Regija
MARIJANSKO SVETIŠTE SKROVITE GOSPE ŠUMANOVAČKE

Gunjancima 30.000 kuna za uređenje svetišta
Objavljeno 8. kolovoza, 2013.

GUNJA – Marijansko svetište Skrovite Gospe Šumanovačke smješteno je na tromeđi Gunja–Drenovci–Đurići, to je po starosti drugo svetište nakon Dragotinskog u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i Srijemskoj biskupiji.

– Ove godine povijesni podaci bilježe 640 godina od početka gradnje samostana (1373.). Vjernici isto toliko hodočaste Gospi Šumanovačkoj u Gunji. I ove godine, a tako je već 99 godina, na glavnom oltaru bit će štovana slika Uznesenja Blažene Marije Djevice na nebo. U šumi pokraj Gospine kapelice je bunar, za čiju se vodu vjeruje da pomaže slabovidnima. Sve je ovo, uz brojne sadržaje na svetištu tijekom godine nagnalo Općinu Gunja da napravi projekt uređenja svetišta Šumanovci. Želja nam je da hodočasnici dobiju sadržaje za ugodniji boravak na svetištu. Općina Gunja uklapa se u razvoj novih turističkih inicijativa i destinacija – vjerski turizam - ističe Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja.

Općina Gunja aplicirala je svojim zahtjevom na javni poziv RH Ministarstva turizma, Uprave za sustav turističkih zajednica i upravljanje turističkom destinacijom, za dodjelu nepovratnih sredstava poticanja razvoja turizma na turistički nerazvijenim područjima u 2013. Sredinom srpnja iz Ministarstva turizma stigla je odluka o odabiru projekata za poticanje turizma. Općini Gunja odobren je iznos od 30.000 kuna za sufinanciranje uređenja sadržaja za vjerski turizam na svetištu Šumanovci.

Za početak, hodočasnike će dočekati, tvrdi načelnik Lucić, infoploča, barokne klupe i kante za otpatke. S.Bogutovac

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike