Regija
ZAVRŠNA VEČER 4. LJETNE ŠKOLE FILMA U GUNJI

Radove 40-ak mladih filmaša na webu prati cijeli svijet
Objavljeno 8. kolovoza, 2013.

GUNJA – Prikazivanjem filma Haralampije, koji je nastao u prošlogodišnjoj radionici Igranoga filma, Ljetna škola filma Gunja 4. je put otvorila vrata za 40-ak polaznika iz svih krajeva Hrvatske te Njemačke i Austrije. Projekt je 2010. pokrenuo Studio kreativnih ideja Gunja – SKIG, čiji su stariji članovi sada uzorni studenti Akademije dramske umjetnosti i studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. I ovo su ljeto odlučili provesti s polaznicima škole, družiti se i zabavljati te im prenijeti svoja znanja, iskustva i pozitivnu energiju koju je u njih usadio dugogodišnji mentor Josip Krunić. Sudionici su raspoređeni u četiri radionice - radionicu igranog filma, radionicu filmska montaže, novinarsku i street art radionicu. Rad u sve četiri radionice odisao je radošću, poletom i željom da u lijepom okružju i druženju nastanu uradci koji će se s radošću i ponosom prikazati na završnoj večeri.

Najviše polaznika, polovina njih, angažirani su u radionici igranog filma, koju vode Ivan Kelava i Marko Dugonjić. Snimljen je kratki igrani film čija je tema odlazak starije sestre i mlađega brata na party pri čemu sestra zaboravlja na brata. Glavni su glumci Laura Mateljić i Josip Farago. Snimanje je počelo u školskom dvorištu, a nastavilo se na lokaciji Stari Drenovci. Redatelji filma su svi polaznici radionice igranoga filma.

– Gunja zaista ima nešto posebno što može ponuditi svom kraju, ali i šire. Naš je projekt naišao na plodno tlo i uvjeren sam da će ova naša ljetna škola filma dugo, dugo trajati. Posebna vrijednost i ljepota ove škole je u tome što je vode mladi filmaši i mladi stručnjaci i ovdje nije riječ o pukom amaterizmu. Polaznici zaista mogu profitirati i naučiti mnogo toga, a rad u radionicama doista je impresivan - ističe nastavnik i mentor Josip Krunić, inicijator cijelog projekta.

- Ovaj događaj zaista zaslužuje pošteni dokumentarac da hrvatska javnost vidi kako se može i u malim mjestima, i to bez kompleksa, uobraženosti i prepotencije kvalitetno djelovati na planu suvremenih medija - ističe Krunić.

Zatvaranje 4. ljetne škole filma bit će večeras u 21 sat, a na svečanosti će biti prikazan diplomski film Ivana Kelave, “Košnice” i ovogodišnji uradci polaznika radionica. Marija Lešić Omerović

75 SKIG-ovih filmova

Iz radionica SKIG-a do sada je, kaže Krunić, izišlo čak 75 filmova, koji su postigli zapažen uspjeh, a koliko su televizijskih i radijskih emisija napravili - ni sami ne znaju.

– Ljudi nas prate, gledaju i slušaju iz cijeloga svijeta, više od 150 tisuća posjeta, odnosno klikova imamo na našoj web stranici, što je velika progesija i na neki način fenomen, da smo iz jednoga sela, točkice na globusu, toliko involvirani u cijeli svijet i svijet u nas - zaključuje Krunić.

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike