Regija
ŽUPANJSKA POSAVINA BEZ ZUBARA

Stomatolozi ne žele dalje od
Vinkovaca ni za stalni posao
Objavljeno 6. kolovoza, 2013.
Bez zubara su Babogredci, a uskoro će biti i Gunjanci, Podgajčani i Račinovčani

ŽUPANJA – Županjska Posavina vapi za stomatolozima, koji, na žalost, u širokom luku izbjegavaju to rubno područje Hrvatske što graniči sa Srbijom i BiH, i dalje od Vinkovaca - ne žele!

Bez stomatologa ostali su mještani Babine Grede, a problem bi se mogao javiti u još dvije zubozdravstvene organizacije. Stomatologinja iz Gunje dobila je specijalizaciju iz ortodoncije i odlazi na jesen, a odlazak u drugo mjesto, gdje je dobio posao, najavio je i stomatolog koji radi u Posavskim Podgajcima i Račinovcima.

– Iako je u Hrvatskoj velik broj nezaposlenih stomatologa, Županja nikome nije primamljiva i ovamo ne želi nitko doći. Primjerice, u Bjelovaru se na natječaj na određeno vrijeme od godinu dana javi 70-80 stomatologa, a kod nas ni jedan za stalno. Uvjeti koje pružamo su odlični, no nitko neće dalje od Vinkovaca. Ako dođu k nama, tek tada uvide koliko je na našem području dobro raditi - kaže ravnateljica Doma zdravlja u Županji, Luca Lešić.

Nada se da bi se problem u dogledno vrijeme mogao riješiti jer ima završenih stomatologa, koji trenutačno rade kao pripravnici u ambulantama. Lešić napominje da u ovim ljetnim mjesecima Dom zdravlja nema problema s organizacijom posla te su sve ordinacije opće prakse pokrivene tako da pacijenti ne osjete odsutnost liječnika i medicinskih sestara koji su godišnjem odmoru. Inače, tu zdravstvenu ustanovu godinama je mučio kronični nedostatak liječnika opće prakse i farmaceuta, no taj je problem uspješno riješen.

U posljednje vrijeme poslovanje Doma zdravlja u Županji sve više opterećuju troškovi dijalize zbog 20-postotnog smanjenja participacije HZZO-a u troškovima postupka. Naime, dobivena sredstva nisu dostatna i upitno je koliko će se dalje moći ovako raditi. Ravnateljica Lešić ulaže maksimalne napore kako bi se balansiranjem unutar kuće, racionalizacijom poslovanja i uštedama osigurao novac za pokrivanje razlike u troškovima da bi hemodijaliza opstala u Županji zbog brojnih pacijenata kojima ona život znači. Trenutačno ih je 35, a u ovim ljetnim mjesecima, ističe ravnateljica, dosta je i “gostujućih” pacijenata, koji u županjski kraj dolaze na godišnji odmor i koriste se uslugama županjske ustanove.

Unatoč ograničenim financijskim sredstvima, Dom zdravlja Županja konstantno ulaže u nabavu nove opreme i podizanje kvalitete svojih usluga. Uskoro će doći do digitalizacije RTG-a, što će značiti suvremeni način dijagnostike i obrade podataka.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Dom zdravlja opterećuju i troškovi dijalize zbog 20-postotnog smanjenja participacije HZZO-a

U Bjelovaru se za posao na određeno javi 70-80 stomatologa

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike