Novosti
EUROPA NUDI 1,5 MILIJUNA POSLOVA

4,6 tisuća radnika iz Hrvatske prijavilo se za posao u Europi
Objavljeno 10. kolovoza, 2013.
Hrvatska je tek ušla u EU, pa je izgledno da će se broj tražitelja posla sve više povećavati

OSIJEK/ZAGREB - Više od četiri i pol tisuće tražitelja posla iz Hrvatske prijavilo je svoj životopis u bazu EURES-a, europske mreže javnih zavoda za zapošljavanje koja je nadležna za 28 zemalja članica Europske unije te Švicarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island.

Hrvatska je dio te mreže, pokrenute još prije 20 godina kako bi se poboljšala mobilnost na europskom tržištu rada, formalno postala 1. srpnja kada je pristupila Uniji. Prema statistici objavljenoj na internetskim stranicama EURES-a, u bazi je trenutačno prijavljeno više od milijun i sto tisuća životopisa, od kojih je iz Hrvatske 4.678.

Prema tim podacima, Hrvatska je još daleko od nekih drugih članica Unije, poput Španjolske ili Italije, zemalja iz kojih je u bazi registrirano gotovo pola milijuna ljudi u potrazi za (boljim) poslom. Relativno je daleko i od država iz okruženja, primjerice, Slovenije ili Austrije, koje imaju desetak tisuća registriranih tražitelja posla na EURES-u. No, Hrvatska je članica EU tek nešto više od mjesec dana, pa je izgledno da će se broj životopisa hrvatskih građana zainteresiranih za posao negdje u Uniji, na području Europskog ekonomskog prostora, ili u Švicarskoj, samo povećavati, bez obzira na to jesu li trenutačno nezaposleni ili se samo nadaju boljim prilikama u Europi.

Na razini cijele Europe, pokazuju podaci, najviše tražitelja posla, odnosno njihovih životopisa koji su u bazi, odnosi se na područje administracije, ekonomije i prava. Slijedi kategorija prodaje i marketinga, a potom ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Zanimanja koja su česta u bazi životopisa su i iz područja kulture, medija i dizajna, informatike, ali i građevinskog sektora, prometa, pa čak i pedagogije. Uvrštavanje životopisa u EURES-ovu bazu omogućuje tražiteljima posla da, između ostaloga, elektroničkom poštom budu obaviješteni kada se u oglasima pojavi radno mjesto koje odgovara njihovom profilu. Ukupno je putem EURES-a na jučerašnji dan bilo oglašeno gotovo milijun i pol poslova diljem Europe.

Koliko, pak, europskih tvrtki traži radnike (i) u Hrvatskoj, iz statistike nije vidljivo, ali, kako doznajemo, u Hrvatsku su, otkad je članica Unije, počeli već stizati oglasi za radna mjesta iz zemalja koje dosad uglavnom nisu tražile zaposlenike na ovom području.

Irena FRLAN
Mesari na posao u Irsku

Jedna irska tvrtka tako traži mesare s najmanje dvije godine radnog iskustva. Irska je jedna od država članica EU koje na Hrvatsku nisu primijenile tzv. prijelazno razdoblje koje omogućuje da hrvatski radnici budu tretirani kao da nisu iz članica Unije. To znači da im za rad u pojedinim zemljama i dalje trebaju radne dozvole. Takvo ograničenje, podsjetimo, uvele su nam, između ostalih, i Njemačka, Austrija i Slovenija. S druge strane, dio zemalja EU odlučile su potpuno otvoriti svoja tržišta rada hrvatskim radnicima. Osim spomenute Irske, među tim državama su i Rumunjska, Mađarska, Slovačka, Češka, Danska.

Koliko europskih tvrtki traži radnike (i) u Hrvatskoj, iz statistike nije vidljivo

Svoje životopise šalju i zaposleni nadajući se boljoj zaradi i boljem poslu negdje u Europi

EURES uredi

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otvoreni su uredi s EURES savjetnicima, koji djeluju kao Europska služba za zapošljavanje čiji je cilj usmjeravati radnu snagu na europskom tržištu rada. Na EURES portalu www.eures.europa.eu uz pomoć alata za pretraživanje, kao i mreže više od 850 EURES savjetnika, može se pronaći relevantne informacije o mobilnosti radnika, informacije koje se odnose na radna mjesta u 31 europskoj zemlji, registrirati besplatni korisnički račun, te kreirati vlastiti životopis koji će biti vidljiv svim EURES registriranim poslodavcima i EURES savjetnicima koji pomažu poslodavcima pronaći prave kandidate. (D.Ku.)