Regija
POČAST POLICAJCU STJEPANU MLAKARU

22. obljetnica pogibije prve orahovačke žrtve u Domovinskom ratu
Objavljeno 12. kolovoza, 2013.

ORAHOVICA - U organizaciji udruge HVIDR-a Orahovica kod spomen-obilježja Stjepanu Mlakaru na mjestu pogibije između Humljana i Pušine položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće. Mlakar je simbol Domovinskog rata na orahovačkom području. Naime, 11. kolovoza 1991. između sela Humljani i Pušina postavljena je zasjeda na policijsku patrolu iz postaje Orahovica u kojoj je s 23 prostrijelne rane mučki ubijen policajac Stjepan Mlakar, dok je policajac Franjo Sterle zadobio 13 prostrijelnih rana i uspio preživjeti i danas je teški invalid, a policajac Josip Jurković lakše je ranjen. Stjepan Mlakar bio je prva žrtva na orahovačko-slatinskom području.

Nazočnima su se kod spomen-obilježja obratili predsjednik Udruge hrvatskih branitelja, dragovoljaca Domovinskog rata Policijske postaje Orahovica 1990.-1991. te ratni dozapovjednik Stjepana Mlakara Antun Grabovac i načelnik općine Čačinci Mirko Mališ. U nadahnutom govoru, Antun Grabovac prisjetio se trenutaka kada je patrola napadnuta te između ostalog rekao:

- Tih dana kada je naša patrola mučki napadnuta nije bilo ni jednog neželjenog događaja, stanovnici brdskog područja tadašnje općine Orahovica nisu imali razloga za napad na hrvatske policajce. Hrvatska danas ne kažnjava ubojice hrvatskih policajaca, vojnika i civila i zato ovdje kažem svima vama koji ste došli na mjestu pogibije Stjepana Mlakara od srca hvala što ne dopuštate da taj događaj padne u zaborav – rekao je Grabovac.

Nazočni su se potom uputili u Četekovac na grobno mjesto Stjepana Mlakara.V.Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana