Ekonomija
ERDUTSKI VINOGRADI PRVI USPJEŠNO PROVELI PREDSTEČAJNU NAGODBU

Kupili dva stroja za rezidbu vinove loze koja zamjenjuju čak 80 radnika
Objavljeno 6. kolovoza, 2013.
Kupljen je i novi kombajn za strojno branje grožđa, vrijedan 220 tisuća eura

Erdutski vinogradi d.o.o., nakon što su 19. ožujka, prvi u Hrvatskoj, uspješno okončali predstečajnu nagodbu, sada su već posvema stabilizirana i uređena tvrtka te se, umjesto prijašnjeg poslovanja sa znatnim teškoćama, sada intenzivno bave unapređivanjem vlastitoga poslovanja i razvitkom tržišta.

Ističe to Goran Dumančić, direktor tvrtke, koja posjeduje 460 suvremeno i za strojnu obradu koncipiranih i uređenih hektara vinograda te modernu vinariju kapaciteta čak šest milijuna litara vina. Sa zadovoljstvom dodaje da se sada redovito isplaćuju plaće stalno uposlenim i sezonskim radnicima koji se koriste vaučerima, redovito se plaćaju dobavljači, a u tijeku je i snažan investicijski ciklus s osnovnim ciljem smanjenja troškova poslovanja i podizanja vlastite konkurentnosti.

Proljetos je u cijelosti uređeno 120 hektara vinograda zasađenih prije dvije godine te tvrtki preostaje obnoviti šezdesetak hektara starih vinograda, na kojima će najvećim dijelom biti zasađeni trsovi konzumnog grožđa, kakvo se sve više traži na domaćem tržištu, ali i na izvoznim tržištima, a koje donosi i znatno veće prihode i dobit. U okviru ovogodišnjih, milijun eura vrijednih, investicijskih aktivnosti, omogućenih i ulaskom strateškog partnera u vlasničku strukturu tvrtke, kupljena su dva suvremena visokoučinska stroja za zelenu rezidbu vinove loze, koja sada zamjenjuju čak 80 radnika, koji su taj težak posao do sada obavljali isključivo ručno - mačetama. Nabavljeno je i deset novih visokučinskih pneumatskih škara za ručnu zimsku rezidbu vinograda i druga vinogradarska oprema, a značajna sredstva uložena su i u tehnologiju prerade grožđa u samoj vinariji, što će omogućiti još veću kvalitetu erdutskih vina, koja su i ove godine ponijela brojna priznanja na sajmovima i ocjenjivanjima u zemlji i inozemstvu. Tu investicijama nije i kraj, već 20. kolovoza u tvrtku će stići i 220 tusuća eura vrijedan novokupljeni kombajn njemačkog proizvođača za strojnu berbu grožđa. Njegov je, ističe Dumančić, kapacitet berbe jedan hektar na sat, a on će na iznimno pogodnim terenima njihovih vinograda zamijeniti velik broj radnika te brati grožđe sa svih površina osim onih namijenjenih proizvodnji vrhunskih vina. Na probnom radu u vinogradima je i novi, najmoderniji visokoučinski priključni stroj za međurednu obradu vinograda, tzv. kopaćica, kakvih će se, po svemu sudeći, kupiti četiri.

I ove godine ranija berba

U nedostatku dovoljnog broja vlastitih vučnih strojeva (traktora) čelništvo Erdutskih vinograda angažiralo je pet poljoprivrednika iz Erduta koji raspolažu takvom vlastitom mehanizacijom te sada po načelu “strojnog prstena” obrađuju njihove vinograde uz obostrano prihvatljive uvjete. Melita Rumbak, glavna enologinja, i Mladen Alpeza, tehnolog/upravitelj vinograda, iznimno su zadovoljni ovogodišnjim urodom i trenutnim izgledom grožđa te očekuju da će ono omogućiti proizvodnju čak tri milijuna litara vina, što će biti gotovo dvostruko više negoli lani, kada je dio uroda odnijela suša, a usto ove godine u gotovo puni rod dolazi i prije dvije-tri godine zasađenih 120 hektara novih vinograda. Berba će, po svemu sudeći, ističu oni, početi, kao što je to zbog klimatskih uvjeta uobičajeno nekoliko prethodnih godina, ranije nego prije, odnosno već krajem kolovoza ili samim početkom rujna. Pritom će tvrtka grožđe otkupiti i od kooperanata, premda je njih na erdutskom području sve manje, budući da su mnogi od njih prerasli u samostalne male profesionalne ili hobističke vinare.

Cilj: pola vina u izvoz

U Erdutskim vinogradima intenzivno rade i na marketinškim aktivnostima prodaje vine. - Cilj nam je već ove godine, a poglavito u godinama koje slijede, a u kojima računamo na prosječnu proizvodnju čak četiri milijuna litara vina, sve veće količine, čak i pola ukupne proizvodnje, prodavati na inozemnom tržištu. Stoga nas, uz dobru prodaju vina na domaćem tržištu pogodovanu i turističkom sezonom, raduje da smo u prvu ciljanu izvoznu zemlju Poljsku već poslali prvi šleper naših vina. Ona su ondje iznimno dobro primljena, to više što Poljaci posebno vole našu zemlju i naše ljude - kaže Dumančić i dodaje da je u ovoj godini ostvaren i povratak njihovih vina na tržište BiH, kamo su isporučene količine u vrijednosti milijun kuna. Slijede aktivnosti na osvajanju i ciljanog ukrajinskog te tržišta i nekih drugih zemalja. Pritom Dumančić ističe veliko zadovoljstvo što na domaćem tržištu dobro surađuju s trgovačkim lancima a dodatno zadovoljstvo proizlazi i iz činjenice da sve veće količine svoga vina prodaju pakirana u skuplje butelje i litrene boce.

Uza sve to, i upravo završen proces redizajna svih pakiranja vina Erdutskih vinogradu ulijeva nadu da će prodaja biti još i bolja, premda tvrtka nema, kao što je to sada slučaj ukupne hrvatske vinske industrije, zalihe vina koje bi zabrinjavale, dapače one su u optimalnim količinama. Sve ih to vodi krajnjem cilju - godišnjoj prodaji četiri milijuna litara vina prosječne cijene dva eura za litru i ukupnoj godišnjoj prodaji vrijednoj osam milijuna eura.

Nikola VUKADINOVIĆ

GORAN DUMANČIĆ

direktor Erdutskih vinograda

Jedini pravi konkurent - Makedonija

Velik udar inozemne vinske konkurencije nakon ulaska Hrvatske u EU, poglavito vinskih zemalja poput Francuske, Španjolske, Portugala i Italije, kaže Dumančić, nije se dogodio. Te zemlje ne mogu cjenovno konkurirati u Hrvatskoj, iako se njihova vina nalaze na policama naših trgovina i u ponudi boljih restorana, navodi on, ističući da jedina prava konkurencija hrvatskim vinarima na hrvatskom tržištu može biti Makedonija, vinarska zemlja, čiji vinogradi imaju visoke prinose, a zbog povoljne klime ima znatno niže troškove zaštite vinograda, ima jeftiniju radnu snagu i druge inpute.

120

hektara vinograda zasađenih prije dvije godine u cijelosti je sada uređeno

1

milijun eura vrijednost je ukupnih ovogodišnjih ulaganja Erdutskih vinograda

Najčitanije iz rubrike