Regija
HYPO BANKA I TVRTKA ŽITO NISU SE DOGOVORILI

Danas počinje rasprodaja
svinja s farme Senkovac?
Objavljeno 1. kolovoza, 2013.

Vezani članci

FARMA SENKOVAC KOD SLATINE

Stižu dva šlepera hrane za svinje

KATASTROFA NA FARMI SENKOVAC

Radnici bez dviju plaća, svinje gladuju i ugibaju

SENKOVAC – Već bi danas tegljači s Farme Senkovac mogli početi odvoziti svinje jer razgovor između najvećeg vjerovnika, poduzeća Hypo Alpe-Adria bank te poduzeća Žito d.o.o. iz Osijeka nije urodio plodom, doznajemo od Franje Otročaka, stečajnog upravitelja.

- U početku će se ići u rasprodaju svinja, a nakon toga će se održati dražba za prodaju nekretnina. Žito d.o.o. iz Osijeka bilo je zainteresirano za farmu, ali će se javiti kasnije u postupku kada se bude prodavala u stečaju jer se s bankom koja je vlasnik pokretnina, nekretnina i matičnog stada nisu mogli dogovoriti oko cijene – kaže Otročak. Neslužbeno doznajemo da je banka za farmu tražila previsok iznos.

Čim se krene s rasprodajom, krenut će se i s isplatom tri zaostale plaće radnicima što je regulirano stečajnim zakonom, pokušat će se naplatiti i stara potraživanja. Svinje više ne gladuju, hrane ima, ali stečajnom je upravitelju cilj što prije ih prodati kako bi se troškovi sveli na minimum i što prije došlo do gotovine. Nedjeljko Benko, sindikalni povjerenik na Farmi Senkovac, kaže da je jučer obavljena primopredaja farme koju je preuzeo stečajni upravitelj.

- Trenutno uzgajamo oko 17.000 svinja, svih 68 djelatnika svakodnevno dolazi na posao i nadaju se da će se prodajom stoke namiriti njihova potraživanja, ali ipak da će se naći i kupac koji će ponovno započeti uzgoj stoke i osigurati im radna mjesta. Sutra ili preksutra organizirat ćemo skup gdje će nam Ante Krajina, sindikalni pravnik, objasniti sva naša prava – kaže Benko. Hrana je izuzetno skupa pa je stečajnom upravitelju bitno da se svinje što prije prodaju kako bi „odlazilo“ i što manje hrane.

Prošlog je tjedna na Trgovačkom sudu u Bjelovaru otvoren stečaj tog poduzeća koje se našlo u problemima, a o svemu je upoznato i Ministarstvo poljoprivrede koje također pokušava pomoći stečajnom upravitelju u održavanju poslovanja i brzom okončanju stečajnog postupka u dogovoru s vjerovnicima.S.Kadić

DIREKTOR ŽELI FARMU U ZAKUP

Neslužbeno doznajemo da je na Trgovačkom sudu u Bjelovaru dosadašnji direktor Zoran Cikuša rekao da bi on uzeo farmu u zakup. O tome se ipak nije raspravljao i ne zna se postoji li uopće takva mogućnost. “On je to rekao i meni i stečajnoj sutkinji, a ja sam s njim razgovarao te ga upoznao da ako ima određeni interes, mora dati svoju ponudu i izjasniti se. Ja sam ga i danas pitao, ali nije mi konkretno odgovorio. Valjda nitko u ovom stadiju stečaja nema zanimanja za preuzimanje i otkup životinja. Jasno je, ako ima sredstava, Zoran Cikuša može zakupiti farmu, baš kao svatko drugi bez ikakvih privilegija”, pojasnio je stečajni upravitelj Otročak.

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana