Regija
POLICIJA PROVODI NADZOR PRODAVAČA NA CESTAMA

Za uzvik “luuubenicaaa!” bez obrtnice
slijedi prijava i kazna zbog buke!
Objavljeno 9. kolovoza, 2013.
Kazna za remećenje javnog reda i mira zbog bučnog oglašavanja do 700 kuna

ĐAKOVO – Luuubenicaaa, luuubenicaaa, komad samo deset kuna!, uzvikuju i ovoga ljeta svakodnevno ulični prodavači tog sezonskog voća, vozeći ga i prodajući po neprometnijim ulicama i gradskoj periferiji u kombijima, 'tamićima', ali još uvijek poneki, kao prije, i u kolima s upregnutim konjem. Taj se prizor mogao vidjeti prekjučer, u rano, vruće poslijepodne u đakovačkoj Dekerovoj, Pavićevoj i susjednim ulicama. Dok se jedni lubeničari za oglašavanje još služe grlom, drugi koriste zvučnike, megafone... Živopisnosti prizora pridonosi lubeničar u 'atlet-majici', njegov 'osjećaj za marketing', (ne)kondicija upregnutog konja … No, lubenica lubeničarima sve više ostavlja gorak okus u ustima jer i oni podliježu propisima, registraciji djelatnosti, odnosno prodaje, ali, osim ako prodaju vlastite proizvode, i – Linićevoj fiskalizaciji!

I, ne samo to, zbog buke i glasnog izvikivanja «luuubenicaaa, luuuubenicaaa!», podliježu i gradskoj Odluci o komunalnom redu prema kojoj je zabranjeno (pre)glasno oglašavanje prodaje voća, povrća, skupljanja sekundarnih sirovina po ulicama bez odobrenja nadležnog gradskog odjela, a zbog toga što to remeti javni red i mir. Dosadašnjem načinu rada lubeničara, koji nisu polagali račune nikome, je odzvonilo. Policija je, doznajemo, od lipnja, intenzivirala nadzor tih prodavača na gradskim prometnicama i tijekom lipnja i srpnja imala 15 takvih postupanja, tj prijava Inspektoratu. O svima koje uoči na njima, a da nemaju registriranu djelatnost, da nemaju obrt, obrtnicu, te o zatečenoj robi policija izvješćuje Državni inspektorat za daljnje postupanje. Kako doznajemo, među lubeničarima i sličnim prodavačima na cesti vrlo je malo onih s registriranom djelatnošću što znači da većina ne napušta stare navike, da li iz neznanja, ili ignoriranja rada po pravilima. Za narušavanje javnog reda i mira zbog preglasnog oglašavanja prodaje lubenica lubeničaru slijedi i novčana kazna do 700 kuna. Doznajemo kako ima slučajeva da građani zovu policiju i prijavljuju remećenje javnog reda i mira zbog preglasnog uzvikivanja «luuubenicaaa!», iritantnog poglavito u vrijeme popodnevnog odmora.

I u Poreznoj upravi potvrđuju da i ovaj oblik prodaje, ako nije riječ o prodaji vlastitih proizvoda, podliježe fiskalizaciji. U slučaju ilegalne prodaje, Porezna uprava postupit će po prijavi Državnog inspektorata i(li) komunalnog redarstva tako da ni ovaj oblik prodaje neće izmaknuti poreznicima. Točnije, ako je riječ o malim paušalistima, imaju knjigu računa, oni izdaju pisane račune i oslobođeni su uobičajene procedure fiskalizacije. U suprotnom, ako im promet prelazi okvire malih paušalista, podliježu klasičnoj fiskalizaciji – fiskalnoj blagajni i izdavanju fiskalnog računa. Takva pravila vrijede i za ostali prodavače na cesti poput prodavača ogrjeva.

Suzana ŽUPAN
Pljušte optužni prijedlozi

Da đakovački kraj nije usamljen u preglasnom oglašavanju prodaje, svjedoči i niz primjera iz susjedne Požeštine gdje prošlih dana pljušte optužni prijedlozi za taj oblik remećenja javnog reda i mira. U Vetovu je 49-godišnjak iz teretnog vozila preko razglasa prodavao voće i povrće, u Dervišagi je u prometu zatečen 61-godišnjak kako preko mikrofona i razglasa glasno obavještava da skuplja staro željezo, u Pleternici je 48-godišnjak oglašavao preko zvučnika na teretnom automobilu, a u Kutjevu je 42-godišnjak također preko zvučnika na teretnom vozilu oglašavao skupljanje sekundarnih sirovina.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike