Osijek
VELIKE RAZLIKE U CIJENI SLANJA KUVERTE S DOKUMENTIMA

Slanje pisma teškog pedesetak
grama u Kinu i do 530 kuna?!
Objavljeno 7. kolovoza, 2013.

Kuvertirajući desetak dokumenata koje je namjeravao poslati na adresu u Peking (Kina), Osječanin K. I. (podaci poznati redakciji) nije ni sanjao da bi ga to moglo stajati nevjerojatnih 531,28 kuna!

- Nije riječ ni o kakvom teškom paketu, nego o desetak listova papira koje šaljem prijatelju u Peking. Pripremio sam nekoliko desetaka kuna i smatrao sam da će mi čak ostati i viška novca, no kad sam u DHL-u čuo kolika je cijena, umalo sam se onesvijestio - ispričao nam je sugrađanin koji je istoga trenutka odustao od slanja dokumenta, iako mu je rečeno da će oni, ako plati navedenu cijenu, biti dostavljeni u Kinu za samo dva dana.

Provjerili smo stoga koliko bi ga slanje iste pošiljke stajalo preko drugog dostavljača. Zanimljivo je da je cijena preko Overseas Expressa niža samo osamdesetak kuna i iznosi također visokih 450 kuna. Na naš upit zbog čega je cijena toliko visoka, službenik nam je rekao kako su nove cijene stupile na snagu ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju te dodao da će dokument stići u Kinu za “samo četiri dana”. Gotovo upola niži iznos, oko 230 kuna, za istovjetnu pošiljku naplatit će Hrvatska pošta, no ondje postoji i jeftinija varijanta - slanje za samo 40 kuna. Razlika u cijeni zapravo je razlika u duljini putovanja, a ona najduža iznosi deset dana.

Intereuropa je, pak, odbila mogućnost slanja dokumenta iz Osijeka u Kinu, a od službenice smo doznali da je riječ o premalom paketu koji je, kaže, nemoguće pojedinačno dostaviti u daleku Kinu.

- Koliko bi me tek stajalo redovito dopisivanje s prijateljem iz Pekinga? Srećom, za to postoji elektronska pošta ili Skype, no dokumente o kojima je riječ nisam mogao poslati elektronskim putem. Na kraju sam u poslovnici Hrvatske pošte poslao dokumente kao obično pismo, za cijenu od 14,20 kuna i rečeno mi je da će ga prijatelj primiti za otprilike sedam dana. M. Mihelić

7

dana putovat će čitateljevo pismo u Peking

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike