Regija
PRIVREDNICI NA 2. GOSPODARSKOM FORUMU

EU podupire izvrsne,
a ne one u teškoćama
Objavljeno 23. srpnja, 2013.
No i poduzetnici s problemima šalju projekte za EU fondove

CERNA – U Cerni je održan 2. gospodarski forum koji je okupio gospodarstvenike koji su iz Cerne davno otišli, ali i one koji su ostali i odlučili se uhvatiti u koštac s problemima i izazovima poslovanja na krajnjem istoku Hrvatske. U nazočnosti općinskog načelnika Gorana Begovića i županijskih dužnosnika, razmatrane su prednosti ulaska Hrvatske u EU i nove mogućnosti koje se otvaraju razvoju gospodarstva.

– Odlučili smo sastati se i progovoriti o problemima s kojima se susrećemo u radu i zajednički pokušati pronaći moguća rješenja koja su nam često pred nosom, a da toga nismo ni svjesni jer ih ne prepoznajemo - istaknuo je Ivan Rimac, direktor Hrasta, Agencije za razvoj VSŽ-a.

Razgovaralo se o mogućnostima razvoja kroz europske fondove u poljoprivredi i tradicionalnim proizvodima u funkciji ruralnog turizma. Predstavljena je i Lokalna razvojna agencija Bosutski niz, koja obuhvaća devet općina VSŽ-a, među kojima je i Cerna. Budući da je pred gospodarstvenicima razdoblje koje nudi niz mogućnosti za povlačenje novca iz europskih fondova, istaknuli su kako im je svaki savjet o tome kako se pripremiti i na što prilikom izrade projekata treba obratiti pozornost dobrodošao. Ustvrdili su kako nemaju nikakvog iskustva u pripremi projekata prema EU metodologiji jer jednostavno u svojim tvrtkama i nemaju educirane ljude koji taj posao prate. Većina gospodarstvenika stoga dolazi u Županijsku agenciju za razvoj po savjete i pomoć u pripremi i ispunjavanju obrazaca. Ulaskom Hrvatske u EU na raspolaganju je mnogo više novca nego do sada.

– Do sada su u igri bili projekti vrijednosti 300 do 400 tisuća eura, a sada iznosi do čak milijun eura po projektu. Bitno je naglasiti to da EU ne poznaje potpore poduzetnicima u teškoćama - ističe Rimac.

A na području Vukovarsko-srijemske županije upravo je takvih najviše jer se samo rijetki mogu pohvaliti time da nemaju problema u poslovanju i da na vrijeme podmiruju sve svoje obveze prema državi i zaposlenicima.

– Kaže se da će EU fondovi pomoći izvrsnima da budu još bolji, a nama u teškoćama ne mogu pomoći. Na žalost, na neki način to tako ispada, ali to nije razlog da ih ne pratimo i ne pokušavamo kandidirati svoje projekte - optimističan je Rimac.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
RURALNI TURIZAM

Kada je riječ o poljoprivredi i tradicionalnim proizvodima u funkciji ruralnog turizma, otvara se niz mogućnosti. Pročelnik Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ-a Mario Banožić istaknuo je da je, prema pokazateljima, Vukovarsko-srijemska županija jedna je od najnerazvijenijih u turističkom smislu i ima samo šest turističkih seljačkih gospodarstava dok ih, primjerice, susjedna Osječko-baranjska županija, koja u tome prednjači, ima oko 60. Rješenje vidi u povezivanju tri bitne grupe - znanstveno-obrazovne i regionalne uprave, resornih ministarstva i privatnih subjekata koji se bave razvojem turizma.

Možda ste propustili...

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana