Regija
ĐURIN SINDIKAT METALACA UPOZORAVA:

Nesposobna Vlada, Uprava i Nadzorni odbor Đuru Đakovića opet vraćaju među gubitaše!
Objavljeno 7. kolovoza, 2013.
Za Đuru Đakovića svi poslovi ispod 100 milijuna kuna beznačajni su

SLAVONSKI BROD - Tri mjeseca nakon zadnje pressice upozorenja prema Upravi Holdinga nekadašnjeg slavonskobrodskog metalskog giganta „Đure Đakovića“, Sindikat metalaca Hrvatske-Industrijski sindikat u Đakovićevoj Grupi, zadnji put prije konkretnih sindikalnih akcija izražava duboko nezadovoljstvo negativnim poslovnim učincima iskazanim za prvo polugodište ove godine. Odnosi se to prije svega na propuste uprave na čelu s Vladimirom Kovačevićem, i gubitak u iznosu od 29,5 milijuna kuna (kao i prijedlog Glavnoj skupštini dioničara zakazanoj za 28. kolovoza za smanjenje temeljnog kapitala ĐĐ Holdinga u iznosu od 64 milijuna kuna radi pokrića gubitaka iz prethodnih razdoblja), ponajprije izazvan gotovo prepolovljenim ukupnim prihodom (smanjenim za 45 posto u odnosu na prvu polovinu 2012. godine).

- To je poražavajuća posljedica nedovoljne uposlenosti proizvodnih kapaciteta - priopćili su dopredsjednik SMH-IS Antun Štivić i koordinator SMH IS Željko Gavran, zabrinuti prije svega za kršenje socijalnih prava radnika ugovorenih Kolektivnim ugovorom.

- Uprava od starta bilježi gubitak i to je srž problema. To znači da nemaju znanja i mogućnosti da nađu nove poslove, ili im Vlada ne daje potrebnu podršku - naglašava Štivić. Podsjeća kako je u svibnju prošlo godinu dana od imenovanja nove Uprave i Nadzornog odbora ĐĐ Holdinga, te da unatoč obećanjima Uprava Holdinga nije postigla ciljeve koje je zacrtala.

- Nije se dogodilo ništa od obećanih poslova, prije svega na BOV-u, na tenku i sa HŽ Cargom, niti je uprava, koja je avionima prošla pola svijeta, učinila pomak u pronalaženju posla na trećim tržištima. Istina je da stalno nešto obećavaju, ali činjenica je da nemamo potpisan ni jedan novi ugovor - kaže Štivić.

U realizaciji poslova na domaćem tržištu (u modernizaciji HŽ-a i HEP-a, te i za potrebe MORH-a), izostao je, kaže, i očekivani logistički doprinos Vlade RH kao zastupnika najvećeg dioničara. Štivić pritom podsjeća na izjavu premijera Zorana Milanovića o preuzimanju odgovornosti Vlade RH za imenovanje Uprava i Nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima je država većinski ili najznačajniji dioničar.

- Zbog toga se Vlada RH ne može izuzeti od odgovornosti za vraćanje Đure Đakovića među gubitaše - naglašava sindikalac.

Štivić je tako sumnjičav i prema najnovijem, nedavno ugovorenom poslu na gradnji željezničkog stajališta Buzin, vrijedanog 17,1 milijun kuna, gdje je Đaković na čelu konzorcija.

- Svaki ugovor je dobrodošao, ali tko zna koliki će dio posla pripasti nama pogotovo što nije riječ o metalskoj struci. Za Đuru Đakovića svi poslovi ispod 100 milijuna kuna beznačajni su. Zato ne možemo biti zadovoljni kako količinom ugovorenog posla tako i neuspješnim upravljanjem ĐĐ Grupom i upozoravamo da se tako dalje ne može raditi - ističe Štivić.

Za 1.100 radnika uposlenih u sedam Đakovićevih društava (od kojih je 500 u Specijalnim vozilima), situacija se sve više komplicira, jer posla nema pa je dio radnika kod kuće. Za sada su plaće redovite, no postojeća radna mjesta i razinu socijalnih prava, svjesni su radnici, moguće je osigurati samo punom zaposlenošću proizvodnih kapaciteta.

- Uprava tvrdi da će se stanje popraviti u zadnjem kvartalu ove godine što mi sumnjamo, a među radnicima kruže i priče kako se ĐĐ namjerno slabi da bi se uništilo i ovo malo prerađivačke industrije što je ostalo u Slavoniji, i kako bi se zaposlili kapaciteti u drugim dijelovima RH. Sve su to razlozi zbog kojih reagiramo. Čim se počne kršiti bilo koje pravo iz Kolektivnog ugovora, a ona nisu velika, primjerice troškovi za plaće iznose osam posto, spremni smo reagirati na način koji nam stoji na raspolaganju prema sindikalnim metodama - rezolutan je Štivić.

Marija RADOŠEVIĆ

Nije se dogodilo ništa od obećanih poslova na BOV-u, na tenku i sa HŽ Cargom

USKORO SINDIKALNE AKCIJE

A prva sindikalna akcija, ukoliko u međuvremenu ne bude promjena, najavljena je već za mjesec dana.

Komentar na sindikalne prozivke predsjednika Uprave ĐĐ Vladimira Kovačevića, nismo uspjeli dobiti, jer je, kažu u Upravi, na godišnjem odmoru.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike