Regija
VOĆARU ĆOŠIĆU PROPAST ĆE SAV UROD

Bacit će više od četiri
tone šljiva prve klase
Objavljeno 30. srpnja, 2013.
Zadruga s kojom je Ćošić imao ugovor o otkupu šljiva propala je

BOCANJEVCI – Premda je ove godine uzgojio šljive čačanke prve klase i premda mu je, nakon prošlogodišnjeg podbačaja zbog mraza, urod gotovo za poželjeti, Bocanjevčanin Slavko Ćošić (50) kaže da nikada nije bio u većim problemima. A razlog tome je klasična hrvatska priča: nitko ne želi otkupiti njegov urod, jer je u međuvremenu propala tvrtka Eurovoće zadruga s kojom je imao ugovor, a to je doznao u najgori mogući trenutak – nekoliko dana prije berbe!

- Ispočetka sam mislio da je riječ o šali kada sam prije nekoliko dana nazvao da se dogovorimo o načinu i uvjetima otkupa za koji imam ugovor s njima i kada su mi rekli da nemaju potrebu za otkupom ovogodišnjeg roda šljiva. No, ubrzo sam shvatio da sam u gadnim problemima i će mi ove godine najvjerojatnije propasti sav urod od gotovo četiri tone šljiva, da će uz to propasti sve ono što sam uložio cijele ove godine u svoj voćnjak i da ću izgubiti najmanje 50.000 kuna - očajan je Slavko, koji kaže da mu se omiljeni hobi uzgoja voća pretvorio u noćnu moru.

Nije ni slutio kakva ga budućnost čeka kada je prije 7 godina s Eurovoće zadrugom iz Orahovice sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji. Tada je za površinu od 2,8 hektara zemljišta preko te iste tvrtke nabavio 966 sadnica šljiva, od čega je 90 posto bilo sadnica plavih šljiva sorte čačanka, a ostalo je sorta stenly. Na prvi skromni urod strpljivo je čekao tri godine i cijelo to vrijeme bilo mu je pomalo čudno što nitko iz tvrtke cijelo to vrijeme nije dolazio k njemu, nadgledao uzgoj niti ga savjetovao, iako u njihovom ugovoru stoji da tvrtka ima obvezu nadgledati voćnjak. Otkupnom cijenom od 1,5 kuna za kilogram šljiva prve klase prije dvije godine nije bio osobito zadovoljan znajući koliko takva šljiva stoji u trgovačkim lancima, no nakon dvije godine, koliko nisu komunicirali, na najružniji mogući način doznao je da tvrtka čiji je kooperant bio od početka ove godine više ne egzistira.

- Problem je u tom što se ja ni na koji način nisam pripremio za drugačiji način plasmana, ne mogu na tržnicu, a osim toga, riječ je o prevelikoj količini da bih to sve uspio prodati. Sve upućuje na to kako ću biti prisiljen gledati kako mi urod propada - jada će Ćošić, koji se za pomoć obratio i svojoj odvjetnici, uz čiju pomoć sudskim putem želi dobiti odštetu.

No, Ćošić kaže da tu priča neće stati.

- Na žalost, ja sam vjerojatno tek jedan od brojnih hrvatskih kooperanata koji su doživjeli ovakvu sudbinu zbog kojih nam propada i stočarstvo i povrtlarstvo i voćarstvo, i ne kanim više strahovati. Odlučio sam stoga poslati dopis Ministarstvu poljoprivrede RH u kojem ću tražiti odobrenje za vađenje svih stabala šljiva koje su sada u punom rodu kako bih okončao nastavak rada na vlastitu štetu - priča nam svoju tužnu priču Ćošić.

Lidija ANIČIĆ
Specifična situacija

Eurovoće zadruga, prema neslužbenim informacijama, od početka ove godine više ne posluje, nema zaposlenih, a račun im je blokiran. Važno je naglasiti da tvrtka Eurovoće d.o.o. Orahovica nema veze s tvrtkom Eurovoće zadruga, niti je pravni sljednik te tvrtke, te nema obveze niti prema kooperantima Eurovoće zadruge.

Slavko Ćosić

Od Ministarstva poljoprivrede tražit ću odobrenje za vađenje 966 stabala šljiva u punom rodu

Slavko će izgubiti najmanje

50

tisuća kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli