Regija
BRODSKO SPLAVARSKO NASELJE RAJ ZA MLADE I STARIJE

Od jutra do sutra odlično se zabavljamo
Objavljeno 10. kolovoza, 2013.
Na mjestu nekadašnje šikare pruža se šarenilo sedamdeset kućica na vodi, okruženih drvećem, zelenilom, cvijećem...

Jedinstveno splavarsko naselje u Slavonskom Brodu zadnjih je iznimno vrelih dana posebno popunjeno.

Na mjestu nekadašnje šikare pruža se šarenilo sedamdeset kućica na vodi, okruženih drvećem, zelenilom, cvijećem... od kojih je svaka drukčija, ali primamljiva Brođanima i gostima koji traže osvježenje na omiljenoj rijeci.

“Pecara” na vodi

Ovdje su ipak malo odmaknuti od Poloja na kojem po paklenoj vrućini vrvi i desetak tisuća ljudi. Splavarske načičkane kućice pravi su mali raj za one koji traže odmor od užurbane svakodnevice, ali i mjesto užitka mladima.

Na splavi Darka Ivandića, u predvečerje zatičemo njegovog sina Danijela s petnaestak prijatelja. Slave 20. rođendan Juraja Babića, dok se u posebno spravljenoj „pecari na vodi“ okreće janje na ražnju. Skakanje u vodu, smijeh, cika mladosti i ostalima podiže raspoloženje, podsjećajući na davne godine i ljepotu bezbrižnosti... A mladi su, kažu, na splavi gotovo svaki dan.

„Ovdje smo od jutra do sutra. Često prespavamo. Odlično se zabavljamo, roštiljamo, slušamo glazbu, kartamo se, kupamo“, govore Denis, Ivan, Kristian....Tako se opuštamo, ne idemo u kafiće. Ovo je naše „Zrće“, samo mnogo bolje i jeftinije, “kroz smijeh govore mladići, dok nešto stidljivije djevojke potvrđuju kako je ljetovanje na brodskim splavovima pravi odabir.

Užitak druženja

Buduća učiteljica Marija došla je čak iz Karlovca (iako je pravi razlog dolaska kako ostali smatraju - jedan dečko), kao i Kristina, osječka studentica biomedicine, jer užitak druženja na splavi i Savi nemjerljiv je s virtualnim druženjima preko društvenih mreža. No, spomenutu ekipu, okupila je i ljubav prema motorima. Svi su članovi sibinjskog Moto kluba, što dokazuju i metalni ljubimci - Yamaha, Kawasaki, Suzuki, Honda - od 125 do tisuću kubika, parkirani na „bentu“ iznad kućica. Zbog Sibinja im je vjerojatno najdraži i mjesni rock-sastav Plagijat. Iako najčešće slušaju rock-glazbu, nije im stran ni folklor, pa se zna zasvirati tamburica, harmonika... Uz splav je vezan i neizbježni čamac, a vožnja u suton omiljenom rijekom duž splavarske ulice, poseban je doživljaj. Sa svake splavi i kućice ukrašene cvijećem mašu domaćini neobičnog naselja na vodi u kojem se svi poznaju i rado posjećuju. Atmosfera dobrodošlice osjeti se i kod Ivandića, mora se probati friško pečeno janje i hladno pivo, a onda se fešta nastavlja duboko u noć, ili do svitanja.

Padne i ulov

Nešto stariji vlasnici splavi, više uživaju u mirnim ranim jutrima ili večerima, kada se zabace udice pa padne i ulov. Darko Ivandić prošle je godine sa svoje splavi „na štap“ ulovio soma teškog 26 kilograma. Bila je to, prisjeća se, prava gozba za susjede, ljubitelje ribljih specijaliteta.

Marija Radošević
Ploveća ulica

Brodsko splavarsko naselje svojevrsni je simbol grada i sve više turistička atrakcija koja pridonosi privlačnosti Broda na Savi. Samo nekoliko stotina metara od središta grada, „ploveća ulica“ ljeti je spas od vrućina, ali i zimi mjesto prekrasnih druženja uz zapaljenu vatru, roštilj, tamburaše, zbog čega, kako svjedoče vlasnici, nerijetko potegnu prijatelji iz Zagreba i udaljenijih mjesta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike