i nema nikakvog razloga da i premijer u njima sudjeluje. Nije to situacija kao kad je predsjednik Vlade nedavno bio na konstituirajućoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća,” rekao nam je visoki izvor iz Vlade.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike