Regija
BRODSKA TRŽNICA

Na pet piljara dvije “Linićeve kase”
Objavljeno 2. kolovoza, 2013.
Ispod natkrivenog dijela zelene tržnice na oko 400 klupa relativno malo je prodavača

SLAVONSKI BROD- Unatoč tome što je na brodskoj tržnici svaki dan pijačni, jučer prijepodne – prvog dana (odgođene) fiskalizacije za one koji imaju obrt i nisu proizvođači, ispod natkrivenog dijela zelene tržnice na oko 400 betonskih klupa relativno malo je prodavača i svi su vlasnici OPG-ova pa vjeruju kako se i ne moraju usklađivati s novim zakonom i propisima Ministarstva financija. Problema s “Linićevim kasama” nema baka Eva Dabčević iz Trnjanskih Kuta. I ona ima OPG, a iz svog vrta s klupe prodaje domaći mladi grah, krastavce, rajčice, krumpir, bijeli i crveni luk... Već godinama na istom mjestu prodaje i Tomislav Kovačević, vlasnik OPG-a iz Trnjana, i brojni drugi. Jesu li doista svi proizvođači svega ponuđenoga - ponekad dvoje preprodavači, ali i kupci.

- Mi samo iznajmljujemo prostor, ne kontroliramo podrijetlo robe. To je posao inspekcija - kaže voditelj Tržnice Davorin Crnojević.

Samo pet su štandova na brodskoj tržnici zakupili piljari – trgovci, od kojih trenutno rade samo dvije vlasnice, a one su nabavile fiskalne blagajne. Katarina Ereš iz Ruščice (čiji suprug na istoj tržnici ima OPG) dvije godine (pre)prodaje voće i povrće i već mjesec dana radi s novom blagajnom.

- Ma ne možemo na OPG-u proizvesti banane, kestenje itd... Imam trgovinu i nemam problema s izdavanjem računa nego s kupcima koji ga ne žele pričekati, iako ne treba puno vremena. A ako se stvori gužva, ostali odoše - neće čekati da ih poslužim - kaže Katarina koja se, kaže, “odmah odlučila raditi po zakonu mada je trebalo izdvojiti tri tisuće kuna za blagajnu, što nije lako zaraditi uz sve manje kupaca”.

Krizu osjeti i Mara Šimić, a u nedostatku kupaca “istražuje” novu blagajnu na koju se još nije navikla.

Nijedna prodavačica nije sigurna ima li u sklopu “Linićeve kase” radioaparat - jer to bi ih moglo dodatno koštati. Naime, pojavom fiskalnih blagajni na teren su krenuli HRT-ovi kontrolori kako bi utvrdili koriste li se fiskalne blagajne i kao audio-vizualni uređaji.

- Preporuka je, naravno, da se koriste isključivo za promet gotovinom. Ako obrtnici blagajne koriste kao prijamnike programa HRT-a, kontrolor će na terenu obaviti prijavu i uvrstiti tog obrtnika u obvezu plaćanja RTV prostojbe - ističe Anka Šakić, predsjednica slavonskobrodskog Udruženja obrtnika.

Problema s novim blagajnama nemaju dugogodišnje majstorice i prodavačice ručnih radova Iva i Anđelka. One su u sustavu paušala jer njihov godišnji promet ne dostigne ni 15, a kamoli 150.000 kuna, koliko je zakonom određeno.

- Kupaca nema, ljudi samo prolaze, diraju i prljaju...Tri puta zaredom ga perem, štirkam i peglam, a još ga nisam prodala - pokazuje Iva heklani stolnjak.

- Tu smo jer imamo vremena, u mirovini smo, sjedimo, heklamo, pričamo..., ali kupaca niotkuda, pa čak ni stranaca - dodaje Anđelka.

Marija RADOŠEVIĆ

Na terenu su i HRT-ovi kontrolori kako bi utvrdili koriste li se fiskalne blagajne i kao audio-vizualni uređaji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana