Regija
POČELA PRIPREMA IZRAĐENOG OGRJEVNOG DRVETA ZA PRODAJU

Cegledi: Šverceri lažu,
drva ima dovoljno
Objavljeno 9. kolovoza, 2013.

ŽUPANJA – Najava upravitelja Zlatka Cegledija o tome da će Uprava šuma Vinkovci osigurati 20 tisuća kubika, odnosno oko 30 tisuća metara izrađenog ogrjevnog drveta, koje će građani moći doći i kupiti na blagajni šumarije po pristupačnoj cijeni od 200 kuna za metar, izazvala je nezapamćeni interes Županjaca i mještana okolnih mjesta. Mnogi su prošlih dana, nakon što smo objavili tu vijest, pohrlili u šumarije misleći da je drvo već pušteno u promet, ali su se razočarano vraćali kućama neobavljena posla. No, razloga za zabrinutost nema jer se na pripremi ogrjeva radi i uskoro će krenuti prodaja. Cegledi poručuje građanima da mogu biti mirni, u šumarijama se krenulo s izvoženjem drva na šumske ceste, a o točnom početku prodaje drveta za ogrjev bit će pravodobno izviješteni.

Iz Uprave šuma Vinkovci pozivaju građane da ne nasjedaju na priče švercera i ilegalnih prodavača koji im spinovima o navodnoj nestašici drva pokušavaju po sramotno visokim cijenama od čak 350 kuna za metar prodati ogrjev.

– Drva ima i svaki građanin može slobodno doći kod nas u šumariju i kupiti višemetricu po cijeni od 240 kuna za kubik, odnosno za 1,45 metar drva, a ne ih kupovati od švercera koji na tome masno zarađuju - poručuje Cegledi.

Svako kućanstvo može kupiti do 20 kubika. Preprodavači to i te kako koriste, kupuju je na tuđa imena, cijepaju i ilegalno preprodaju. To je vrlo ozbiljan problem koji je iz godine u godinu poprimao sve veće razmjere, a u rješavanje kojeg će se, prema raspoložim informacijama, uključiti i državni inspektorat, odnosno gospodarska inspekcija, ali i policija. I Upravi šuma Vinkovci, potvrdio nam je Cegledi, svakodnevno stižu anonimne dojave građana, ali Hrvatske su šume tu nemoćne, po njima nemaju ovlasti postupiti jer kad jednom prodaju drvo, oni s njim više nemaju ništa. Svjesni su toga da je riječ o vrlo ozbiljnom problemu koji treba što prije riješiti i ilegalnim prodavačima stati na kraj kako bi se napokon uvelo reda.

Građani se s pravom pitaju kako će se, i hoće li se uopće moći, spriječiti malverzacije s kupnjom izrađenog ogrjevnog drveta koje će ovih dana biti pušteno u prodaju, jer pojedinci i u tome vide šansu za lov u mutnom. Marija Lešić Omerović

prijavljuju susjede, članove obitelji...

I u našu su se redakciju javljali brojni Županjci, ali i mještani Bošnjaka, koji su tražili informaciju o tome kome prijaviti švercere u svome susjedstvu. Međusobni obračuni uzeli su toliko maha da su se počeli javno prokazivati, pa čak i članovi obitelji, optuživati jedni druge i progovarati o malverzacijama i lažiranju podataka kojima se pojedinci služe pri ostvarivanju prava na socijalnu pomoć, načinu kojim se služe pri izvlačenju stotine metara drva iz šume…

Ilegalnom preprodajom bavit će se gospodarska inspekcija, ali i policija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana