Ekonomija

Zbog Hrvatske višak soje i rekordni prinosi uljarica u EU
Objavljeno 30. srpnja, 2013.

Zbog pristupanja Hrvatske Europska unija ove godine očekuje znatno povećanje žetve soje, budući da čak deset posto europske žetve otpada upravo na Hrvatsku.

U isto vrijeme, povećan je i europski stočni fond za 452 tisuće grla goveda, dok je broj svinja povećan za 1,2 milijuna. Tako su izračunali stručnjaci Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije u ljetnom pregledu europske poljoprivrede. Riječ je o publikaciji koju Komisija objavljuje tri puta godišnje - u zimu, rano ljeto i ranu jesen - u kojoj prognozira kratkoročne izglede ratarskih usjeva, te proizvodnje mesa i mlijeka u EU. Komisijini stručnjaci očekuju da će površine pod uljaricama ove godine prijeći rekordnu razinu od prije dvije godine, s 11,6 milijuna zasijanih hektara u 28 zemalja članica EU. Zbog povećanih usjeva, bit će povećana i proizvodnja uljane repice, a dobri prinosi, osobito na jugu i jugoistoku Europe, očekuju se i od suncokreta. S obzirom na cijenu govedine, očekuje se da će potrošnja tog mesa po stanovniku u EU nastaviti opadati, iako sporije nego u proteklim godinama, dok će poboljšanje ekonomske situacije u većini zemalja članica Unije u 2014. godini stabilizirati potrošnju na 10,8 kilograma po stanovniku. Broj goveđih grla u Hrvatskoj čini 0,5 posto europskog fonda, dok će s proizvodnjom od 86 tisuća tona svinjetine godišnje, Hrvatska imati udio od 0,4 posto europske proizvodnje. U EU je lani zabilježen pad proizvodnje svinjetine od dva posto, što je posljedica visokih troškova hrane, procesa restrukturiranja farmi, te primjene novih pravila vezanih uz blagostanje životinja. U sektoru mlijeka, EU u ovoj godini očekuje 0,5 posto manju proizvodnju mliječnih proizvoda. Uz hladno proljeće, koje je utjecalo na potražnju za proizvodima poput sladoleda, potrošnja bi mogla biti 0,9 posto manja nego lani, navodi se u publikaciji. Najviše je pogođena potrošnja mlijeka i jogurta, dok bi proizvodnja vrhnja trebala biti povećana.

Irena FRLAN
Hrvati biraju ekološke proizvode

Gotovo 80 posto hrvatskih građana tvrdi da često ili ponekad kupuju ekološki prihvatljive proizvode, pri čemu su motivirani osjećajem da je uporaba tih proizvoda "ispravna stvar koju treba činiti", smatraju da time daju dobar primjer ili, pak, da kupovina ekološki prihvatljivih proizvoda može imati stvarni utjecaj na okoliš. Istraživanje Eurobarometra pokazalo je da više od polovine hrvatskih potrošača vjeruje tvrdnjama proizvođača o ekološkoj prihvatljivosti njihovih proizvoda.

Najčitanije iz rubrike