TvObzor
RADIJSKI PROGRAM ZA HRVATSKO ISELJENIŠTVO

Glas Hrvatske slavi 10. rođendan
Objavljeno 2. kolovoza, 2013.
Program je dostupan u cijelom svijetu dvadeset četiri sata dnevno preko satelita i interneta, a u Europi i na srednjem valu

Međunarodni program “Glas Hrvatske” nastao je iz istoimene jednosatne emisije koja se počela emitirati 1991. samo na kratkom valu i bila je isključivo namijenjena Hrvatima izvan domovine. Godine 2000. emisija se proširila na dva sata, pri čemu je vijestima na engleskom i španjolskom jeziku osim hrvatskog iseljeništva o zbivanjima u Hrvatskoj počela informirati i međunarodnu javnost. Program “Glas Hrvatske” počeo je, pak, svoje redovito emitiranje 28. travnja 2003., a službeno je otvoren na Dan Hrvatske radiotelevizije, 15. svibnja, iste godine. Iako je emitiranje na kratkom valu u međuvremenu ugašeno, “Glas Hrvatske” i dalje je dostupan u cijelom svijetu dvadeset četiri sata dnevno preko satelita i interneta, a u Europi i na srednjem valu.

Program sustavno i sveobuhvatno izvještava o aktualnim društvenim i političkim zbivanjima u domovini, o životu i djelovanju Hrvata u svijetu, prenosi informacije o radu državnih i društvenih institucija važnih za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske, bavi se pitanjima povratka Hrvata u domovinu, donosi priče o hrvatskoj baštini, zbivanjima u kulturi, prenosi najvažnije sportske događaje... U programu se emisije vlastite produkcije kombiniraju s emisijama iz proizvodnje ostalih programa Hrvatskog radija - tri nacionalna i sedam regionalnih.

Program je organiziran u sklopu dviju redakcija: Redakcije na engleskom, španjolskom i njemačkom jeziku te Redakcije na hrvatskom jeziku. Redakcija na engleskom, španjolskom i njemačkom jeziku proizvodi osam informativnih emisija dnevno: pet na engleskom, dvije na španjolskom i jednu na njemačkom jeziku. “Glas Hrvatske” također preuzima vijesti na talijanskom jeziku Radija Rijeka, vijesti na mađarskom jeziku Radija Osijek te Novosti dana Radiopostaje Žepče iz BiH. Redakcija na španjolskom jeziku priprema Tjednu kroniku za Radio Amplitud 660 u Buenos Airesu (Argentina), Hrvatski radio Sokol u Antofagasti (Čile), Hrvatski radio u Iquiqueu (Čile) i Radio Polar u Punta Arenasu (Čile) te Sportsku panoramu za Croacias Totales u Buenos Airesu.

Piše: Dražen BAĐUN
Aktualnosti na dlanu

Informativnim emisijama na stranim jezicima “Glas Hrvatske” informira međunarodnu javnost o aktualnim političkim, gospodarskim, kulturno-znanstvenim, sportskim i drugim događajima u Hrvatskoj u protekla 24 sata. Redakcija na hrvatskom jeziku proizvodi dvanaest emisija tjedno, ponajprije tematski vezanih uz život i djelovanje Hrvata u svijetu, a jedna od njih posvećena je životu nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

Možda ste propustili...

“WINGS FOR LIFE WORLD RUN” U NEDJELJU NA NOVOJ TV

Utrka koja ujedinjuje svijet

Najčitanije iz rubrike