Novosti
POLJOPRIVREDNICI ODLUČNI OSTATI NA CESTAMA

Seljaci: Više nema budućnosti za nas, ne idemo nikamo i spremni smo na sve
Objavljeno 9. kolovoza, 2013.
Prosvjednici čekaju ponedjeljak i novu rundu pregovora

Nakon što su prekjučer poslijepodne organizirali mimihod upozorenja od Čeminca do Darde i natrag, baranjski su seljaci s 50-ak traktora jučer, točno u podne, u cijelosti blokirali državnu prometnicu D7 na dionici kod Čeminca.

Dok god bude trajala blokada, vozila neće moći prolaziti prometnicom, osim Hitne pomoći i vatrogasaca.

- Nema odstupanja. Prometnica će biti blokirana najmanje do ponedjeljka, za kada je dogovoren novi sastanak u Zagrebu - tvrdi Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka, Baranjska brazda, naglašavajući kako će njihovi daljnji potezi ovisiti o spomenutom sastanku. Kako je istaknuo, najnovijim prosvjedima žele i upozoriti Vladu RH da obrati pozornost na sastavljanje Proračuna za 2014. godinu, budući da tada počinje i priljev redovitih EU sredstava namijenjenih za poljoprivredu. Ponovio je ranije izrečene zahtjeve vezane uz (ne)isplatu poticaja i sramotno nisku cijenu pšenice, te ostavku ministra Tihomira Jakovine, za kojeg seljaci tvrde kako bez ministra financija, Slavka Linića, ništa ne može odlučiti.

- Znamo da novca u državnoj blagajni nema na bacanje, ali imamo određene prijedloge čijim bi usvajanjem vuk bio sit, a ovce na broju - kaže Pranjić, navodeći, primjerice, isplatu u obliku vaučera ili vrijednosnih papira, odnosno oprost dugova za zakup ili koncesiju. Ostale građane poziva na strpljenje i potporu, kako bi se, dodaje, svi zajedno izborili makar za nižu cijenu kruha. Iz PP Beli Manastir vozačima poručuju da koriste alternativne smjerove, na što upozoravaju i njihove terenske ekipe.

Blokirana đakovačka zaobilaznica

Stotinjak traktora osvanulo je jučer na đakovačkoj zaobilaznici kod raskrižja za Satnicu Đakovačku pa promet teretnih vozila zaobilazno teče kroz grad. Već od jutra nije bilo ugodno biti na vrelom asfaltu i jakom suncu pa se traži “tanka” hladovina od sjene traktora. Neki su i drugu noć zaredom prespavali na prosvjednom punktu, neki u traktoru, neki vani, neki pod šatorom. Kažu, kući neće dok se ne nađe rješenje za njihove zahtjeve. Uz seljake iz đakovačkog, i prosvjednici iz susjednog našičkog kraja.

– Ostajemo i dalje, do ispunjenja naših zahtjeva. Zašto cesta? Zato što više nema budućnosti za nas jer nas zakidaju na svemu - kaže Antun Franjić iz Satnice Đakovačke, skrivajući se od sunca u hladovini traktora.

– Proveo sam noć ovdje. Ostajemo do kraja - kaže prosvjednik Jozo Ivanušić iz Kondrića dok doručkuje burek sa sirom.

Na ovom prosvjednom punktu je i predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo.

- Ministar Jakovina nije taj koji može riješiti naš problem! To može jedino ministar financija Slavko Linić - kaže Laslo. Prosvjednici kažu kako im je dio napitaka i cisternu vode donirao Grad Đakovo čiji ih je gradonačelnik Zoran Vinkovič jučer ujutro i obišao. Svoju solidarnost s njima i podršku seljačkim zahtjevima izrazio je i u priopćenju u kojem podsjeća da je, uz već smanjeni iznos od 3,2 milijarde kuna, u proračunu za 2014. za poljoprivredu predviđeno dodatno smanjenje za 600 milijuna. Ističe da “na policama trgovačkih lanaca ne postoje domaći nego nekvalitetni strani proizvodi, da u Slavoniji i Baranji svakodnevno nestaju poduzeća, krče se voćnjaci, ratarski prinosi se smanjuju dok uvoznički lobi trlja ruke. Na djelu je potpuni krah državne politike prema selu i seljaštvu, odnosno Slavoniji i Baranji,” ocijenio je Vinković

- Ako SDP-ova neoliberalna vlada nastavi raditi samo u interesu uvoznika i multinacionalnih kompanija tada će biti nastavljen trend pretvaranja Hrvatske u kolonijalno dobro i sirovinsku bazu - drži Vinković.

Blokada kod Županje

Seljaci su sa stotinjak traktora blokirali i državnu cestu kod Županje koja vodi prema graničnom prijelazu Županja-Orašje koji za sada nije blokiran. Policija promet preusmjerava na alternativnu makadamsku cestu kroz polje prema središtu Županje. Među prosvjednicima smo zatekli i predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka Tomislava Pokrovca.

– Raspoloženje ljudi je na visokoj razini jer smo nakon dugo godina došli u situaciju da prosvjede organizira hrvatski seljak. Otvaramo nove punktove u Ilači, Nuštru, Trpinji, Ivankovu, Jarmini… Nećemo se osvrtati na one koji su izglasali nepovjerenje ministru Jakovini, a onda otišli s njim na sastanak. Mi smo rekli – sastanak može, ali s premijerom Milanovićem i nećemo uvažavati gospodu koja su otišla na sastanak mimo našeg dogovora - poručio je Pokrovac. Seljaci kažu kako će ceste odblokirati čim im se isplati preostali poticaj, cijena pšenice vrati na prošlogodišnju razinu, a otkupna cijena kultura pred kojima je žetva bude kao i prošle godine te da ministar Jakovina odstupi.

- Ako ne bude odgovora na naše zahtjeve, lako ćemo blokirati i alternativnu cestu koja je desetak metara od nas i tada će i granični prijelaz Županja-Orašje biti potpuno blokiran pa neka si vlast misli - odlučni su prosvjednici. A Pokrovac je otišao i korak dalje najavivši da će u tom slučaju seljaci blokirati i silose jer su upravo veliki igrači ti koji su im odredili tako sramotno nisku cijenu pšenice.

Osim kod Đakova i Županje, seljaci su blokirali cestu D5 na području PU virovitičko-podravske, koja spaja Lukač s Terezinim Poljem, prema graničnom prijelazu Terezino Polje. Policija je odredila alternativni pravac kroz mjesto Lozan - Lukač - Gradina.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Ivica GETTO/Suzana Župan/Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Policija čuva ministrovu kuću

Ispred kuće ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u Bukovlju nedaleko od Slavonskog Broda jučer je dežurala policija. Iz policije su priopćili da nije bilo nikakvih izgreda i policija nije imala razloga za intervenciju. No, među seljacima se moglo čuti kako bi ministru netko mogao istovariti prikolicu gnojiva u dvorište...(M.R.)

Nisu svi za ostavku ministra

Kako saznajemo, među seljačkim udrugama postoje dvije struje. Jedna bezuvjetno traži ostavku ministra Jakovine, bez obzira na ishod sastanka koji bi trebao biti održan u ponedjeljak, dok oni manje radikalne još uvijek razmišljaju. U slučaju Jakovinine ostavke, naime, moglo bi doći do “mrtvog hoda” u mogućem trajanju od čak 90 dana, što seljacima baš i ne bi odgovaralo.(I.G.)

MUP UPOZORIO:
Odblokirajte prometnice!

Iz MUP-a ističu da je Ustavom RH građanima zagarantirano pravo na mirni prosvjed i javno okupljanje, ali isključivo pod uvjetima propisanim Zakonom o javnim okupljanju. “Organizatori prosvjeda obvezni su prosvjede prijaviti pet dana prije početka održavanja, što u ovom slučaju nisu učinili. Zakonom o javnom okupljanju se izričito propisuje da se prosvjed ne može održati na autocestama i magistralnim cestama na način kojim se ugrožava sigurnost cestovnog prometa. Prosvjednici su današnjim prosvjedom prekršili odredbe Zakona o javnom okupljanju, ali i Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestima na kojimam bi ono ugrožavalo sigurnost ostalih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka. Upozoravamo prosvjednike da odblokiraju promet i da svoje ponašanje usklade s Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sigurnosti prometa na cestama,” stoji u priopćenju MUP-a.(I.G.)

Antun Laslo

predsjednik ZUSSB-a

Ministar Jakovina nije taj koji može riješiti naš problem! To može jedino ministar financija Slavko Linić

Možda ste propustili...