Regija

DR. MATIJA KARŠA O MOGUĆEM UKIDANJU OPERATIVNOG PROGRAMA U NAŠICAMA:
Ginekolozi u Našicama imaju
posla koliko i u KBC-u Osijek
Dr. Matija Karša
Objavljeno 7. kolovoza, 2013.
JOŠ VIJESTI

PRORAČUN ŽUPANJE ZA 2015. GODINU 41.253.300 KUNA

Miličeviću dosta kritiziranja, zatražio konkretne prijedloge od oporbe

IZLET NA NEPOZNATI PAPUK

Međunarodni dan planina

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJE USVOJILA PRORAČUN

Za proračun od 83,3 milijuna kuna 22 ruke

NAŠICE/VALPOVO - Izjave novog sanacijskog upravitelja KBC-a Osijek Saše Lamze o samo šest ginekoloških operacija godišnje u Općoj bolnici Našice te upitnosti operativnog programa ozbiljno su zabrinule mnoge žene ne samo s našičkog područja nego i s područja Valpovštine te cijelog dijela Slavonije koji gravitira našičkoj bolnici. Dr. Matija Karša, ginekolog u OB Našice i SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Valpova, o tome kaže:

- Članak u Glasu Slavonije o tome pročitao sam nakon što me u petak nazvala nekolicina ljudi, kolega, pacijenata i sugrađana. Siguran sam da je gospodin Lamza dobio krivu informaciju o onom što je izjavio. Samo u slučaju kada bi to bilo istina, njegov bi stav bio sasvim opravdan, ali ovako bi bila ogromna šteta da se na temelju te neprovjerene i netočne informacije donose neke odluke vezane uz našičku bolnicu, čime bi se prije svega oštetili pacijenti - naglašava dr. Karša.

- U našičkoj bolnici radi četvero specijalista ginekologa. Za proteklu godinu, koja se spominje, napravljeno je 355 ginekoloških operacija i imali smo 455 porođaja. Za prvih sedam mjeseci ove godine obavljene su 254 operacije i bilo je 257 porođaja. Ako te podatke usporedimo s KBC-om Osijek, gdje radi 18 specijalista, vidljivo je da se u prosjeku u Našicama po jednom specijalistu obavi gotovo identična količina posla kao i u Osijeku - dodaje dr. Karša.

Dr. Karša, ali i cijeli liječnički tim na Ginekologiji OB Našice, drži i da ne stoji primjedba da se operacijski dio ginekologije treba provoditi samo u Osijeku. Kažu da je to prije svega nemoguće s obzirom na to da je ginekologija s porodništvom grana medicine koja ima svoja urgentna stanja i urgentne operacije, kao što su hitan carski rez, hitno rješavanje akutnog abdomena kod torzije jajnika, unutarnjeg krvarenja kod izvanmaternične trudnoće ili krvarećeg žutog tijela na jajniku i druge. “Hladne operacije”, odnosno nehitne ili planirane, s druge pak strane također se mogu opravdati i prethodno navedenim brojkama.

- U našičkoj bolnici imamo tehničke mogućnosti i radimo sve “klasične” operativne zahvate kao i KBC Osijek, osim radikalnih operacijskih zahvata kod nepočetnih karcinoma i nekih specifičnih zahvata iz užeg područja uroginekologije, ali takvih pacijenata ima vrlo malo i takve se stvari i inače rade u kliničkim centrima specijaliziranim za takvo liječenje. Cijelo vrijeme govorim o velikim operativnim zahvatima koji se rade u operacijskoj dvorani, uz opću ili spinalnu anesteziju, a ne o malim kirurškim zahvatima koje radimo ambulantno. Konkretno mogu reći podatke i za sebe samo za ovu godinu, prema kojima sam, od 56 operativnih zahvata u prvih 7 mjeseci ove godine, učinio 11 carskih rezova, 17 laparotomijskih operacija, 5 laparoskopskih operacija, 9 vaginalnih operacija s dodatnom plastikom dna zdjelice, 4 konizacije i 9 histeroskopskih operacija. Ostali kolege imaju sličnu distribuciju zahvata - upozotrava dr. Matija Karša. Lidija Aničić

Protekle je godine napravljeno

355

ginekoloških operacija i bilo je

455

porođaja

NAJČITANIJE IZ RUBRIKE
Što su vaši prijatelji čitali na Glasu