Regija
SELJACI ĆE ZABORAVITI?

Mlijeko otišlo “u dim”,
mljekarima ni lipe naknade
Objavljeno 31. srpnja, 2013.
Mikofiksatori su uzgajivačima naplaćeni i više nego promptno

ĐAKOVO – Neisplaćeni poticaji, njih 350 do 400 milijuna kuna, zbog čije neisplate ovih dana seljaci prijete prosvjedima, nisu jedini dug države, resornog ministarsva prema poljoprivrednicima – pola je godina otkako se mljekarima “dogodio aflatoksin” a da nisu dobili ni lipe naknade za stotine tisuća litara spaljenoga mlijeka u biopostrojenjima. Slučaj aflatoksin više nitko i ne spominje, kao ni Akcijski plan ministarstva s mjerama za ublažavanje i uklanjanje posljedica te afere, a mljekarima je ostao gorak okus u ustima - kažu, vuk pojeo magare.

Kada smo tragom upita mljekara još u ožujku kontaktirali Ministarstvo poljoprivrede kada će dobiti naknadu za odvezeno mlijeko s povišenim vrijednostima aflatoksina na spaljivanje, njegov glasnogovornik Miroslav Kuskunović poručio je tada kako će se sve o naknadama za spaljeno mlijeko znati nakon provedbe Akcijskog plana. “Tek ju treba utvrditi. Podvući će se crta i svi troškovi te doći do iznosa. Bioplinska postrojenja sredstva za spaljeno mlijeko, a riječ je o 20 - 25 lipa po litri, proslijedit će državi, a ona ih isplaćivati preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, no od tih iznosa država će obračunati i naplatiti troškove zamjenske stočne hrane koja je Akcijskim planom podijeljena proizvođačima”, poručio je u ožujku Kuskunović, no od toga do danas ništa. Tragom još većeg nezadovoljstva mljekara neisplatom nakon još 4 mjeseca, kontaktirali smo ga i jučer, no u kratkom telefonskom razgovoru nam je poručio da je na sastanku te da pošaljemo službeni upit, na koji do zaključenja ovog izvješća odgovor nije stigao.

- U početku su dnevne isporuke u biopostrojenja bile oko 250.000 litara. Ako naknada treba biti 0,25 kn/l, računajte koliki je to novac. Također, javno pitam i gdje su razlike preuzetog mlijeka na spaljivanje ako se zna da je limit bio 60.000 litara - pita predsjednik ZUSSB-a, Satničanin Antun Laslo, uz napomenu da je “slučaj aflatoksin” utihnuo kao da ga nikada nije ni bilo.

– Zapravo, neki stručnjaci i tvrde da ga uistinu nije ni bilo, da je to, nakon leukoze, bio isfrizirani udar na domaće mljekarstvo - kaže Laslo.

On je iz otkupa bio izuzet tri dana i u tom razdoblju na spaljivanje je iz njegove staje otišlo više od 3.000 litara mlijeka. No, daleko većem proizvođaču od njega, Franji Mihaliku iz Potnjana, “u dim” je otišlo puno više, no s istim učinkom – i danas bez lipe naknade.

– Dnevno predajemo oko 800 litara. Iz otkupa smo bili izuzeti čak 40 dana, tj. na spaljivanje je otišlo 32.000 litara, a od naknade ništa. No bitno je da su nam mikofiksatori naplaćeni i više nego promptno. K tome, otkupljivač čiji sam kooperant s isplatom mlijeka kasni već tri mjeseca, rata za kredit od 43.000 kuna stigla je na naplatu, nismo je mogli pokriti i banka je sjela na račun. Nema druge nego smanjivati stado pa sam posljednjih dana prodao 20 krava… - ljutit je Mihalik. Kaže, sve je to s aflatoksinom bilo farsa.

– Kada je pala odluka o odvoženju mlijeka na spaljivanje, još smo morali potpisati izjavu da u njemu nema antibiotika, morali smo ga hladiti, a danas nikom ništa! - ogorčen je Potnjanac.

Mljekari se pribojavaju da ne prođu kao 520 seljaka iz već zaboravljene afere “nestalo žito iz Đakovštine”, za kojima je već peta žetva, a svojih 7 milijuna kuna za još 2009. godine predani urod toj u međuvremenu u stečaju “amenovanoj” tvrtki - nisu dobili.

S.ŽUPAN

Snimila: M.MUŠKIĆ/ARHIVA

Suzana ŽUPAN
SUHUH: Mljekare ostaju bez sirovina
Otkupna će cijena mlijeka rasti!

Ni u Savezu udruga hrvatskih uzgajivača holsteina (SUHUH) nemaju službene informacije o isplati naknade za spaljeno mlijeko, no zato njegov čelnik Branko Kolak ima vijest koja će i te kako zanimati mljekare.

– Od 2009. RH je izgubila čak 250 milijuna litara mlijeka, proizvodnja je ove godine pala ispod 500 milijuna litara, svaka druga litra na hrvatskim policama nije iz RH. Sve više ostajući bez sirovine, otkupljivači, konkretno ljudi iz Dukata, ovih dana obilaze teren i nude junice, uz poruku: Što je bilo bilo je, ‘ajmo iz početka. Zbog nedostatka sirovina otkupna će cijena mlijeka ići gore, o čemu razgovori slijede - Kolakova je poruka.

I seljaci od 2009. čekaju 7 milijuna kn za žito nestalo iz silosa Đakovštine

Franji Mihaliku iz Potnjana na spaljivanje je otišlo

32

tisuće litara mlijeka

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike