Osijek
SLUČAJ PREMINULE OSOBE NA ULICI ŠOKIRAO GRAĐANE

Pokojnik satima ostao ležati na ulici nakon odlaska Hitne
Objavljeno 7. kolovoza, 2013.
Hitna ne vozi mrtva tijela, pa pokojnika prepuštaju mrtvozorniku

Nedavni slučaj kada je kod tržnice iznenada na ulici preminuo sugrađanin izazvala je nevjericu brojnih Osječana koji su se tamo zatekli. Jedan od njih nas je, vidljivo uznemiren, nazvao upozorivši na to kako je preminuli ležao na ulici više od dva sata.

Ispričao nam je kako je on, zajedno s prijateljima koji su svjedočili događaju s terase obližnjeg ugostiteljskog objekta, to sve doživio.

- Nije problem u Hitnoj, liječnici su brzo došli, nego nas je sve skupa začudilo da je tijelo nakon odlaska liječničke ekipe ostalo dva sata i petnaest minuta, onako nedovoljno prekriveno, s rukama izvan plahte. I ja sam bolesnik kojeg bi mogla zadesiti ista sudba, pa mi nije svejedno da skončam i ostanem ležati kao pas na ulici. To stvarno nema smisla - isrpičao nam je naš uzrujani čitatelj.

U slučaju iznenadne smrti na ulici procedura uklanjanja tijela i puta do mrtvačnice potrajat će i do nekoliko sati, objasnili su nam u Ukopu. Naime, smrt slučajnog prolaznika prije nekoliko dana na Gajevom trgu i nakon što je tijelo nesretnog čovjeka ostalo ležati na nogostupu nekoliko sati, izazvala je mnoga pitanja brojnih Osječana, koje zanima koliko ustanove imaju suosjećanja i digniteta prema preminulom i koliko im se zapravo žuri da pomognu preminulom da što skorije “počiva u miru”.

- U slučaju da vam se dogodi da umrete na ulici, situacija je dosta komplicirana. Naime, najprije će vjerojatno doći Hitna pomoć, koja će samo utvrditi smrt, ali Hitna pomoć ne vozi mrtva tijela, pa će tako ovaj tim otići i pokojnika prepustiti mrtvozorniku. U slučaju da je riječ o sumnjivoj smrti u cijelu priču još će se umiješati i policija, koja mora obaviti očevid, a tek nakon toga mrtvozornik daje potvrdu smrti, te se tek tada poziva naša tvrtka. U ovom konkretnom slučaju naš je tim pozvan tek oko 12.30 sati, te smo mi smo došli za nekoliko minuta, no ne znamo koliko je pokojnik prije toga ležao na ulici. Jasno nam je da je dio prolaznika možda bio zgrožen činjenicom što leš leži nekoliko sati na ulici, no ljudi umiru svakog dana i to na najrazličitijim mjestima, pa bi morali biti spremni i na ovakve situacija - pojasnili su nam u Ukopu.

Nefreteta Z. EBERHARD/Darko PEJIĆ

U slučaju kada je riječ o sumnjivoj smrti, u cijelu priču još će se umiješati i policija koja mora napraviti očevid

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike