Novosti
KREDITNI REJTING U SLAVONIJI I BARANJI

Za razliku od države, gradovi u Slavoniji nisu prezaduženi i redovito vraćaju svoje kredite
Objavljeno 12. kolovoza, 2013.

Vezani članci

STANDARD & POOR'S HRVATSKOJ NE PREDVIĐA LIJEPU BUDUĆNOST

Kreditni rejting Hrvatske bit će gori od “smeća”, blagi oporavak tek 2014.

Kreditni rejting Grada Osijeka bolji je od rejtinga države i bilo koje jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj - ponosno je početkom godine izjavljivao Krešimir Bubalo.

Nekoliko mjeseci kasnije sugrađani nisu honorirali ovakve rezultate i Bubalo je izgubio poziciju osječkog gradonačelnika. Ovaj je uvod nastao u povodu izvještaja agencije Standard & Poor's u kojemu su prognozu kreditnog rejtinga Grada Zagreba smanjili sa stabilne na negativnu.

- To je, čini mi se, normalna reakcija, nakon što je smanjen rejting države, pa potom i HBOR-a. Posve je jasno da Hrvatska mora mijenjati svoju politiku, jer ako se druge zemlje zadužuju po kamatama od 0,5, a mi od sedam posto, to je znak promašene politike - govori Bubalo, ovaj put kao političar. Kada je u pitanju kreditni rejting koji je ostavio svome nasljedniku, drži da je on i dalje uredan, jer kredit koji je Grad podigao vezan je uz Eurolibor, a on je stabilan.

Do 20 posto proračuna

Kako se određuje kreditni rejting? Vezan je isključivo uz “jačinu” prihodovne strane, odnosno mogućnosti izvršavanja svojih obveza prema dobavljačima i vjerovnicima. Domaći gradovi i općine, uz prethodno odobrenje Ministarstva financija, mogu se kreditno zadužiti do 20 posto svoga proračuna.

- Grad Đakovo je 2009. kod Hypo banke podigao kredit od 17,5 milijuna kuna za - kaže gradonačelnik Zoran Vinković - niz investicija u gradu. Rok vraćanja je deset, a poček tri godine, kamatna stopa 4,4 posto, u eurima je i već se počeo otplaćivati.

- Obveze po primljenim kreditima za Slavonski Brod na dan 30. srpnja iznose 43,6 milijuna kuna. Radi se o dugoročnim kreditima s rokom otplate do kraja 2013, 2015. i 2021. godine koji su korišteni za rekonstrukciju Korza, komunalnu infrastrukturu i gradnju bazena i sportskih objekata - odgovara pročelnica Upravnog odjela za financije i računovodstvo Ksenija Knežević.

Prema odluci o izvršavanju proračuna Grada Našica za tekuću godinu, Našice se u ovoj godini neće zaduživati. Izdaci za otplate glavnice duga po zaduženjima iz prijašnjih godina u ovoj su godini planirani u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna, a rashodi za kamate u iznosu od 165.000 kuna. Zaduženja na početku ove godine iznosila su oko tri milijuna kuna, a na kraju proračunske 2013. očekuje se da će iznos duga biti prepolovljen.

Vinkovci uredno otplaćuju kredite

Grad Vinkovce se, sudeći prema riječima gradonačelnika Mladena Karlića, ne može svrstati u red prezaduženih.

– Kreditno zaduženje imamo po dva kredita, a ukupno zaduženje je oko deset posto gradskog proračuna - tvrdi Karlić. Pojasnio je kako je u jednom slučaju riječ o gradskim obveznicama od 40 milijuna kuna od kojih je oko četvrtine dosad isplaćeno, sa zadovoljavajućom kamatom od 5,5 posto, a taj je novac korišten za gradnju dvoranskog plivališta dovršenog koncem 2010. godine. U drugom slučaju bio je to kredit koji je Grad Vinkovci realizirao kod HBOR-a i čiji rok otplate završava s 2015. godinom. Kredit je to podignut prije više od deset godina, s kamatom od sedam posto, a ostalo je isplatiti još nekoliko anuiteta. Radilo se o iznosu od 20-ak milijuna kuna za potrebe gradnje kolektorske i kanalizacijske mreže u gradu na Bosutu.

- Drugih kredita nemamo, Vinkovci imaju dobru kreditnu sposobnost – kazao je gradonačelnik Vinkovaca dodajući kako se Vinkovci u ovom trenutku nemaju potrebu zaduživati, niti je u planu podizanje novih kredita.

Grad Vukovar nema ni jedan kredit, nije kreditno zadužen, a i prema riječima gradonačelnika u ovom trenutku nema potrebu kreditno se zaduživati.

- Grad Vukovar pozitivno posluje, nemamo problema s dugovanjima i nikome nismo dužni. Činjenica jest da se zbog teškoća u gospodarstvu ove godine gradski proračun loše puni, sada je prenapregnut, ali za kreditima ipak nema potrebe – dodao je gradonačelnik Željko Sabo. Na upit je li Vukovar iznimka kada je riječ o (ne)zaduživanju hrvatskih gradova, Sabo je odgovorio kako mu je poznato da mnogi gradovi imaju teškoća i posluju s minusom, “dok je Vukovar u ovu godinu prenio tri milijuna plusa u proračunu.”

D.KUŠTRO/S.ŽUPAN/M.RADOŠEVIĆ/S.FRIDL/I.GETTO/S.BUTIGAN
Zabrinuti zbog odlagališta

“Grad Beli Manastir zadužen je približno 800.000 kuna, a do isplate spomenutog duga ostalo je približno dvije godine”, tvrdi dogradonačelnik Zoran Kranjčec, ističući kako je Grad kreditno sposoban pa se, samim time, do određenog iznosa može zadužiti. No, prema neslužbenim informacijama, gradski oci o podizanju kredita za sada ne razmišljaju. Sigurno je da treba čekati i rasplet slučaja ZIOS. U slučaju da moćne austrijske tvrtke, Strabag i Saubermacher, dobiju sud s gradovima osnivačima, Beli Manastir mogao bi ostati “kratak” za približno pet milijuna kuna. Do sada je iz gradske blagajne, na žalbene postupke i odvjetnike, već potrošeno gotovo milijun kuna, budući da je riječ o sporovima koji se vode u inozemstvu.

DRŽAVA INTERVENIRA, REJTING PADA

Prema S&P-u, gradovi i regionalne vlasti mogu imati rejting veći od države ako su njihove kreditne karakteristike bolje te im država ne mora pomagati financijski. Ali, smatraju u ovom slučaju kako Zagreb više ne ispunjava te uvjete jer država mora povremeno intervenirati, zbog čega će gradski rejting najvjerojatnije pasti.

KREDITNA ZADUŽENJA (mil. kn)

17,5

Đakovo

43,6

Slavonski Brod

0,8

Beli Manastir

0

Vukovar

PROMAŠENA POLITIKA

HRVATSKA SE ZADUŽUJE UZ KAMATU OD SEDAM, A DRUGE ZEMLJE OD 0,5 POSTO