Ekonomija
OTKUPLJIVAČI ZA PŠENICU NUDE 1,05 KN/KG, STRANI I MANJE

Pranjić: Ne tražimo više ni poticaje, samo ostavku ministra Jakovine
Objavljeno 1. kolovoza, 2013.
Nećemo tražiti ni isplatu poticaja niti išta slično - kaže Pranjić

BELI MANASTIR - “U prosvjede idemo sigurno. Hoće li to biti blokiranje graničnih prijelaza, okupljanje na određenim punktovima ili nešto treće, odlučit ćemo vrlo brzo, možda već danas na sastanku u Rokovcima”, ističe Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka ”Baranjska brazda”, podsjećajući kako je stanje neizdrživo te kako drugog izlaza nema.

Neće tražiti ni isplatu poticaja niti išta slično, nego isključivo “glavu” ministra Tihomira Jakovine.

- Izražavam se slikovito, da svima bude jasno. “Glava” znači ostavka i od nje nećemo odustati ako se nešto drastičnije ne promijeni - grmi Pranjić, tvrdeći da govori u ime velike većine baranjskih seljaka.

Dozlogrdilo im je, nastavlja, objašnjavati kako su zakinuti u isplati poticaja i šteta od elementarnih nepogoda, a k svemu tomu došla je i otkupna cijena pšenice.

- Prema neslužbenim informacijama koje posjedujem, obračun je već počeo, a otkupljivači nisu ni mrvicu popustili. Nude 1,05 kuna za kilogram pšenice. Međutim, kada se zna da kod velikog broja ljudi ima dosta primjesa, cijena je još niža. Znam kolegu ratara koji je dobio 0,65 kuna. Što da on radi? Nadam se kako se neće odlučiti za najgore - priča, ističući kako je zbog otkupnih cijena pšenice Zajednica seljačkih udruga poslala pismo DORH-u, u kojem “odvjetnike” upozoravaju kako je posrijedi kazneno djelo udruživanja, čega nigdje na svijetu nema.

- Ovo je, narodski rečeno, harač. Među otkupljivačima su čisti trgovci, koji nemaju ni četvornog metra zemljišta. Dogovorili se i “udri” po seljaku - nastavlja, dodajući kako bi, uz tako mizernu cijenu kilograma pšenice, kilogram kruha nagodinu trebao koštati dvije kune. Podsjeća kako su se svi redom uoči ulaska u EU “zaklinjali” u burze diljem Europe, a sada su na sve zaboravili. Ne zanima ih, tvrdi, cijena pšenice u Mađarskoj, Njemačkoj i ostalim burzama, već “tjeraju po svome”.

Ivica GETTO
Slijedi vruća jesen

- Definitivno slijedi vruća jesen. Na ovome ne možemo stati. Što će biti dalje, pokazat će vrijeme, ali seljaci ovako više ne mogu - naglašava Pranjić. Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama, pojedini se seljaci raspituju za cijenu pšenice u Sloveniji, koja je, ako su informacije istinite - 1,50 kuna bez PDV-a.

Nitko ne želi pšenicu

- Ovog ljeta stanje s otkupom pšenice vrlo je konfuzno i manje-više nitko ne želi kupovati pšenicu. Nitko se ne usudi kupovati veće količine. Kupuje se samo ona pšenica koja je ugovorena, i to po 1,05 kn/kg. Ima nekih naznaka da će cijena pšenice padati, tako da smo u problemima svi, jer se s cijenom od 1,05 kn/kg proizvođač pšenice ne može “pokriti” - rečeno nam je neslužbeno u jednoj od velikih tvrtki koja je i proizvođač i otkupljivač i prerađivač pšenice. Nitko pšenicu ne kupuje ni izvozi jer je navodno nemaju kamo izvesti budući da u okruženju ima viškova.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike