Regija
VRUĆINE POVEĆALE BROJ POGREBA

U samo dva dana u Brodu
pokopano čak deset osoba
Objavljeno 7. kolovoza, 2013.
Štedi se i na pogrebima - kupuje se jeftinije cvijeće

SLAVONSKI BROD - Paklene vrućine proteklih dana, kako se čini, utjecale su i na broj pogreba na slavonskobrodskom Gradskom groblju pa zaposlenih jedanaest radnika ima pune ruke posla. Protekla dva dana bilo je čak po pet ukopa dnevno, što je i maksimalan broj, kaže rukovoditeljica RJ Gradskog groblja TD Komunalac Ljiljana Hamedović.

- Mjesečno obavimo pedesetak pogreba, iako se dogodi da prođe dan bez ijednoga, no zadnjih dana nešto su učestaliji, a riječ je uglavnom o starijim ljudima. Deset pogreba u dva dana pun je kapacitet - kaže rukovoditeljica.

No, uz visoke tempereature ljetno radno vrijeme za ukope - od 12 do 15 sati - teško je podnošljivo za one koji su došli na posljednji ispraćaj pokojnika. Slaba je utjeha i prošle godine postavljen natkrov ispred mrtvačnice koji ih bar donekle štiti od visokih temperatura.

- Kad bi bilo hladnije, organizirali bismo dvije smjene, ali po ovoj vremenskoj nepogodi to nije moguće - rekla je Hamedović, napominjući kako je ispraćaj moguće organizirati u koje god vrijeme to stranka poželi, no to troškove ukopa povećava za pedeset posto, kao i ukop subotom. A do sada je bilo malo posebnih zahtjeva.

- Samo je jedan gospodin prije nekoliko godina želio pokopati majku u svitanje, pa smo ukop obavili rano ujutro - prisjeća se dugogodišnja djelatnica.

- Ne pretjeruje se ni sa skupom opremom, mada je ima u ponudi, a kriza je očigledno, kažu, utjecala i na ovaj segment. To potvrđuju i dugogodišnje cvjećarke na Gradskom groblju Helena Marković, Đurđa Resanović i Ankica Milošević.

- Prošla su vremena kada se biralo skuplje i kvalitetnije cvijeće. Već nekoliko godina naručuju se skromniji vijenci i aranžmani, a rjeđe se odnose i aranžmani od umjetnog cvijeća, kažu cvjećarke, žaleći se i na najnoviji problem s fiskalizacijom.

Od 1. srpnja osnovni im je problem „Linićeva kasa“. Nemaju struje, kažu, a kasa sporo radi, nekada zašteka pa neće izbaciti račun, te fiskalizacija traje i po pola sata”.

- Toliko neće nitko pričekati, a ne bih ni ja na njihovom mjestu - kaže Helena. „Pogubili smo mušterije i živce, domeću Đurđa i Ankica, ilustrirajući problem primjerom odnedavnog printanja dvadeset računa za po jednu ružu koje su mladi kupovali poginuloj prijateljici.

- Problema ne bi imali da su nabavili prave fiskalne blagajne, a ne jeftine 'tablete', komentiraju u jednoj tvrtki koja prodaje fiskalne blagajne, dok u Poreznoj upravi problem cvjećarki više vide kao otpor izdavanju računa.

Na brodskom je Gradskom groblju približno 15.000 grobnih mjesta i prostora je sve manje, kao i na preostala dva groblja s kojima upravljaju. Rješenje za proširenje tražit će, kaže rukovoditeljica groblja, u dogovoru s Gradom.

Marija RADOŠEVIĆ
NIŠTA OD KREMATORIJA

Unatoč nedostatku prostora u Slavonskom Brodu nema interesa za gradnju krematorija, jer je mali broj zainteresiranih (desetak godišnje), što se bez problema rješava u Zagrebu. “Prevelika je to investicija, a mi nismo riješili još neke elementarne stvari poput staza, hortikulture, obnove videonadzora oko mrtvačnice i glavnih ulaza...“, rekla je Hamedović.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike