Regija
NA PODRUČJU NAŠE NAJISTOČNIJE ŽUPANIJE

Najgore u Županji -
7.000 nezaposlenih!
Objavljeno 26. srpnja, 2013.

ŽUPANJA – Područni ured HZZ-a Vinkovci, koji obuhvaća i područje Županje i Otoka, broji 14.000 nezaposlenih, što je manje u odnosu prema istom razdoblju prošle godine, prije svega zbog sezonskog zapošljavanja na moru. Broj nezaposlenih, prema riječima predstojnika Marija Paljušaja, trenutačno je manji za približno tri tisuće.

- Što se tiče situacije po ispostavama, najlošija situacija je u Županji. Ondje je gotovo sedam tisuća nezaposlenih i Županja je najveća ispostava HZZ-a u Hrvatskoj koja nije matična, napominje predstojnik Područnog ureda HZZ-a Vinkovci. Zato će se, kaže, od središnjice tražiti da se još bolje organiziraju na tom području s ciljem što kvalitetnijeg rada sa strankama. Paljušaj se nada da će veliki dio osoba koje su privremeno zaposlenje pronašli na Jadranu iskoristi novu mjeru u politici zapošljavanja - stalni sezonac.

- Šest mjeseci radit će u sezoni, a nakon toga svima onima koji ispunjavaju uvjete i koji se dogovore sa svojim poslodavcem, Vlada će pokriti troškove doprinosa za plaće i dati im određeni dio sredstava kako bi prebrodili drugih šest mjeseci koje ne rade, pojašnjava Paljušaj.

Dodaje da mnogo očekuje i od mjere “Europska garancija za mlade”, jer je Hrvatska prva zemlja koja će ju provoditi. Svi nezaposleni do 25. godine života u roku od četiri mjeseca moraju dobiti dobru ponudu ili za obrazovanje ili posao, a sredstva su osigurana u proračunu EU. Iako pokazatelji govore o smanjenju nezaposlenosti, mnogi upozoravaju da je to samo prividno i daleko od rješenja, jer ljudi moraju odlaziti trbuhom za kruhom, odvajati se od svojih obitelji i djece i dalje strepjeti za egzistenciju. Na nedavnoj sjednici Županijske skupštine vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, također se osvrnuo na problem nezaposlenosti na krajnjem istoku Hrvatske.

– Hvale je vrijedno sezonsko zapošljavanje na moru, ali mi moramo zadržati mlade u županiji i njihovim sredinama. Potrebno je stvarati preduvjete za ostanak na ovom području razvojem gospodarstva, ustvrdio je Galić.M.Lešić Omerović

Mnogo se očekuje od mjere “Europska garancija za mlade”, jer je Hrvatska prva zemlja koja će ju provoditi

Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

ŠKOLSKI BEND OŠ JOSIPA JURJA STROSSMAYERA

Đurđenovački osnovci idu na Festival dječjeg stvaralaštva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana