Novosti
POČEO JOŠ JEDAN MASOVNI PROSVJED

Seljaci traže ostavku ministra, isplatu poticaja i sastanak s premijerom
Objavljeno 7. kolovoza, 2013.
Ako smo dio EU, neka cijene poljoprivrednih kultura budu kao na europskim burzama

Vezani članci

BEZ PODRŠKE (DIJELA) JAVNOSTI

Radi masovnosti seljaci će na prosvjede povesti žene i djecu

ČEMINAC/SLAVONSKI BROD/ŽUPANJA - Jučer, točno u podne, započeli su prosvjedi seljaka 12 hrvatskih kontinentalnih županija, na uobičajenom mjestu, uz državnu cestu D7, na dionici kod Čeminca. Oko 13 sati uz cestu je bilo parkirano 50-ak traktora. Za sada neće doći do blokade prometnica, a o daljnjim postupcima odlučivat će “u hodu”. Kući, sigurno je, neće otići dok “voda ne bude krenula na njihov mlin.” Četiri su osnovna razloga (i zahtjeva) zbog kojih su se odlučili za ponovne prosvjede.

- Prosvjedima želimo ministra Tihomira Jakovinu prisiliti na ostavku. Ne slažemo se s njegovim načinom vođenja politike, točnije onog dijela koji se tiče nas seljaka - ističe Saša Pavković, poljoprivrednik iz Luča i član udruge seljaka Baranjska brazda. Nadalje, objašnjava, žele da se poticaji vrate na prošlogodišnju razinu, te da otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda budu više.

- Ako smo dio Europske unije, neka cijene pšenice, kukuruza, suncokreta i ostalih poljoprivrednih kultura budu onakve kakve su na europskim burzama, a ne mizerne kao što nam nude otkupljivači - tvrdi, dodajući kako je posljednji, četvrti razlog masovnih seljačkih prosvjeda zahtjev za hitnim sastankom s premijerom Milanovićem, budući da je više nego očito kako s ministrom poljoprivrede seljaci (već dugo) nisu na istoj valnoj dužini. Seljake je jučer posjetio i Dragan Vulin, zamjenik osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića. “Seljačke prosvjede potpuno podržavamo jer smatramo da su svi njihovi zahtjevi utemeljeni. Otkupna cijena pšenice je niska, neisplata poticaja više nema smisla, a slažemo se i sa zahtjevom za smjenom ministra Jakovine, budući je prošlo već pola mandata, pomaka nema, a Hrvatska nema poljoprivrednu strategiju”, istaknuo je Vulin.

Bez najave i obavijesti medijima seljaci s područja Brodsko-posavske županije sa stotinjak traktora jučer su se priključili ostalim prosvjednicima na hrvatskim prometnicama okupivši se na tri lokacije - državnoj cesti Vrpolje-Velika Kopanica, kod izlaza na autocestu u Lužanima te na raskrižju državne i županijske ceste u Rešetarima. “Sada se ispituje naša snaga - koliko nas ima, okupljaju se pravi poljoprivrednici, a ne oni koji su zbrinuti na drugi način, a kojima je poljoprivreda sporedna djelatnost", rekao je Antun Vrakić, predsjednik HPK Brodsko-posavske županije, napominjući kako seljaci neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Seljaci su se jučer okupili i u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Županja-Orašje.

- Ssvuda su policijski automobili, ograničeno smo u kretanju i pomno motre svaki naš korak - požalili su nam se okupljeni prosvjednici. A ogorčeni seljaci baš i nisu bili zainteresirani za razgovor. Upućivali su nas na Tomislava Pokrovca koji je, kažu, otišao intervenirati jer je policija u Bošnjacima zaustavila traktore i prosvjednike iz Komletinaca. Na upit gdje su poljoprivrednici iz županjskog kraja, jer se među okupljenom nekolicinom prosvjednika nalaze uglavnom Iločani, nisu skrivali revoltiranost.

– Pa to bi trebali njih pitati, pogotovo ovog tu ped..a iz Šantave, kojemu je očito jako dobro i nema razloga prosvjedovati - ljutito su dobacivali. Seljaci su jučer i u Đakovštini započeli s prosvjedima. Točno u podne veći broj traktora parkirao se na starom putu za ergelu Ivandvor, uz đakovačku zaobilaznicu. “Kako smo i obećali, prvi, drugi dan prosvjeda ne želimo ometati promet, a poslije – vidjet ćemo, ovisno o razvoju situacije”, kaže predsjednik ZUSSB-a Antun Laslo.

I.Getto/M.Radošević/M.Lešić Omerović/S.Župan

Brlošić, Kunovec i Dukić danas kod ministra

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić nam je u kratkom telefonskom razgovoru rekao da prosvjeda seljaka u požeškom kraju za sada nema. “Matija Brlošić, Stjepan Kunovec i ja sutra (8. kolovoza, nap.a.) imamo sastanak s ministrom Tihomirom Jakovinom. Između ostaloga, tražit ćemo isplatu poticaja u cijelom iznosu. Tražit ćemo također da poticaj za 2014. godinu ne bude manji od iznosa poticaja u 2011. godini. Želimo da otkupna cijena pšenice bude na razini prošlogodišnje otkupne cijene, da otkupna cijena mlijeka ide naruku proizvođačima, da Ministarstvo i Vlada RH ispitaju tko se sve bavi uvozom voća i povrća, te da se umjesto uvoza prioritet da otkupu domaćih proizvoda. Ako se ne dogovorimo i ne potpišemo zaključke sastanka, pozvat ćemo sve seljake u Hrvatskoj da iziđu na ceste”, poručio je Dukić.(H.K.)

Seljaci žele da se poticaji vrate na prošlogodišnju razinu, te da otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda budu više

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost