Regija
STAJU NA KRAJ PREPRODAVAČIMA “NA CRNO”

Uprava šuma Vinkovci građanima nudi
drvo po cijeni od 200 kuna za metar
Objavljeno 31. srpnja, 2013.

ŽUPANJA - Županjci koji su ostali vjerni starom i najsigurnijem načinu grijanja, a još nisu nabavili ogrjev, ovih su dana na mukama. Cijena ogrjevnog drveta skočila je u nebo, a (pre)prodavači se pravdaju nestašicom drva. Na prodajnom mjestu grada Županje prekjučer smo zatekli dvije prikolice drva. Nazvali smo oglašeni broj telefona, a prodavač nam je rekao da je cijena 330 kuna za metar. Na naš upit nije li to preskupo, hladno je rekao: “A čujte, drva su skupa i nama koji ih nabavljamo pa moraju biti i vama. Da vam budem iskren, realna cijena je 350 kuna, ali nekako mi je neugodno toliko tražiti ako kupujete veću količinu”, rekao nam je prodavač.

Građani su ogorčeni i pitaju se kamo to vodi.

– Sramota, šverceri nas ucjenjuju po principu uzmi ili ostavi. Ispada da su i drva postala luksuz. Ovu ćemo zimu, prema svemu sudeći, više provoditi pod pokrivačem, a ložiti samo u nuždi, ogorčen je Mato K., iz Županje.

No, iz Uprave šuma Vinkovci stižu dobre vijesti. Svi oni koji nisu nabavili ogrjev, moći će ga uskoro kupiti u šumariji i to po pristupačnoj cijeni od 200 kuna za metar! Hrvatske šume odlučile su uvesti reda i napokon stati na kraj crnom tržištu koje je iz godine u godinu uzimalo sve više maha. Upravitelj Zlatko Cegledi podsjeća na to da u Hrvatskoj ima niz tvrtki koje su licencirane za izradu i usluge u šumarstvu. Nažalost, u posljednjih 15-ak godina, jedini uvjet za izvoz drva iz šume bio je da se ode u šumu i da se vozi ogrjev, bilo je dovoljno biti dobar s lugarom i upraviteljem šumarije i - drva su vaša.

- Uprava je donijela odluku da se tome stane na kraj, dakle ne mi u Vinkovcima, nego uprava poduzeća. Na taj korak odlučili smo se jer je devet licenciranih tvrtki s našeg područja uložilo prosvjedno pismo u Hrvatsku komoru inženjera šumarstva i tehnologije i Ministarstvu poljoprivrede, gdje su tražili zaštitu i zabranu pojedincima koji nemaju licencu za izvlačenje ogrjeva - pojašnjava Cegledi.

Iako bi se prema pravilu nalozi za sječu i izvlačenje drva trebali davati samo za osobne potrebe i količina po kućanstvu je ograničena, šverceri već godinama love u mutnom i dobro zarađuju na preprodaji. Pojedini su već na kraju sezone grijanja ugovarali stotine metara drva za sljedeću godinu, a dovodile su se čak i stare bake koje su u šumarijama u redu čekale nalog za izvlačenje drva iz šume. Prema najavama, to više neće biti tako. Uprava šuma Vinkovci planira dati na natječaj približno 20 tisuća kubika izrađenog ogrjevnog drveta, odnosno približno 30 tisuća metara.

- U onom trenutku kada iziđu na cestu, a to će biti ovih dana, građani će moći kupovati u šumariji, ne preko veze nego na način da ogrjev kupuju kao i svaku drugu potrepštinu u domaćinstvu. Ta će drva stajati 200 kuna za metar. Šumski red mora se uspostaviti, nastojat ćemo otvoriti prostor za zapošljavanje novih ljudi. Naravno, bit će ulaska i u šumu, ali pod nekim drugim uvjetima i to ne za komercijalne svrhe, nego više za potrebe socijalnog karaktera - zaključuje Cegledi. M.Lešić Omerović

Vraćanje staroj praksi

Od izrade ogrjeva u vlastitoj režiji Hrvatske šume odustale su još prije 20-ak godina, no u sklopu restrukturiranja HŠ-a ponovno se ide u tom smjeru. Uprave šuma, kao profitni centri, zainteresirane su za izradu ogrjeva, jer će na tim poslovima moći zaposliti određen broj ljudi, koji će ipak imati HTZ opremu, testirane pile, a građani će napokon moći doći na blagajnu i kupiti ogrjev. Nudit će se i usluge rezanja i cijepanja drva. Drugim riječima, uvest će se reda na tržištu i napokon stati na kraj ilegalnim prodavačima ogrjeva.

Možda ste propustili...

POVIJESNO ISTRAŽIVANJE NASELJA

Općina Viljevo dobit će svoju monografiju

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

UČENICE SE PLASIRALE NA 21. MJESTO

OŠ Hinka Juhna na državnom krosu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana