Osijek
POZNATI OSJEČKI BROD-RESTORAN NA DRAVI PROŠIRIO JE GASTRONOMSKU PONUDU

Galija restoran s najboljim fiš-paprikašem u Osijeku
Objavljeno 26. srpnja, 2013.
Gosti rado uživaju i u tradicionalnim desertima - primjerice rezancima s makom, orasima ili sirom

Najbolji fiš-paprikaš, gotovo kultno jelo na području Slavonije i Baranje, u Osijeku se može pojesti u restoranu Galija! Taj podatak čuli smo od nekoliko vrsnih poznavatelja i redovnih konzumenata fiša.

Što je to što fiš koji se služi u izvrsnom ambijentu restorana broda na Dravi, s prekrasnim pogledom na rijeku koja djeluje smirujuće, zelenu lijevu obalu ili osječki pješački most, čini tako dobrim? Pokušali smo to doznati u razgovoru s poznatim osječkim ugostiteljima, partnerima u poslu - Krešimirom Kunom i Daliborom Borotom, čija tvrtka danas u Osijeku ima restorane Galija, Karaka i El Paso te ugostiteljske objekte Club caffe i kafić u Metrou.

Restoran Galija Kuna i Borota vode pet godina i u tom vremenu stekao je velik ugled u Osijeku i okolici zahvaljujući izvrsnom ambijentu i svakako gastronomskoj ponudi te usluzi. Upravo pristaje krilatica koja se spominje za restoran - “Galija - pogled koji nema cijene”. Dugo vremena vlasnici Galije odupirali su se uvođenju fiš-paprikaša na jelovnik restorana. Priznaju to obojica.

- U početku je Galija bila zamišljena kao meksički restoran, odnosno steak house. Gosti su nas proteklih godina prepoznavali i cijenili po ponudi jela i pića. Bili smo recimo prepoznatljivi po roštilju na drveni ugljen na kojemu se pripremaju jela s pečenim mesom i ribom. Doista nismo imali namjeru nuditi gostima fiš. Kod nas ljudi jako dobro poznaju fiš, i tu postoje različita, pa i oprečna mišljenja o fišu i tome kakav bi on trebao biti. Teško nam je bilo pronaći vrsnog kuhara i osigurati pravu ribu za dobar fiš. Upravo ovoga proljeća uspjeli smo složiti tih nekoliko važnih preduvjeta, a uz to smo vidjeli da postoji prostor u gradu da našim gostima ponudimo doista dobar specijalitet našeg kraja. Važno je napomenuti kako smo na ovaj način dopunili i proširili naš meni, kako bismo našim starim gostima uz postojeću široku gastronomsku ponudu omogućili da kušaju i nešto novo, ali i privukli nove goste koji znaju i žele uživati u fišu. I naši deserti su pomalo drukčiji, recimo gosti vrlo rado uživaju u našim rezancima s makom, orasima ili sirom, pripremljeni baš na tradicionalan način od domaće tjestenine - kaže Kuna.

E sad, zašto je fiš na Galiji tako dobar? U prvom redu, obrazložit će to Borota i Kuna, zbog toga što je sam restoran na vodi, koja je prva poveznica specijaliteta nastalog od slatkovodne ribe i smještaja gostiju koji uživaju u njegovoj konzumaciji. Nadalje, fiš se priprema od svakodnevno svježe ribe iz nekoliko ribarnica - iz Petrijevaca i Baranje te s vrhunskom paprikom.

- Mnogo smo polagali pažnje i želje da se kod pripreme fiša poštuje izvorna, stara receptura pripreme tog jela, bez nekih dodataka koja se danas dodaju drugim jelima. Naš je fiš poseban zbog toga što je nešto gušći od sličnih koji se služe recimo u Baranji. U njega stavljamo nešto veću količinu ribe i tu gostima možemo ponuditi nekoliko varijacija - s vrstama ribe ili fiš s ribom bez glava i repa... Tom gustoćom željeli smo dobiti punoću okusa, jer ne treba zaboraviti da je kod nas fiš kompletno jelo. Na posljetku, tjestenina koju služimo uz fiš je domaća, pripremljena u našoj kuhinji - pojašnjava Kuna.

Galija je već godinama Osječanima i gostima koji dolaze u grad omiljeni restoran. Klijentela koja dolazi na ovaj brod-restoran doista je šarolika, od poslovnih ljudi kojima je to odlično mjesto za poslovne ručkove ili večere, obitelji koji su česti gosti posebice vikendima, do parova koji uživaju u romantičnim večerama uz svjetla grada koja se zrcale na Dravi.

Uz gastronomsku ponudu Galija svakako ima i bogatu vinsku kartu. Vina kuće dolaze iz svima dobro poznatog podruma Kutjeva d.d., no vinoljupci će moći uživati u vinima vinara iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Gosti s kruzera samo u prolazu

Brod-restoran Galija ima još jednu bitnu turističku ulogu. Naime, u suradnji s Lučkom upravom Osijek, taj broj je pristanište za putničke brodove - kruzere koji dolaze u Osijek. Zanimljivo je kako gosti koji pristaju uz Galiju i preko nje prelaze na obalu doista samo prolaze preko palube, tako da restoran, grubo rečeno, nema koristi od inozemnih turista koji na kruzeru imaju kompletnu uslugu. Iznimka se dogodila nedavno, i to zbog toga što je kapetan jednog kruzera iz Srbije na Galiji naručio - upravo fiš. Dva kotlića “prebačena” na kruzer navela su i druge inozemne goste s kruzera da kušaju ponudu Galije.

Dani ribe

Među novinama restorana vrijedi istaknuti kako će uskoro uz Galiju biti privezana tzv. barka u kojoj će se tijekom cijele godine nalaziti živa riba namijenjena za pripremu svih ribljih jela. Prije pripreme riba će se uzimati iz barke te će gosti, ako žele, praktično moći birati koju će ribu konzumirati. Novost će biti i priprema svojevrsnih dana ribe na Galiji, a namjera je Borote i Kune da to bude krajem ljeta, te bi u sklopu tih dana na obali uz Galiju kuhari na nešto drukčiji način pripremali pred gostima različita jela, primjerice šarana u rašljama, fiš... “Osnivamo udrugu ljubitelja kotlića u čije bismo članstvo željeli uključiti najbolje kuhare fiša s našeg područja te bi oni pripremali jela na obali uz Galiju. Mislimo da bi to bilo zanimljivo za naše goste”, najavljuje Kuna. Vlasnici broda imaju i niz drugih ideja, između ostalog da Galiju pretvore u hotel s (ekskluzivnim) sobama iznad restorana te u potpalublju, uređenim slično onima na starim jedrenjacima.

300 sjedećih mjesta

Galija je restoran s kapacitetom od 300 sjedećih mjesta te je odlično mjesto za pripremu različitih proslava, ispraćaja mladenaca, svatova, rođendana, poslovnih domjenaka itd. U prilog gostima koji dolaze na Galiju ide i činjenica da iako je Galija praktično u samom središtu grada, gosti neće imati problema s parkiranjem jer je neposredno uz obalu i restoran veliko parkiralište. Svakako je pozitivno i to što gosti nakon konzumacije alkoholnih pića automobil mogu ostaviti na parkiralištu i odvesti se taksijem ili čak prošetati do kuće. Osim toga restoran organizira i dostavu jela na kućnu adresu naručitelja. Primjerice fiš se dostavlja u kotliću u kojemu je pripreman.

Servis u Apatinu

Brod kao mjesto za restoran zahtijeva i znatno više troškove održavanja u odnosu na čvrste objekte. Primjerice, svake godine brod se mora bojiti zbog zaštite od korozije. Na redovite preglede i svojevrsni servis mora biti otegljen do Apatina, gdje se diže na navoz i ispituje debljina oplate broda, a prema potrebi se ona i mijenja, tako da je potpuno siguran za goste.

Restoran Galija

Pogled koji nema cijenu - krilatica je tog restorana

Možda ste propustili...

NEUGODNO ISKUSTVO POZNATE GLUMICE

Bila zarobljena u liftu sat vremena

OBNAVLJANJE MREŽE HEP TOPLINARSTVA U STEPINČEVOJ

Zbog radova nakratko bez struje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UČESTALE KRAĐE U TRGOVINAMA DOVODE DO APSURDNIH SITUACIJA

Kad sam nedotjerana, na kulen mi zalijepe alarm

2

GRAĐANI PORUČUJU UNIKOM-U:

Fontane bi trebale biti ukras, a ne ruglo, kao ove u centru!

3

KADA UREĐENJE PROSTORA KOD SPEEDWAYA?

Došen: Mjesec dana nismo dobili odgovor iz Grada!

oglas