Regija
ZAMJENA IDENTITETA

Žrtva tvrdi da je osuđena pogrešna osoba, no policiju i sud to ne zanima
Objavljeno 30. srpnja, 2013.
Prekršaj jest počinio Mladen Tomašević, ali ne iz Bošnjaka

BOŠNJACI – Zbog krađe identiteta i oglušivanja pravosudnih tijela na sva upozorenja, argumente i priložene dokaze o tome da je osuđen pogrešan čovjek, 42-godišnji Mladen Tomašević iz Bošnjaka već pet godina proživljava pravu noćnu moru. Tužit će Republiku Hrvatsku i ići i do Međunarodnog suda u Strasbourgu jer su mu, kaže, povrijeđena temeljna ljudska prava.

Naime, Prekršajni sud u Zadru, Stalna služba u Biogradu na Moru, na temelju optužnog prijedloga Policijske postaje Biograd na Moru, presudio je da je Mladen Tomašević kriv “što je dana 5. lipnja 2008. oko 16.44 sati u Biogradu na Moru, Savska 23, narušavao javni red i mir na način da je došao do obiteljske kuće Gorana Lipovca te mu se obratio riječima: 'Što ne štima s putem?' te se zaletio na njega i dvaput ga udario šakom u glavu”. Sud ga je osudio na novčanu kaznu od 377 kuna plus naknada troškova prekršajnog postupka. U dokaznom postupku ispitani su svjedoci, koji su potvrdili da je Gorana fizički napao njegov susjed Mladen, po kojega je došla supruga i odvela ga kući. I svjedokinja i policijski službenik koji je bio na intervenciji ustvrdili su da osobno poznaju Mladena Tomaševića, koji je nasrnuo na Gorana zbog problema oko zajedničkog puta kojim se koriste četiri kuće. Nesporno je da je prekršaj počinio Mladen Tomašević, ali problem je u tome što je sud okrivio i osudio pogrešnu osobu, čovjeka istoga imena i prezimena koji živi na sasvim drugom kraju Hrvatske, u Bošnjacima kod Županje.

– U životu nikada nisam bio na moru, u Biograd na Moru nikada nisam kročio, a kamoli ondje imao bilo kakvu nekretninu. Oženjen nisam, što se vrlo jasno vidi iz potvrde koju sam priložio, a najapsurdnije u cijeloj priči je što je i oštećeni Goran Lipovac kod javnog bilježnika pod materijalnom i kaznenom odgovornošću ovjerio izjavu u kojoj stoji da s ovim slučajem ja nemam nikakve veze. No sud je sve to ignorirao i mene osudio - ogorčen je Mladen.

A u izjavi oštećenog Gorana Lipovca stoji: “Kako je kod utvrđivanja identiteta osobe s kojom sam došao u sukob došlo do pogreške iz meni nepoznatih razloga, moja je dužnost kao građanina da pomognem čovjeku koji imenom i prezimenom odgovora mojem susjedu, ali je nastanjen u Slavoniji, u Bošnjacima. Odgovorno tvrdim da taj čovjek ne odgovara opisu stvarnog Mladena Tomaševića. Gospodin koji je dobio presudu i prema njoj osuđen nije moj susjed pa tako s njim nisam ni mogao sudjelovati u prekršajnom postupku za narušavanje javnog reda i mira. Ovu izjavu dajem u svrhu da se krivo osuđena osoba oslobodi, a stvarni Mladen Tomašević kazni”.

– Očigledno je da u Zadru ili Biogradu na Moru postoji osoba istoga imena i prezimena i mene zanima tko je taj gospodin i zbog čega se toliko štiti dotičnog Mladena Tomaševića. U svome selu živim pošteno, bavim se poljoprivredom, radim od jutra do sutra i nikada nisam bio osuđivan ni za kakav prekršaj ili za kazneno djelo i ne želim odgovarati za nešto što nisam počinio niti biti evidentiran u evidenciji prijestupnika. Više od tisuću dana proveo sam u Domovinskom ratu, bio na prvoj crti bojišnice, prošao sve i svašta, ali ovo što mi se danas radi na pravdi Boga, osuđuje me se ni krivog ni dužnog, gore je i od toga - kaže Tomašević.

- Pojedina gospoda suci uputili su me u to da postoji i mogućnost da, ako presuda postane pravomoćna, a ne želim ništa platiti, novčanu kaznu mogu pretvoriti u zatvorsku. Super! Znači, neka idem u zatvor, ni kriv ni dužan! - očajan je Mladen.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske odbio žalbu?!

Tomašević je ogorčen time što je presuda donesena a da se njega kao okrivljenika nikada nije pozvalo na sud u Biograd niti ga se pozvalo na sučeljavanje sa svjedocima. Zbog nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede odredbi prekršajnog postupka Tomaševićev je odvjetnik podnio žalbu Visokom prekršajnom sudu RH, koji ju je u ožujku 2012. odbio kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu, utvrdivši da je “Sud u potpunosti točno utvrdio činjenično stanje i izveo pravilan zaključak o krivnji okrivljenika”, uz napomenu da izrečena novčana kazna nije previsoka ni prestroga. Zbog povrede ustavnih prava na pravedno suđenje i jednakost građana pred zakonom Tomašević je u lipnju 2012. podnio tužbu Ustavnom sudu zatraživši poništavanje presude Prekršajnog suda u Zadru i Visokog prekršajnog suda i određivanje novog postupka, kojim će se utvrditi da je došlo do zamjene identiteta.

Koliko još živaca i novca?

Sutkinja Prekršajnog suda u Zadru Ksenija Bratković početkom ovog mjeseca prihvatila je zahtjev Mladenovog odvjetnika za obnovu prekršajnog postupka. U rješenju je navedeno i to da je tužitelj PU Zadarska - PP Biograd na Moru na zahtjev o obnovi postupka sudu odgovorio da smatra da je presudom Visokog prekršajnog suda postupak završen, da su ispitani svjedoci okrivljenika prepoznali kao počinitelja i da smatraju da su činjenice i dokazi na kojima se zahtjev temelji već bili izneseni u prijašnjem postupku.

– Nemam više ni snage ni volje dokazivati nešto što je preočito niti trošiti vrijeme i novac na takve apsurdnosti, koje komotno mogu ući u anale gluposti hrvatskog pravosuđa - kaže Mladen.

Mladenu su objasnili da novčanu kaznu može pretvoriti u zatvorsku!?

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike