Mozaik
LEONARD COHEN NA ODMORU U PULI

Princ melankolije
uživat će u Hrvatskoj
Objavljeno 30. srpnja, 2013.
Cohen je procijenio da će se osjećati ugodno u Hrvatskoj te je odlučio doći ranije

Poznati kanadski kantautor, pjesnik i pisac Leonard Cohen koji će u petak održati svoj prvi koncert u pulskom amfiteatru, stigao je u nedjelju poslijepodne, malo poslije 14 sati, avionom u Zračnu luku Pula.

S njim je stigao i bend. Poznati glazbenik nije davao izjave, a bilo ga je zabranjeno i snimati, no "ulovljen" je kroz ogradu aerodroma. Zanimljivo da je poznati glazbenik i pisac petodnevnu 'rupu' u turneji odlučio iskoristiti da dođe baš u Pulu u koju je stigao nakon subotnjeg koncerta u Beču. Podsjećamo i da su ulaznice za pulski koncert rasprodane.

'Rupa' između koncerata

- Cohen ima dosta veliki razmak između koncerata pa je procijenio da će se osjećati ugodno u Hrvatskoj te je odlučio doći ranije. Još nije dao nikakve zahtjeve da nekamo želi ići, odnosno da mu mi pomognemo, u našoj organizaciji, u slučaju da želi nešto ići pogledati u okolici Pule. Moguće je da će to odraditi u svojoj organizaciji, ali prema nama još nije imao takvih zahtjeva - objasnila nam je Marina Mazić Bandić, PR i marketing manadžer u Adria entertainmentu koji koncert organizira.

Za sada nije bilo ni posebnih prohtjeva u vezi s koncertom, ali još ima vremena.

Nema dodatnih ulaznica

Kako rekosmo, koncert je rasprodan, a Mazić Bandić kaže da za sada nema mogućnosti da se dodatne ulaznice puste u prodaju. Kako podsjeća, sve je prodano već prije par tjedana. Cohen je velika zvijezda, a ovaj koncert u Puli zaista je primamljiv što strancima, što domaćima, kaže Mazić Bandić.

Do Pule je Cohen došao tako što je odlučio održati ljetni koncert, a u Adria entertainmentu predložili su pulsku Arenu.

- Njegov tim je prije par mjeseci došao pogledati Arenu i oduševili su se. Vjerujemo da će to biti jedan od najboljih nastupa u pulskoj Areni. Svatko tko je bio na njegovom koncertu u Zagrebu zna koliko on kvalitetno odrađuje nastupe na kojima uvijek ima jako puno pozitivne energije bez obzira na to što je on jedan gospodin u godinama. Jako je vitalan, odradio je prije par dana koncert u Ljubljani koji je bio fantastičan, a vjerujemo da će se to isto dogoditi i u Puli - kaže Mazić Bandić.

Arena spremna

Dakle, pulska Arena spremna je za odličan koncert velikog glazbenika kakav je Leonard Cohen. Ovaj kanadski umjetnik židovskog podrijtla iza sebe ima uspješnu karijeru kao glazbenik, ali još prije toga i kao nagrađivani pisac. Kako vrijeme prolazi, u sjećanju ostaju njegove pjesme kao što su "Dance me to the end of love", "First we take Manhattan" "I'm your man", "Closing time", "Suzanne" ili "In my secret life". Zanimljivo je da je ova posljednja svirala iz zvučnika na pulskom aerodromu kada je avion s Cohenom sletio. Bilo kako bilo, godinama usprkos, on i dalje snima albume, piše pjesme te oduševljava svojim jakim, hrapavim glasom koji je još jedan od njegovih zaštitnih znakova, a njegov ugled je i dalje velik, što se vidi i po interesu za pulski koncert.

Mladen RADIĆ
Cohen i hrvatske obrade

Cohenov opus u Hrvatskoj postao je poznat, kao i drugdje, preko njegove glazbe. Sredinom 1970-ih Arsen Dedić namjeravao je snimiti album obrada Cohenovih pjesama, koje je za njega prepjevao pjesnik Nikica Petrak, no projekt nije ostvaren, sačuvano je tek nekoliko pjesama na demo snimkama. Dedić je 1985. objavio album "Kantautor" s prepjevima svojih omiljenih kantautora, uvrstivši i Cohenovu pjesmu "Seems So Long Ago, Nancy", pod naslovom "To sve je davno sad". Ibrica Jusić snimio je 1999. godine album "Hazarder: A tribute to Leonard Cohen", s dvanaest Cohenovih pjesama u prepjevu šansonijera Srđana Depola. Cohena je kao uzor navodio i Branimir Štulić.

Do 1990. Cohenova poezija bila je u Hrvatskoj dostupna preko prijevoda uglednih srpskih književnika Vladislava Bajca i Davida Albaharija, a poznati glazbeni kritičar Darko Glavan objavio je 1981. svoje prijevode u časopisu Off. Cohenovo najslavnije književno djelo, roman "Divni gubitnici", objavio je 1998. Feral Tribune u prijevodu uglednoga pjesnika Miloša Đurđevića.

Možda ste propustili...

POZNAT PO RADU S BENDOM KISS

Iznenada preminuo gitarist Bob Kulick

NA HRT-U SVEČANO OBILJEŽEN ZAVRŠETAK PROJEKTA „ŠKOLA NA TREĆEM“

"Ni u teškim vremenima nismo odustali od obrazovanja"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

JUBILEJ URBANIH TAMBURAŠA IZ ĐAKOVA

Za 30 godina TS Dyaco album “Skladište broj 7”

2

ODGOĐENI 15. INMUSIC FESTIVAL

Belle and Sebastian i Gogol stižu 2021.

3

SNIMKE S KONCERTA

Severina ima live videospot "Rođeno moje"