Regija
ŽUPANIJA U BORBI ZA SPAS SELJAKA

Program mjera ruralnog razvoja treba biti
prihvatljiv seljaku, a ne velikim igračima
Objavljeno 8. kolovoza, 2013.
Program mjera ruralnog razvoja donosi se za razdoblje od sedam godina

ŽUPANJA – Ulazak Hrvatske u EU pruža brojne mogućnosti i donosi nove izazove, europski fondovi puni su novca koji treba znati povući, iskoristiti i osigurati predispozicije za bolju budućnost. Svjesni su toga i u Vukovarsko-srijemskoj županiji jer upravo u europskom novcu vide šansu za spas slavonskog sela i seljaka. U Upravnom odjelu za poljoprivredu odlučili su pokucati na vrata svih potencijalnih korisnika u poljoprivredi, odnosno seoskom prostoru, informirati ih kako ideju pretvoriti u kvalitetan projekt i kako povući novac iz fondova za ruralni razvoj EU-a.

- Naša nakana je da svako poljoprivredno gospodarstvo, pa i svaki aspekt seoske ekonomije bude upoznat sa sadržajem prijedloga programa mjera za ruralni razvoj. Neka se svatko očituje u smislu je li mu to prihvatljivo i ukaže što bi se eventualno trebalo izmjeniti ili dopuniti i koja su njegova realna očekivanja od europske unije - pojašnjava pročelnik Andrija Matić.

Program mjera ruralnog razvoja donosi se za razdoblje od sedam godina i vrlo je važno da se prepozna potencijal malih i srednjih gospodarstava jer riječ je o novcu namijenjenom selu i seljaku, a ne velikim i kapitalno sposobnim igračima.

- Razgovarat ćemo sa svima, sve s ciljem da potencijalni korisnici prepoznaju predložene mjere, polemizirat ćemo, nastojati utjecati na njihove izmjene i dopune i na kraju krajeva privoliti ih na promišljanje kako funkcionirati u seoskom prostoru u sljedećih sedam godina - ističe Matić.

Upozorava na to kako je mišljenje s terena vrlo važno jer je riječ o 333 milijuna eura koji stoje na raspolaganju kroz fond ruralnog razvoja. Matić naglašava da je u pitanju novac koji treba iskoristiti i pametno potrošiti i osigurati opstanak hrvatskog sela i hrvatskog seljaka pa je tako nužno da program bude prihvatljiv malim i srednjim gospodarstvima, a ne velikima.

– Treba napomenuti da većina mjera koje su u programu ruralnog razvoja ne moraju biti i nisu čiste investicije jer za njih običan seljak nema novca, nego je tu i promjena svijesti, načina proizvodnje, prilagodba i usklađenje s europskim standardima, neke agrookolišne mjere, odnosno niz zanimljivih sitnih stvari koje većina ljudi voli i koje su im bitne, ali ih nisu imali priliku do sada realizirati - pojašnjava Matić.

– Imamo realnih problema kako koristiti novac koji je do sada bio dostupan preko SAPARD-a i IPARD-a i vidio sam da to baš i ne ide dobro. Dakle, naša je obveza ne samo izvijestiti nego i omogućiti korisnicima da im taj novac bude, takoreći lako dostupan, što znači da im ne predstavljaju financijski ili administrativni napor - pojašnjava Matić.

Oko 30 osoba svakodnevno je na terenu i obilazi poljoprivredna gospodarstva, razgovara s vlasnicima i bilježi njihove ideje vezane za gospodarenje u budućnosti. U Upravnom odjelu za poljoprivredu nadaju se kako će do kraja kolovoza uspjeti dobiti sve informacije i doznati kakvo je većinsko raspoloženje seljaka u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na temelju utvrđenog stanja pokušat će utjecati na ministartvo i nadležna tijela, tražiti donošenje prihvatljivog programa, odnosno da se raspoloženje hrvatskog seljaka u smislu njegovog očekivanja ugradi u mjere za ruralni razvoj jer ovo što se sad definira, ostaje do 2010. godine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Oko 30 osoba

svakodnevno obilazi poljoprivredna gospodarstva i razgovara s vlasnicima

PAZITI NA SVAKI DETALJ

“Ne daj Bože da pri donošenju programa zanemare neku važnu mjeru presudnu za opstanak bilo koga, pa da dođe do propasti ili izostanka potpora, ili da naknade odu u druge džepove, a to se može dogoditi”, zaključuje Matić.

333

milijuna eura stoji na raspolaganju u fondu

Na temelju utvrđenog stanja pokušat će utjecati na ministarstvo i nadležna tijela i tražiti donošenje prihvatljivog programa

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike