Regija
U GRADIŠTU ZAVRŠAVA GRADNJA KANALIZACIJE

Sljedeći mamac za “pecanje” EU novca - prečistač otpadnih voda
Objavljeno 2. kolovoza, 2013.

GRADIŠTE – U ponedjeljak, 5. kolovoza, istječe rok za završetak gradnje kanalizacije u Gradištu, projekta koji je u jesen 2011. prošao na natječaju za dodjelu nepovratnih sredstava iz najrigoroznije mjere 301 "Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture" unutar IPARD programa. Gradištu je odobren maksimalan iznos potpore od milijun nepovratnih eura. Međusobna prava i obveze definirani su Memorandumom o razumijevanju koji je s Agencije za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju potpisao načelnik Srećko Papac. Rigorozni uvjeti i strogo utvrđena procedura koji su se morali poštovati prije početka radova, ali i ono što lokalnu vlast još očekuje prije negoli novac sjedne na račun, najbolje pokazuju zbog čega mnogi sredstva iz pretpristupnih fondova smatraju gotovo nemogućom misijom.

- Sami nismo mogli snositi troškove projekta gradnje sustava odvodnje otpadnih i oborinskih voda. Naš općinski proračun među najnižima je u županiji, na pomoć države ne možemo računati jer ni ona nema novca, pa smo priliku vidjeli u sredstvima EU. Agažirali smo agenciju koja nam je izradila svu potrebnu dokumentaciju, kandidirali se za novac iz IPARD programa i evo kanalizacija je završena - ističe Papac.

Projekt je počeo u jesen prošle godine, uspješno je proveden i cijelo selo pokriveno je 22 kilometra dugom kanalizacijskom mrežom. Nakon uporabne dozvole koja se očekuje u roku od dva mjeseca, baš uoči Dana općine koji Gradištanci slave 4. listopada na blagdan sv. Franje Asiškog, svi mještani dobit će mogućnost priključka na kanalizaciju.

- Službeni završetak radova je u ponedjeljak i odmah ćemo ići na tehnički pregled, dobivanje uporabne dozvole i odraditi sve što je potrebno kako bismo svu papirologiju mogli predočiti Agenciji za plaćanje. Tek tada ćemo dobiti novac koji nam je osiguran na temelju ugovora - pojašnjava Papac.

Naime, radove na gradnji kanalizacije Općina je morala sama financirati, dugoročno se kreditno zadužila, a tek kada komisija detaljno utvrdi da je sve odrađeno prema planu, da je potpuno poštivan svaki detalj i da nije bilo nikakvog odstupanja, na račun Općine bit će uplaćen novac. Iako je Gradištu odobreno milijun eura, ovaj će projekt koštati oko četiri milijuna kuna.

- Javni natječaj pokazao je puno nižu cijenu jer su zbog nedostatka posla izvođači maksimalno snižavali cijene i išli s vrlo niskim ponudama, što znači da će dio sredstava ostati EU da ih koriste u druge svrhe - pojašnjava Papac, dodajući da je u financiranju gradnje kanalizacijske mreže sudjelovala i Europska investicijska banka i Hrvatske vode. Općina Gadište do sada je uspjela osigurati gotovo tri milijuna eura nepovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU i pokazati da se "novac na dugom štapu", kako ga nazivaju mnogi lokalni čelnici, ipak može "upecati". A sljedeći „mamac“ bit će gradnja pročistača otpadnih voda.M.Lešić Omerović

Projekt je počeo u jesen prošle godine, uspješno je proveden i cijelo selo pokriveno je 22 kilometra dugom kanalizacijskom mrežom

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana