Crna kronika
DRENOVČANIN UHIĆEN NA PODRUČJU ŠIBENIKA

Doveo djevojku iz Srbije i seksualno je iskorištavao
Objavljeno 23. srpnja, 2013.
Određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke

ŠIBENIK - Muškarac (61) iz Drenovaca, nedaleko od Županje, doveo je 19-godišnjakinju iz Srbije i 11 je dana seksualno iskorištavao na moru! Nakon što je šibensko-kninska policija provela istragu, Drenovčanin je uhićen.

- Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičenik od 7. do 18. srpnja bio na šibenskom području, nakon što je oštećenu doveo u Republiku Hrvatsku s namjerom seksualnog iskorištavanja. Pod prijetnjom i zloporabom njezinog teškog položaja i odnosa ovisnosti seksualno ju je iskorištavao - priopćeno je iz PU šibensko-kninske.

Nakon istrage Slavonac je kazneno prijavljen Državnom odvjetništvu u Šibeniku, a nakon ispitivanja sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora. Sudac istrage je nakon ročišta 61-godišnjaku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke. Prema kaznenom zakonu za trgovinu ljudima, za koju se Slavonca sumnjiči, predviđena je zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Prema statistikama MUP-a, u proteklih 11 godina u Hrvatskoj je zabilježeno 118 slučajeva trgovine ljudima. Dvije žrtve eksploatirane su u više kaznenih djela. Lani je evidentirano 11 kaznenih djela trgovanja ljudima, dok ih je, primjerice, 2004. godine bilo čak 19.

Najčešće su žrtve mlađe ženske osobe, u dobi od 11 do 30 godina, koje se prodaju u bijelo roblje zbog seksualnog iskorištavanja. Jedan je od načina iskorištavanja, utvrđen u 2006. i 2007. godini, i seksualna eksploatacija da bi žena zanijela i rodila dijete.

Sandra LACIĆ
EKSPLOATACIJA MLADIĆA

Iako se najčešće bilježi trgovina ženama, 2008. i 2009. godine evidentirano je povećanje broja radne eksploatacije mlađih muškaraca. Oni su bili eksploatirani na seoskim imanjima, u obrtima i slično, navode u MUP-u.

Možda ste propustili...