Osijek
STIŽE OLUJA I NAGLI PAD TEMPERATURE

Oprez - Zbog promjene vremena i zdrave će mučiti “fantomska bol”
Objavljeno 8. kolovoza, 2013.

Na stranicama Meteoalarma, Hrvatska, kao i Slovenija, Srbija i Mađarska označene su crvenom bojom kao znak za dolazak iznimnih vremenskih nepogoda s mogućnošću velikih šteta i nezgoda čak opasnih i za život.

Iako se ova prognoza ponajprije odnosi na područje zapadne Hrvatske, prema riječima meteorologa Mladena Rupčića iz Meteocentra toplinski val tijekom petka zamijenit će hladna fronta s pljuskovima i olujnim nevremenom, koje će do poslijepodnevnih sati stići i do Slavonije i Osijeka.

- I Osijek će sasvim sigurno zahvatiti grmljavinsko nevrijeme s izraženim pljuskovima, a kiša će se nastaviti i tijekom subote. Tako da svi oni koji su tijekom vikenda planirali na kupanje uz rijeku ili bazenima taj plan mogu zaboraviti. Do stabilizacije vremena doći će tek u nedjelju, a temperature će se spustiti do 28 stupnjeva Celzijevih. Tijekom sljedećeg tjedna neće biti toplije od 30 stupnjeva Celzijevih, a 14-dnevna prognoza za sada pokazuje da ovako ekstremnih vrućina, koje bi dostizale 40 Celzijevih stupnjeva više ne bi smjelo biti u kolovozu, kaže meteorolog Rupčić iz Meteo centra.

U KBC-u Osijek upozoravaju kako je poznato da najviše hitnih neuroloških stanja, a tako i moždanih udara, ima za naglih vremenskih promjena, osobito pri naglom padu atmosferskog tlaka, porastu vlažnosti ili tijekom naglog zatopljenja ili zahladnjenja. Stoga zbog najavljene nagle promjene vremena trebaju biti na oprezu kronični bolesnici astmatičari, bronhitičari, osobe s emfizemom pluća i srčani bolesnici, te osobe s povišenim tlakom i neurološkim oboljenjima. Stručnjaci objašnjavaju i kako se sve događa zbog činjenice da pri promjeni vremena je u zraku velika koncentracija tzv. pozitivnih iona koji negativno utječu na ljudski organizam. U slučaju i da ste zdravi mogući simptomi koji bi vas mogli mučiti su mučnina, vrtoglavica, nesvjestice, reuma ili tzv. fantomska bol. N. Z. Eberhard

Mogući simptomi koji bi vas danas mogli mučiti su mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, reuma i tzv. fantomska bol

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike