Ekonomija
NAKON OSAM GODINA

EU nam dopustila izvoz svinja u sve članice pa ga opet zabranila
Objavljeno 12. kolovoza, 2013.
Izvoz živih svinja na tržište EU trajao je samo 14 dana

ĐAKOVO – Nakon osam godina, svinjogojcima dugih poput vječnosti, koliko je trajala zabrana izvoza živih svinja, svinjskog mesa te suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske u zemlje EU, jer se u RH koristilo cjepivo protiv svinjske kuge, što je u Uniji zabranjeno, s danom ulaska u EU krenuo je izvoz živih svinja na to veliko tržište, no sreća domaćih svinjogojaca trajala je kratko – samo 14 dana.

Toliko je, naime, trajao dugoočekivani izvoz, a koji je ponovno stopiran, jer Hrvatska nije provela monitoring nad bolešću aujecki.

Tako je izvoz ukinut praktično i prije nego što je počeo, a pitanje je koliko se u ta dva tjedna svinjogojaca uopće snašlo i izvezlo živih svinja.

Predsjednik Središnjeg sveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) Stjepan Kušec, raspolaže još drastičnijim podacima.

– Izvoz nije trajao ni 14, nego zapravo samo sedam dana, jer se prvih sedam dana nije znalo kakav papir treba napisati, kaže Kušec, koji se o problemu i hitnosti njegovog rješenja referirao Ministarstvu poljoprivrede.

– Iako je RH znala da mora provesti monitoring nad aujeckim, nismo ga proveli, pa tražimo njegovu hitnu provedbu kako bi i naši proizvođači bili ravnopravni s ostalima na tržištu EU, kaže Kušec.

Na upit zašto Hrvatska nije provela monitoring nad aujeckim, a svjesna je tog imperativa, čelnik SUS-a jednostavno kaže: - Službe unutar resornog ministarstva nisu vodile dovoljno računa. Izostala je cjelovita priprema. Ima mjesta i sumnji da to tako nekome odgovara, odnosno to odgovara jakim lobijima, tj. uvozu koji se sada zove “trgovina”. Još veći problem stvara to što novca sada nema nizašto, pa ni za provedbu monitoringa, a to koči nastavak izvoza, kaže Kušec.

U nesnalaženju i nečinjenju mjera za provedbu monitoringa proziva Upravu za veterinarstvo u koju su uprte oči svinjogojaca koji od nje očekuju odgovore, upute.

No, kaže, predsjednik Udruge svinjogojaca OBŽ-a Goran Jančo, zasad od nje samo zid šutnje.

– Iz Uprave se još nitko nije oglasio, nitko još nije dao upute da znamo koliko će to trajati. Uprava je to trebala spustiti na niže instance, na ovlaštene veterinarske organizacije da znaju dati upute proizvođačima. Ovako vlada opća nepoznanica. Dok je izvoz ponovno ukinut, istovremeno uvoz bez problema teče, upozorava Jančo.

A, ponovna zabrana izvoza živih svinja u EU događa se u ionako lošem trenutku za domaće svinjogojstvo. Jančo upozorava da stočnog fonda ni nema.

On ima nukleus stado i proizvodnju nazimica i s 1. srpnja imao je upite iz Mađarske za izvoz nazimica u pogranični pojas, oko Mohača, no to sada, zbog ponovne zabrane, nije moguće.

– Svinjogojac je uništen do kosti. U Hrvatskoj je samo 30 posto dostatnosti proizvodnje i ovakvim potezima, poput nepripremljenosti za izvoz, a ja ih zovem mjerama u rukavicama, to se uništavanje domaćeg svinjogojstva samo nastavlja, ocjenjuje Kušec.

Suzana ŽUPAN

Stjepan Kušec

Predsjednik SUS-a

Predsjednik SUS-a Stjepan Kušec kaže kako se “blitz izvoz” negativno reflektira i na položaj autohtonih pasmina svinja. – Postoji interes u, primjerice, Francuskoj, Austriji…, za izvozom autohtonih svinja kao što su naša turopoljska svinja, crna slavonska svinja… no sada je i to stalo, upozorava Kušec. Dodaje, iako je RH od 1. srpnja punopravni član EU, morat će proteći još mnogo vode, dok naša proizvodnja prođe filtere Bruxellesa.

Goran Jančo

predsjednik Udruge svinjogojaca OBŽ-a

- Mi u Hrvatskoj imamo dvije, tri velike tvrtke koje bi se lako mogle nositi s izvozom svinja, dok su mala gospodarstva na izdisaju. Cijena svinja zasad je relativno u redu – 11 i 11,5 kn na bazi žive vage. To nije spektakularna cijena ako se zna da je cijena hrane kojom su te svinje bile hranjene izuzetno visoka. Zadnjih 20-ak dana došlo je do pada cijene žitarica, a svinje koje bi se sada isporučile do 120 kg težine hranjene su skupom hranom, kaže Jančo.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike