Regija
DR. MATIJA KARŠA O MOGUĆEM UKIDANJU OPERATIVNOG PROGRAMA U NAŠICAMA:

Ginekolozi u Našicama imaju
posla koliko i u KBC-u Osijek
Objavljeno 7. kolovoza, 2013.

NAŠICE/VALPOVO - Izjave novog sanacijskog upravitelja KBC-a Osijek Saše Lamze o samo šest ginekoloških operacija godišnje u Općoj bolnici Našice te upitnosti operativnog programa ozbiljno su zabrinule mnoge žene ne samo s našičkog područja nego i s područja Valpovštine te cijelog dijela Slavonije koji gravitira našičkoj bolnici. Dr. Matija Karša, ginekolog u OB Našice i SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Valpova, o tome kaže:

- Članak u Glasu Slavonije o tome pročitao sam nakon što me u petak nazvala nekolicina ljudi, kolega, pacijenata i sugrađana. Siguran sam da je gospodin Lamza dobio krivu informaciju o onom što je izjavio. Samo u slučaju kada bi to bilo istina, njegov bi stav bio sasvim opravdan, ali ovako bi bila ogromna šteta da se na temelju te neprovjerene i netočne informacije donose neke odluke vezane uz našičku bolnicu, čime bi se prije svega oštetili pacijenti - naglašava dr. Karša.

- U našičkoj bolnici radi četvero specijalista ginekologa. Za proteklu godinu, koja se spominje, napravljeno je 355 ginekoloških operacija i imali smo 455 porođaja. Za prvih sedam mjeseci ove godine obavljene su 254 operacije i bilo je 257 porođaja. Ako te podatke usporedimo s KBC-om Osijek, gdje radi 18 specijalista, vidljivo je da se u prosjeku u Našicama po jednom specijalistu obavi gotovo identična količina posla kao i u Osijeku - dodaje dr. Karša.

Dr. Karša, ali i cijeli liječnički tim na Ginekologiji OB Našice, drži i da ne stoji primjedba da se operacijski dio ginekologije treba provoditi samo u Osijeku. Kažu da je to prije svega nemoguće s obzirom na to da je ginekologija s porodništvom grana medicine koja ima svoja urgentna stanja i urgentne operacije, kao što su hitan carski rez, hitno rješavanje akutnog abdomena kod torzije jajnika, unutarnjeg krvarenja kod izvanmaternične trudnoće ili krvarećeg žutog tijela na jajniku i druge. “Hladne operacije”, odnosno nehitne ili planirane, s druge pak strane također se mogu opravdati i prethodno navedenim brojkama.

- U našičkoj bolnici imamo tehničke mogućnosti i radimo sve “klasične” operativne zahvate kao i KBC Osijek, osim radikalnih operacijskih zahvata kod nepočetnih karcinoma i nekih specifičnih zahvata iz užeg područja uroginekologije, ali takvih pacijenata ima vrlo malo i takve se stvari i inače rade u kliničkim centrima specijaliziranim za takvo liječenje. Cijelo vrijeme govorim o velikim operativnim zahvatima koji se rade u operacijskoj dvorani, uz opću ili spinalnu anesteziju, a ne o malim kirurškim zahvatima koje radimo ambulantno. Konkretno mogu reći podatke i za sebe samo za ovu godinu, prema kojima sam, od 56 operativnih zahvata u prvih 7 mjeseci ove godine, učinio 11 carskih rezova, 17 laparotomijskih operacija, 5 laparoskopskih operacija, 9 vaginalnih operacija s dodatnom plastikom dna zdjelice, 4 konizacije i 9 histeroskopskih operacija. Ostali kolege imaju sličnu distribuciju zahvata - upozotrava dr. Matija Karša. Lidija Aničić

Protekle je godine napravljeno

355

ginekoloških operacija i bilo je

455

porođaja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana