Regija
ODRŽAN JEDINSTVENI TURNIR U SVIJETU

Čistoća je pola zdravlja, ali
druga polovina je - blatomet!
Objavljeno 29. srpnja, 2013.
Najvažnije je bilo ni slučajno ne ostati - čist

GRADIŠTE – “Čistoća je pola zdravlja, druga polovina je blatomet”, poznati je slogan Gradištanaca koji su se i jučer na vrelom srpanjskom suncu dobrano umrljali blatom i pokazali da sport, koji je izmišljen upravo u tome selu, sve više dobiva na značaju. A svi oni koji su jučer svratili u Gradište, koje je bilo najblatnije selo u Hrvatskoj, uživali su u pravoj ljetnoj atrakciji – jubilarnom 10. blatometu. Sve je počelo sasvim slučajno vrućeg ljeta 2004., kada je malonogometni turnir „dva na dva“ prekinuo iznenadni pljusak koji se prolio Gradištem. Poplavljeni su kanali, cijelo selo je plivalo, no igrači se nisu dali omesti, nastavili su igrati u blatu i kaljuži.

Neobično iskustvo toliko im se svidjelo da su odlučili i sljedeće godine organizirati mali nogomet u blatu i nazvati ga - blatomet. I tako se iz velike kaljuže rodio jedinstveni turnir u Hrvatskoj i svijetu, na koji su Gradištanci ponosni i nije ih sramota biti kaljav i musav. Jedinstveni sport nema posebnih pravila – dva para igraju dva poluvremena po dvije minute na igralištu dimenzija 20 puta 10 metara. Dopušteno je igranje nogom i rukom, a za djevojke postoji i posebna olakšica – priznaje im se pogodak koji daju u bilo koji okvir gola. Jedini uvjet koji sudionici moraju ispunjavati jesu bose noge, a dopušteno je i lagano hrvanje u blatu. Najvažnije je bilo ne ostati čist - ni suci ni gledatelji, a ni radoznali posjetitelji, uključujući i nas novinare koji nismo bili pošteđeni gradištanskog blata, jer pravila su jasna - svi moraju biti blatni. Nakon blatometa, zemlja će se, kao i dosadašnjih godina, osušiti, složiti na palete i skladištiti za blatomet 2014. Gradištanci i njihovi gosti sinoć su uživali u tamburaškoj večeri, priređena je i tombola s bogatim nagradama koje su pripremili lokalni poduzetnici. Blatomet je i ovaj put bio humanitarnog karaktera, a sva prikupljena sredstva bit će utrošena na uređenje i proširenje dječjeg igrališta ispred zgrade Općine.

Organizatori blatometa su Udruge općine Gradište, a generalni pokrovitelj bila je Vukovarsko-srijemska županija i župan Božo Galić.

– Drago nam je što je naš trud prepoznat, što smo se uspjeli nametnuti i izboriti za pokroviteljstvo Županije. Stigli su nam i gosti iz Zagorja, iz Stubičkih Toplica, s kojima je Općina Gradište potpisala povelju prijateljstva, uživali su u svemu što smo priredili i, naravno, nisu odoljeli čarima našeg slavonsko blata - zadovoljan je jedan od glavnih organizatora Tihomil Kadić-Tiho.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
MEDALJE PRIMJERENE TURNIRU

Blatometaše koji su se najbolje snašli u ljepljivom, skliskom i dubokom blatu u koje je lopta često upadala tako da ju je bilo uopće teško pomaknuti, a kamoli uputiti prema golu, čekale su i simbolične nagrade - glinene medalje!

Možda ste propustili...

ZASLUŽNIMA ĆE URUČITI I DVA SREBRNA GRBA I DVIJE ZAHVALNICE

Dobitnik Zlatnog grba Grada KK Županja

KOMEMORACIJA NA CRNOM POTOKU

Sjećanje na žrtve Križnog puta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBA KUPALIŠNA KOMPLEKSA OTVORILA SU SVOJA VRATA

Spas od vrućina u
baranjskim bazenima

2

OPET BEZ SJEDNICE

Komunalni radovi stoje bez Vijeća

3

PREDSTAVLJENA APLIKACIJA

Djeca mogu sama kreirati cijele priče